Kako kar najbolje izkoristiti forum

Pomembne informacije, pomoč, vprašanja&odgovori začetnikom z modeli letal/helikopterjev

Moderatorji: Pisaneliluigidonalien2108JKSniper

Zaklenjeno
Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3613
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Kako kar najbolje izkoristiti forum

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 23 Mar 2010, 18:44

Za to obstajajo določena pravila, katerih bi se morali še posebej zavedati začetniki.

Začetnik na začetku nima znanja ali pa ga ima zelo malo, posledično kmalu uvidi, da mu marsikaj ni jasno, zato sprašuje. Ker je znanja premalo, so vprašanja slabo, nerodno ali tudi netočno postavljena, kar pa ima žal za posledico, da tudi odgovori ne razjasnijo tistega, kar spraševalec potrebuje.

Takšna situacija je neprijetno za obe sodelujoči strani, tako za tiste, ki znanje za odgovor imajo, kot tudi tiste, ki so vprašanje postavili, dejansko škodo pa trpijo začetniki, saj so oni tisti, ki lahko iz tovrstnega sodelovanja nekaj dejansko pridobijo.

Z malomarno postavljenim vprašanjem (vsebinsko ali jezikovno) je sporočilo ostalim; znanja nimam, za pregled tistega, kar forum ponuja si nisem pripravljen vzeti časa, niti vložiti potrebnega truda, da bi si kako malenkost prebral, vi, ki mi morate pomagati pa se potrudite in dešifrirajte, kaj sem hotel oz. napišite kar potrebujem. S tem kaže začetnik nezainteresiranost ter nepripravljenost, da bi tudi sam storil nekaj za izboljšanje svojega znanja, prav tako pa s tem kaže do tistih od katerih pričakuje odgovor docela nespoštljiv odnos. Posledica tega je, da se marsikatero tovrstno vprašanje s strani izkušenih modelarjev preprosto ignorira, ali pa še slabše, nanj odgovorijo posamezniki, ki si želijo zgolj povečati število svojih objav, sami pa nimajo zadosti znanja za tehten odgovor. Posledično je prenekatera debata brezpredmetno besedičenje, ki ni na nivoju niti diskusije iz vrtca in, ki ne koristi nikomur, nedvomno pa zmanjšuje preglednost celotnega foruma.

S prebiranjem že objavljenih prispevkov si lahko bralec pridobi kar nekaj osnovnega znanja, pri nekaterih pa tudi mnogo več od tega, in se tako izogne nepotrebnemu spraševanju vprašanj katera so že bila odgovorjena in dodobra razložena. V primeru še vedno odprtih vprašanj pa bodo le ta tehtnejša, celovitejša, iz njih pa bo razbrati že pridobljeno znanje tistega, ki sprašuje. Na ta način obstaja veliko večja verjetnost, da bo na takšna vprašanja odgovorjeno na nivoju, ki pritiče temu forumu. Prav tako se morebitna dodatna vprašanja zgolj dopišejo pod že obstoječ naslov, saj se na ta način povečuje preglednost in poenostavi kasnejše iskanje.

Mnogokrat se nekaterim posameznikom utrnejo bolj ali manj posrečene ideje. Zares revolucionarne ideje se porodijo sila redko, večina zgolj obudi kako rešitev, ki je bila preizkušena že v preteklosti in se ni obnesla ter tako potonila v pozabo. Prebiranje že napisanega nedvomno prepreči tovrstnega pisanja, če pa se po izdatnem branju ideja zdi še vedno izvedljiva pa bo pisanje z novo pridobljenim znanjem lahko mnogo bolj argumentirano. Zavedati se je potrebno, da vsaka izboljšava ali noviteta, pa naj bo didaktična ali intinuitivna, zahteva ne zgolj poznavanje nekega področja, temveč poglobljeno razumevanje zakonitosti, ki se uporabljajo v dosedanji tehnologiji. Če osnovni principi niso jasni avtor pa ima resen pristop, področje pri tem ne igra nobene vloge, smo včasih rekli: »Čiči pa uči!« pa ni pomembno ali gre za formalno izobraževanje v smislu šole ali za samoiniciativno pridobivanje znanja, bistvo je, da se potrebno znanje osvoji. Kot lahko vidite je skupni imenovalec znanje in, če ima avtor nekega tovrstnega prispevka resen namen, si najprej prebere vso literaturo do katere se uspe dokopati in, ki je vsaj približno povezano s tem področjem in v času informacijske družbe je omogočen dostop do velikanske količine podatkov, jo natančno preuči, to poskusi kritično ovrednotiti ter morebiti razviti svojo tezo in jo šele nato poizkusiti argumentirano prestaviti na forumu.

Naše dojemanje znanja je docela subjektivno in običajno imamo na začetku občutek, da nič ne znamo, nato se pridobi nekaj znanja in kar na enkrat imamo občutek, da področje obvladamo. Z nekaj dodatnega znanja ponovno ugotovimo, da morda pa le marsičesa še ne vemo in takšno sinusno nihanje občutka o našem znanju se nadaljuje. Najenostavnejša varovalka pri pisanju odgovora je, da se le tega vzdržimo, če naše znanje ni bolj poglobljeno in širše od tistega, ki je potrebno za pisanje odgovora samega. Če je znanja premalo, se pisanja raje vzdržimo in naj odgovor napiše nekdo, ki je na tem področju podkovan bolje od nas.Če do sedaj zapisano povzamemo, lahko to strnemo v naslednje točke:

1. Odgovor je lahko zgolj tako dober, kolikor je dobro postavljeno vprašanje oziroma kolikor so dobri v njem zajeti podatki. Zaradi tega je potrebno vedno podrobno in razločno opisati situacijo ter sam problem, saj kak podatek viška nikoli ne škodi.

2. Preden se postavi vprašanje, naj se prebrska vse teme in naslove, kjer se je o podobnih zadevah že pisalo ter si na podlagi prebranih odgovorov pridobi vsaj najosnovnejše znanje. Tako bo marsikatera dilema razjasnjena brez, da bi bilo potrebno pisati vprašanje.

3. Če že obstaja naslov, kjer diskusija poteka o isti ali zelo podobni temi, naj se diskusija tam tudi nadaljuje, saj odpiranje novega naslova zmanjšuje preglednost foruma in odvrača uveljavljene pisce, da bi na vprašanje odgovorili.

4. Edina nagrada, ki jo ima pisec odgovora je zadovoljstvo ob širjenju znanja, ki ga to prinaša in večina bo z večjim veseljem napisala odgovor nekomu, iz čigar odgovora je razvidno, da je v to vložil že nekaj lastnega dela ter energije in je iz njegovega obnašanja razvidno, da si želi pridobiti nova znanja..

5. Spraševanje in modrovanje o stvareh, ki niso revolucionarno nove in o katerih se je že pisalo, avtor pa ima o področju zelo malo znanja, zmanjšuje ugled pisca. Preden se nekdo loti tovrstnega pisanja je na mestu podrobno seznanjanje s področjem, šele nato je čas za pisanje.

6. Odgovore na vprašanja naj pišejo predvsem tisti, katerih znanje presega obseg vprašanja, saj se v nasprotnem primeru tvega, da bo kakovost odgovora slaba, lahko pa pride celo do širjenja polresnic ali zmot.

Alex (V glavni vlogi) in Jure
(če želite kaj dodati ali komentirati, prosim to storite na moj ZS)

Uporabniški avatar
Pisaneli
Dr. Modelar
Prispevkov: 3497
Pridružen: 13 Sep 2006, 20:47
Kraj: Žiče-Slov. Konjice

Re: Kako kar najbolje izkoristiti forum

Odgovor Napisal/-a Pisaneli » 20 Apr 2012, 21:55

Pozdravljeni

Zaradi velikega ponavljanja enih in istih tem sem jih nekaj poenotil in dal pod Lepljivo.
Preden začetniki napišete novo temo poglejte tiste lepljive teme na vrhu strani.
Verjetno je nekdo že odgovoril na vaše vprašanje.

Če boste opazili, da je vaša tema izginila prav tako poglejte v Lepljive teme na vrhu strani.

LP Gorazd
Fear of a Flat Planet.

Zaklenjeno

Vrni se na