Sestanek klubov/društev v luči nove EU zakonodaje

Moderator: Pisaneli

Odgovori
Uporabniški avatar
Mefisto
Razpravljalec
Prispevkov: 119
Pridružen: 01 Jan 2005, 10:09
Kraj: Matenja vas

Sestanek klubov/društev v luči nove EU zakonodaje

Odgovor Napisal/-a Mefisto » 28 Sep 2020, 20:45

Spoštovani kolegi modelarji !

V nadaljevanju je pismo, ki so ga prejeli klubi odnosno društva, katerih naslove smo uspeli izbrskati.

Kot zagotovo veste, je 24. maja 2019 Evropska komisija izdala Izvedbeno uredbo komisije 2019/947 o pravilih in postopkih za upravljanje brezpilotnih zrakoplovov. Ta uredba ureja tudi naše letenje z modeli letal, helikopterjev in ostalimi modeli zrakoplovov. Uredba je stopila v veljavo 01.07.2020. Za klube modelarjev je dovoljeno prehodno obdobje, ki pa se bo zaključilo 1.07.2022. Do takrat še velja obstoječa nacionalna zakonodaja.

Uredba definira tri kategorije, ki definirajo možnosti letenja. Za nas, modelarje, sta pomembni predvsem dve, to je odprta kategorija ter posebna kategorija.

Pravila odprte kategorije dovoljujejo letenje pod strogo določenimi pogoji, ki pa so glede na sedanje možnosti letenja zelo omejene. Malenkost bolj resno letenje z modeli, je v okviru odprte kategorije nemogoče.

Zato se odločno nagibamo k temu, da bi tudi v Sloveniji v okviru klubov (društev) modelarjev izkoristili možnost, ki jo uredba določa v členu 16, da bi si organizirali letenje z modeli vsaj tako, kot je to veljalo do sedaj, odnosno še pod boljšimi pogoji. Avtorji uredbe že v preambuli št. 27 te uredbe ugotavljajo, da je bila v okviru klubov in združenj že do sedaj dosežena velika raven varnosti in da bi lahko klubi in združenja še naprej delovali tako, kot je bilo to pred uredbo. To dokončno omogočajo določila v že omenjenem členu 16, kjer je opredeljeno, da lahko pristojni organ na zahtevo modelarskega kluba ali združenja izda dovoljenje za drugačno letenje v okviru klubov ali združenja. Možni sta: varianta a, kjer letenje poteka v skladu z nacionalnimi pravili ali varianta b, kjer letenje poteka po sistemih dobre prakse, ki so navedeni v nadaljevanju tega člena.

Iz vsega zgoraj napisanega je verjetno že kar jasno, da bo letenje, kot ga poznamo do sedaj, najenostavnejše možno le v okviru organiziranih klubov ali združenj.

Modelarji, ki nam je v interesu edino to, da bi tudi v bodoče leteli tako, kot smo to počeli do sedaj, predlagamo, da se bi se modelarji v Sloveniji združili in si oblikovali pravila za to, kako bomo leteli v bodoče. Zato predlagamo, da bi se predstavniki vseh klubov v Sloveniji, ki se ukvarjajo z »letečim« modelarstvom povezali, ker bomo skupaj lažje dosegli ta cilj, kot vsak klub posebej.

Predlagamo sestanek vseh predstavnikov klubov modelarjev v Slovenji. Ta sestanek bo v četrtek, 08.10.2020 ob 18.00 v dvorani, ki je pod prostori LZS na naslovu Tržaška cesta 2, Ljubljana.

Dnevni red:
- Predlogi za organiziranje modelarjev
- Zbiranje predlogov za člane skupine za pripravo pravil in imenovanje skupine
- Razno


Prosim, če svojo udeležbo potrdite na elektronski naslov slo.modelarji@gmail.com do torka 06.10.2020 do 19.00. Prosimo, da v prijavi navedete ime kluba, ime predstavnika ter telefonsko številko. Prosimo, če sporočite tudi morebitno zadržanost, vendar pripravljenost za sodelovanje.

Obvezno je spoštovanje vseh pravil za preprečevanje okužbe s COVID-19 (maske, razkuževanje rok,...) Pripravili bomo tudi spisek udeležencev sestanka.

David Marc, Marko Frank, Matjaž Zupančič, Sašo Šantelj in Bojan Gorjanc

Uporabniški avatar
Mefisto
Razpravljalec
Prispevkov: 119
Pridružen: 01 Jan 2005, 10:09
Kraj: Matenja vas

Re: Sestanek klubov/društev v luči nove EU zakonodaje

Odgovor Napisal/-a Mefisto » 06 Okt 2020, 06:03

Dober dan !

Na pobudo nekaterih kolegov, predvsem bolj oddaljenih, bo udeležba na sestanku poleg fizične udeležbe, možna tudi preko konferenčne povezave. V ta namen prosimo, da pošljete na že navedeni elektronski naslov slo.modelarji@gmail.com prijavo v kateri navedete, da bi se želeli udeležiti sestanka po konferenčni povezavi. Poslali vam bomo vabilo z kontaktnimi podatki.

Opozarjam tudi, da prijave zbiramo še danes.
Pozdrav !

Bojan

Uporabniški avatar
Mefisto
Razpravljalec
Prispevkov: 119
Pridružen: 01 Jan 2005, 10:09
Kraj: Matenja vas

Re: Sestanek klubov/društev v luči nove EU zakonodaje

Odgovor Napisal/-a Mefisto » 07 Okt 2020, 20:18

Spoštovani kolegi !

Covid-19 neusmiljeno posega v naše delovanje. Na osnovi današnjega neslavnega rekorda števila okuženih vlada pripravlja ukrepe, ki bodo omejili združevanja, kot je naš planiran sestanek. Zaenkrat še kaže, da ta ukrep jutri še ne bo v veljavi, ni pa čisto gotovo.

Razmišljamo tudi o tem, da bi celoten sestanek preselili na video konferenco. Ni enako kot sestanek v živo, vendar je izvedljivo. Tudi, če vlada za jutri še ne sprejeme tega ukrepa, bo ta sestanek glede na prijavljeno število udeležencev v nekem odstotku tveganje za zdravje udeležencev.

Prosimo vas še za vaše mnenje o tem na že znani mail slo.modelarji@gmail.com

O končni odločitvi vas bomo seveda pravočasno obvestili.To je jutri, najkasneje do 13.00.

Že v naprej hvala za pomoč in sodelovanje.
Pozdrav !

Bojan

Uporabniški avatar
Mefisto
Razpravljalec
Prispevkov: 119
Pridružen: 01 Jan 2005, 10:09
Kraj: Matenja vas

Re: Sestanek klubov/društev v luči nove EU zakonodaje

Odgovor Napisal/-a Mefisto » 08 Okt 2020, 15:13

Dober dan !

Glede na trenutno situacijo, tudi danes je ponovno veliko število novookuženih, ter večinsko podporo, izraženo preko elektronskih sporočil, smo se odločili, da sestanek izpeljemo v celoti v virtualni obliki, to je videokonferenca z orodjem MS Teams.

Da bi dejansko zagotovili, da se vsi udeleženci lahko ustrezno pripravijo na drugačno obliko sestanka, predlagamo nov datum za video konferenco in sicer bo ta dogodek v torek, 13.10.2020 ob 18.00.

Vabilo s kratkimi navodili ter bližnjico za povezavo bomo poslali na vaše elektronske naslove.

Še vedno vabimo tudi ostale, da se prijavijo na ta dogodek.

Opravičujemo se za nastale zaplete vendar, le nismo pričakovali, da se bo COVID situacija tako zaostrila.
Pozdrav !

Bojan

Odgovori

Vrni se na