Zdravo!
Evo moj prvi in upam ne zadnji post na tem forumu. Modelarstvo me je vedno zanimalo predvsem v luči sestavljanja modela, tako sem sestavil 2 modela iz balze, vendar ju nisem dokončal (opremil z elektroniko). Sedaj pa sem se odločil da se vendarle naučim leteti in bil sem pred prvo dilemo ali easy star ali hawk. Ker nimam komande sem se odločil za Hawka z 2.4 komando. Kupil letalo, lepilo, aktivator, vse skupaj malo pod 200€.
Moja prva graja letalu gre, da je bil trup rahlo ukrivljen v desno že v škatli, zato priporočam da pred nakupom preverite letalo. Prodajalec je z mano sicer šel skozi vsebino kompleta mi vse pokazal in razložil (nimam nobene kritike) tudi odgovoril na vsa moja vprašanja, vendar na to enostavno nisem bil pozoren.
Zadevo sem takoj sestavil polepil z nalepkami in čakal na sončen brezveteren dan. Med čakanjem in nastavljanjem modela v hiši sem opazil da je žica ki povezuje servo in krmilno površino smernega in višinskega krmila na slednji privijačena, karj ji onemogoča vrtenje, zato se pri zavijanju žica usloči ali izboči, servo pa se matra. Stvar sem rešil tako, da sem se oglasil v modelarski trgovini, kupil 1,5m žice in izdelal novi povezavi med krmilom in servom, zadeva se obnese super in priporočam vsem (tudi easy star, prijatelj ima enako težavo). Letalo leti tudi brez tega posega ampak servo motorček je pri meni v skrajni legi krmila neprestano brnel, se matral. Sedaj tega ni več.
Dočakal sem sončen in veteren dan in šel spuščat letalo. To ni bila najboljša ideja saj je letalo zelo občutljivo na veter in moj polet se je končal z 3 urnim iskanjem letala v koruzi. Letalo jo je odneslo brez poškodb.
Pred prvim poletom sem izklopil funkcijo eleronov iz sprejemnika in smerno krmilo prestavil isto ročico kot višinsko na komandi. Eleroni so se mi nekako zdeli nekaj za kar bi bilo dobro letalo vsaj malo obvladati.
Po enem tednu uporabe, (kadar je le možno, tudi večkrat na dan) so moje izkušnje sledeče: Letalo je super, sicer sem trup zlomil na pol v predelu kabine, vendar je že popravljeno in leti kot novo. Domet 2.4 komande je za moje potrebe dober, nisem še izgubil stika z modelom, po občutku bi rekel da lovi vsaj 400m, dlje nisem nikoli poizkusil (to so vse ocene dolžine (višina nekje za 3 drevesa 90m in daljava tam nekje 200 do 300m)).
Zaradi mnogih grdih pristankov sem moral pokrov kabine malo prilagoditi ker se je nos trupa skrivil in kabina ni več natančno sedla noter. Poleg tega sem med krila nalepil malo ježkov, da krila lepo drži skupaj, ob padcu pa ni pretrdo da ne bi šlo narazen.
Končna ocena: z nakupom sem zaenkrat zelo zadovoljen, tehnika me zaenkrat še ni izdala, kriviti gre pilota

Edina graja gre skrivljenemu trupu kar pa sem popravil z armiranim selotejpom (tak ki se ne raztegne).
Trup sem zlomil tako, ko se po uspešnem lupingu navzgor poskusil luping navzdol
Trenutno pa razmišljam kako bi pritrdil smerno krmilo, ker mi je pri zadnjem trdem pristanku odpadlo.
Imam pa tudi vprašanje kako izkušenejši piloti upravljate smerno krmilo če ga imate na isti ročici kot motor, brez da bi spreminjali hitrost motorja (zaradi te težave sem ga prestavil na mesto eleronov, sedaj pa že razmišljam da bi jih uporabil in moram nekako rešiti to).
Na pomoč s predlogi

(tudi za pritrditev smernega krmila)