Cessna iz stiroporja - pomoč

Pomembne informacije, pomoč, vprašanja&odgovori začetnikom z modeli letal/helikopterjev

Moderatorji: Pisaneliluigidonalien2108JKSniper

Odgovori
Uporabniški avatar
PROAERO
Začetnik
Prispevkov: 12
Pridružen: 02 Sep 2016, 16:20

Cessna iz stiroporja - pomoč

Odgovor Napisal/-a PROAERO » 02 Sep 2016, 17:23

Zdravo.....naredil sem cessno iz stiropora (moj prvi rv model)...... v glavnem me zanima katere dele naj uporabim (sicer sem jih mislil kupiti v mibo modelih v logatcu) lipo...motor....servoti...propeler....??? Kasneje bom pripel se nekaj priponk letala. Sicer je pa načrt na goglu: cesna iz stiropora 2rFly

Uporabniški avatar
PROAERO
Začetnik
Prispevkov: 12
Pridružen: 02 Sep 2016, 16:20

Re: CESSNA IZ STIROPORA (pomoč!)

Odgovor Napisal/-a PROAERO » 02 Sep 2016, 17:57

Aja pa se to z vsemi nasveti bom zadovoljen hvala!!!

Uporabniški avatar
PROAERO
Začetnik
Prispevkov: 12
Pridružen: 02 Sep 2016, 16:20

LETALO S SPEDDOM 400

Odgovor Napisal/-a PROAERO » 05 Sep 2016, 16:06

delam letalo :razpaljot: ....sem začetnik in me zanima kaksna je razlika med krtačnim motorjem in brezkrtačnim motorjem.... zanimajo me razlike: teža, moč, poraba energije,predvsem pa primernost za cessno iz stiroporja razpon kril:120cm, dolžina trupa znaša prib.:90cm
tocne mere & načrt: http://www.modelarstvo.si/modeli/cessna ... opora.html

pidalc
Tekmovalec
Prispevkov: 307
Pridružen: 12 Mar 2013, 20:26

Re: LETALO S SPEDDOM 400

Odgovor Napisal/-a pidalc » 05 Sep 2016, 16:33

LP
Krtačni motorji se za letala ne uporabljajo več, ker so pretežki in dajo premalo moči od sebe. Speed 400 oma moč nekje 50W, teža z regulatorjem pa je nekje 150 gr.
Imam motor( http://modelar.si/index.php/motorji/ele ... 756-detail ) moči 100W s težo 22gr brez regulatorja ( teža 25 gr http://modelar.si/index.php/elektro/krm ... 867-detail )
Izjema je le klasa F5J 400, kjer je predpisan (poglej po forumu )
Ti potrebuješ nekaj takega:http://modelar.si/index.php/motorji/ele ... 759-detail
in krmilnik: http://modelar.si/index.php/elektro/krm ... 867-detail
Za lažjo nastavitev lahko kupiš še kartico kot je na linku označena, (potrebuješ le eno za vse krmilnike tega proizvajalca), ali pa si jo izposodiš.
Priporočam ti še zložljiv propeler ali pa propseiver, da ne boš preveč lomil propelerjev.(zadnji so potrošni material in jih kupi več)
Pri gradnji se posvetuj z izkušenim modelarjem, da ne boš imel preveč težav.
Pa obilo veselja ob delu in spuščanju.
Poročaj o poteku gradnje

Uporabniški avatar
PROAERO
Začetnik
Prispevkov: 12
Pridružen: 02 Sep 2016, 16:20

Re: LETALO S SPEDDOM 400

Odgovor Napisal/-a PROAERO » 05 Sep 2016, 18:43

HVALA!!!!!!!!!!!! bom poročal, in na forumu bom se dodal kaksne priponke letala O:) O:) O:) :D :D :D =D> =D>
Zadnjič spremenil PROAERO, dne 05 Sep 2016, 19:27, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
PROAERO
Začetnik
Prispevkov: 12
Pridružen: 02 Sep 2016, 16:20

Re: LETALO S SPEDDOM 400

Odgovor Napisal/-a PROAERO » 05 Sep 2016, 19:13

To so tele slikce:
Priponke
20160905_200039.jpg
20160905_200039.jpg (178.81 KiB) Pogledano 3358 krat
20160905_195951.jpg
20160905_195951.jpg (176.95 KiB) Pogledano 3358 krat
20160905_200012.jpg
20160905_200012.jpg (147.44 KiB) Pogledano 3358 krat

Uporabniški avatar
PROAERO
Začetnik
Prispevkov: 12
Pridružen: 02 Sep 2016, 16:20

Re: LETALO S SPEDDOM 400

Odgovor Napisal/-a PROAERO » 05 Sep 2016, 19:15

Pa se nekaj jih je: :jumpjump: :jumpjump: :jumpjump:
Priponke
20160905_200048.jpg
20160905_200048.jpg (172.79 KiB) Pogledano 3357 krat
20160905_200057.jpg
20160905_200057.jpg (173.76 KiB) Pogledano 3357 krat
20160905_200111.jpg
20160905_200111.jpg (145.96 KiB) Pogledano 3357 krat

Uporabniški avatar
PROAERO
Začetnik
Prispevkov: 12
Pridružen: 02 Sep 2016, 16:20

Re: LETALO S SPEDDOM 400

Odgovor Napisal/-a PROAERO » 05 Sep 2016, 19:26

Zanima me pa še kakšno lipo baterijo naj uporabim in seveda 1 servomotor, enega pa že imam (gor na fotki na repu)????? :-k

pidalc
Tekmovalec
Prispevkov: 307
Pridružen: 12 Mar 2013, 20:26

Re: CESSNA IZ STIROPORA (pomoč!)

Odgovor Napisal/-a pidalc » 06 Sep 2016, 15:59

Tale servo na repu bo verjetno prevelik ](*,) . Vidim da je Hitec, številka je pa zakrita.
Predlagam, da kupiš tole. Najceneje in dovolj veliko. http://modelar.si/index.php/rv-tehnika/ ... 955-detail
Baterijo 3s 1300mAh do 1800 mAh.
Pa še to. Servomotor ne smeš prilepiti kar s selotejpom, ker se ta s časom odlepi in izgubiš komando. Vzemi raje MITOPUR E20 ( dobiš v Merkurju) in ga uporabi čisto malo, ker se močno napihne :o :o :o :o . Preden vlepiš servo poizkusi lepilo na kosu odpadnega stiroporja, v katerega izreži odprtino za servo in vlepi košček lesa iste velikosti, kot je servo.
V 20 min je trdo. 8)

Uporabniški avatar
PROAERO
Začetnik
Prispevkov: 12
Pridružen: 02 Sep 2016, 16:20

Re: CESSNA IZ STIROPORA (pomoč!)

Odgovor Napisal/-a PROAERO » 06 Sep 2016, 17:13

hvala =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>

Uporabniški avatar
PROAERO
Začetnik
Prispevkov: 12
Pridružen: 02 Sep 2016, 16:20

Re: CESSNA IZ STIROPORA (pomoč!)

Odgovor Napisal/-a PROAERO » 06 Sep 2016, 17:24

Zanima me pa še, kaj glede velikosti propelerja????? :-k

Uporabniški avatar
2R
Freak
Prispevkov: 966
Pridružen: 12 Jan 2005, 10:23
Kraj: Sr. Dobrava pri Kropi
Kontakt:

Re: CESSNA IZ STIROPORA (pomoč!)

Odgovor Napisal/-a 2R » 06 Sep 2016, 19:14

Predlagani motor je preslaboten. Uporabi motor s premerom 28 mm in dolžine okoli 28 mm. Moč naj bo vsaj 200W.
Regulator bo potem tam okoli 30A.
Elisa naj bo izbrana glede na motor bo pa tam okoli 8x5. Pa nikakor ne uporabi zložljive. Čisto navadno in na reglerju vključi zavoro. Pri normalnih pristankih elise ne boš nikoli zlomil - 1000x preverjeno.

LP2R
http://www.modelarstvo.si
Modelarstvo je ustvarjalen hobi - ne nakupovanje

Uporabniški avatar
PROAERO
Začetnik
Prispevkov: 12
Pridružen: 02 Sep 2016, 16:20

Re: CESSNA IZ STIROPORA (pomoč!)

Odgovor Napisal/-a PROAERO » 07 Sep 2016, 12:44

Za ta model ki ga delam sem prebral da je pametno pred pristankom ugasniti motor da zavarujemo eliso pred poškodbami :roll:

Uporabniški avatar
PROAERO
Začetnik
Prispevkov: 12
Pridružen: 02 Sep 2016, 16:20

Re: CESSNA IZ STIROPORA (pomoč!)

Odgovor Napisal/-a PROAERO » 07 Sep 2016, 13:22

vzamem vse nasvete!!! :D

Uporabniški avatar
2R
Freak
Prispevkov: 966
Pridružen: 12 Jan 2005, 10:23
Kraj: Sr. Dobrava pri Kropi
Kontakt:

Re: CESSNA IZ STIROPORA (pomoč!)

Odgovor Napisal/-a 2R » 07 Sep 2016, 13:26

PROAERO napisal/-a:Za ta model ki ga delam sem prebral da je pametno pred pristankom ugasniti motor da zavarujemo eliso pred poškodbami :roll:
Res je, zato pa sem napisal, da je treba na regulatorju sprogramirati zavoro, da se elisa med dotikom s tlemi ne vrti. Tudi če je elisa postavljena navpično, se ob dotiku s tlemi odmakne in ni bojazni o lomu elise. Tak pristop se je obnesel na vseh Cessnah iz stiropora, med drugim pa imam še vedno prvi prop na modelu Vortex pa čeprav ima že več kot 150 poletov za seboj.

LP2R
http://www.modelarstvo.si
Modelarstvo je ustvarjalen hobi - ne nakupovanje

Odgovori

Vrni se na