Komentarji CNC rezkalnik

Vse o modelarskem orodju in obdelavi različnih materialov

Moderatorji: brejkerKrist

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Komentarji CNC rezkalnik

Odgovor Napisal/-a Melly » 05 Mar 2010, 10:09

Vprašanja, predlogi...
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Uporabniški avatar
deci
Tekmovalec
Prispevkov: 289
Pridružen: 13 Jan 2009, 19:20
Kraj: Sežana - Šepulje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a deci » 14 Mar 2010, 19:01

Dobra izbira buteljke! :D

lp

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 17 Mar 2010, 17:31

Pa še res je, drugače pa je moj priljubljen vinogradnik/kletar Kristančič (Movia), predvsem bela vina.
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Uporabniški avatar
deci
Tekmovalec
Prispevkov: 289
Pridružen: 13 Jan 2009, 19:20
Kraj: Sežana - Šepulje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a deci » 17 Mar 2010, 18:06

V sloveniji je veliko odličnih vinarjev!

Movia ima secer dobra vina ampak ima odličem marketing! Ga pozna praktično celi svet!

lp

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 19 Mar 2010, 22:53

lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 21 Mar 2010, 18:12

lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 24 Mar 2010, 21:08

lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Uporabniški avatar
flesh
Profesor
Prispevkov: 1005
Pridružen: 11 Dec 2006, 22:16
Kraj: Logatec

Odgovor Napisal/-a flesh » 24 Mar 2010, 23:24

Malenkost manjšo in pravtako v tla vgrajeno imamo pa tudi pri nas, kar zanimiva zadevca =D> =D> =D>

Uporabniški avatar
flesh
Profesor
Prispevkov: 1005
Pridružen: 11 Dec 2006, 22:16
Kraj: Logatec

Odgovor Napisal/-a flesh » 24 Mar 2010, 23:37

to je to "malenkost manjše"
Priponke
tos.jpg
tos.jpg (136.36 KiB) Pogledano 7519 krat

Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13454
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ultralajt » 25 Mar 2010, 06:37

Melly, boš samo vijačil železje, ali ga boš tudi kaj zavaril?

Slika

Mislim na štiri vijake (po dva na vsaki strani) čisto spodaj na profilu, ki ležita na tleh. Ne vlivata mi zaupanja, glede na ročice.

LP Mitja

borisk
Zagrizenec
Prispevkov: 273
Pridružen: 20 Jun 2002, 01:00
Kraj: šmarje

Odgovor Napisal/-a borisk » 25 Mar 2010, 08:51

Najprej sem kupil 20m oklopljenega kabla 4x1,5 mm (35e) za motorje,
Kakšen kabel uporabljaš? 35€ je veliko za ceno na meter, za 20m pa poceni...

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 25 Mar 2010, 09:17

Takole sem si zamislil... (stranske prečke so še v risanju... ampak mislim, da se razume).
Vijaki držijo konstrukcijo dokler ne končam (vse luknje, nosilci...) potem nastavim vse kote, razdalje in zavarim... Manjkajo še nastavljive nogice...
Priponke
miza.jpg
miza.jpg (84.98 KiB) Pogledano 7252 krat
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 25 Mar 2010, 09:30

borisk napisal/-a:
Najprej sem kupil 20m oklopljenega kabla 4x1,5 mm (35e) za motorje,
Kakšen kabel uporabljaš? 35€ je veliko za ceno na meter, za 20m pa poceni...
35e za 20m... Cembos d.o.o.
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 25 Mar 2010, 21:12

http://www.robocnc.nl/

Zanimiv pristop... dobra stran, precej stvari doma narejenih.

http://cncsimulator.com/index.php

Prikaz izvajanja G-kode...

http://www.machsupport.com/docs/SW_Digitising_Probe.pdf

Touch probe 3D... kmalu...

http://www.david-laserscanner.com/

3D lasersko skeniranje...
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 27 Mar 2010, 00:05

lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Uporabniški avatar
flesh
Profesor
Prispevkov: 1005
Pridružen: 11 Dec 2006, 22:16
Kraj: Logatec

Odgovor Napisal/-a flesh » 30 Mar 2010, 18:26

Melly a se ti ne zdi da si malo šparal pri debelini profilov? meni se zdi čisto prešvoh :-? :-? kar se tiče geometrije stroja bi pa jaz naredil tako da bi bilo v tla vpeto in kontra vijake, tako boš najlažje ujel ravnine osi.
Ko boš enkrat začel variti, ti tisti vijaki ne bodo prav nič več držali in bo vse pošteno zategnjeno, najprej moraš popikat potem pa konstukcijo naravnati, in variti izmenično. :car:

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 30 Mar 2010, 18:42

Konstrukcijo bo verjetno varil profi... za spodnje prečke pa sem tudi jaz dovolj dober, ker ne vplivajo preveč na konstrukcijo. (pa varil sem jih kot si napisal)
Profili so 50x50x5 upam, da bo dovolj, je pa zadeva zelo toga vsaj tako na oko. Moram še X os končat in na polno pognat motorje, da vidim če kaj trese-vibrira... lahko pa še dodatno obtežim spodaj, kjer so prečke.
Za prišraufat v tla je še vedno cajt, dokler še sestavljam pa bom imel te nogice (moram prej stari stroj odstranit...).
Predvsem pa mora biti vse še vijačeno, ker še razdiram in popravljam, dodajam kose... dokler ne končam 100% ne varim nič več.
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13454
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ultralajt » 30 Mar 2010, 19:14

Živjo Melly!

Izgleda, da se je začela zadeva premikati precej naglo proti koncu.


Nekaj bi vprašal!

V oči me bode, da ima koračni motor na gredi velik zobnik, navojno vreteno pa malega.

Slika

Kmečka logika mi pravi, da bi jaz obrnil ravno kontra, tako da bi se motor "manj matral", na navojnih vretenih pa bi dobil močne (ne ravno hitre) pomike.
Ali ti želiš zelo hitre proste hode orodja od ene do druge točke?

Verjetno si ti naredil tako z razlogom, a me ta razlog zanima.

LP Mitja

borisk
Zagrizenec
Prispevkov: 273
Pridružen: 20 Jun 2002, 01:00
Kraj: šmarje

Odgovor Napisal/-a borisk » 30 Mar 2010, 21:31

Če upoštevaš karakteristiko koračnema motorja, ki nam pove da je navor koračnika pri majhnih vrtljajih največji, potem pa se hitro spušča, je to prava odločitev.
Poleg tega pa je pri obrnjeni zadevi in ob driverju z velikim mikrokorakom, omejitev frekvenca s katero lahko krmilimo driver, sploh pri krmilnikih priključenih na LPT.

lp, boris
Priponke
Untitled-1.gif
Untitled-1.gif (18.95 KiB) Pogledano 6809 krat

Uporabniški avatar
Boeing
Freak
Prispevkov: 700
Pridružen: 15 Nov 2004, 15:03
Kraj: Rogaška Slatina

Odgovor Napisal/-a Boeing » 30 Mar 2010, 21:42

Melly, a ta touch probe z linka par postov višje je kao diy Renishaw wannabe ?
Ko segaš po zvezdah, ne skrbi če katero izmed njih zgrešiš. Morebiti ujameš Luno...

Powered by OS, controlled by Futaba FX-30!

Born on a HAAS!

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 30 Mar 2010, 22:33

Ja neki podobnega.. bom eno sestavil ko bom imel malo več časa... zame je dovolj recimo 5 stotink natančnosti... najprej bom naredil merilec globine za orodja...

Z prenosi je pa tako kot je napisal BorisK.

Imam 5mm vijačnice in trenutno 1/16 koraka... trenutno imam 3000 mm / minuto (dokler ne poštelam potem grem malo višje recimo 6000). Ob pomiku 3000 mm / minuto ali 50 mm/ sekundo je to 10 obratov vijačnice ali ob razmerju 40:20, 5 obratov motorja na sekundo. 200x16 korakov na obrat x 5 obratov je 16000 pulzov na sekundo...
Za 6000 mm / minuto je to že 32000 pulzov... za največjo frekvenco 75kHz bi dobil ob 1/16 koraka 14000 mm/minuto.

Če se pa slučajno motim, pa lahko še vedno obrnem :lol:
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 30 Mar 2010, 22:39

Kot sem zadnje čase bral je mogoče večja napaka napenjalec saj ima krepko premajhen premer kot ga svetujejo v tehničnih listih proizvajalca, res, pa je tudi, da se moj jermen ne vrti z veliko hitrostjo.. .vseeno pa razmišljam o natezalcu premera manjše od obeh jermenic.
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Uporabniški avatar
matej rozman
Freak
Prispevkov: 852
Pridružen: 26 Jul 2005, 15:06
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a matej rozman » 31 Mar 2010, 07:15

Ja, tako kot je že bilo povedano. Jaz tukaj ne vidim nobenega problema. Sploh ne, ker so uporabljena kroglična vretena. To je čisto drugi svet kot navadna, metrična ali trapezna. Bolj tišiš, bolj rado gre :D .

Je pa smotrno, za vse, ki gradite stroje, zelo, zelo pomembno pravilno izbrati motor. Vsi motorji imajo nazivni navor podan kot držalni navor. Ta pade takoj, ko se motor začne vrteti. Namreč tisti graf objavljen višje (navor motorja/obrati oz. pps) zelo varira od motorja do motorja. In nepisano pravilo je, da se manjši motorji raje vrtijo v višje obrate. Recimo, za nema23 motorje (dobre) lahko računamo na zanesljivih 1000 obratov v minuti, kar bi v tem primeru zneslo 10m/min, dočim bi lahko nema 17 žgal do 2500 o/min BP. Je pa nema 23 minimum, ki bi ga jaz še uporabil na takšnem stroju.

Še mogoče en nasvet: Ne šparajte pri motorjih. Sem imel primer, ko sem kupil Sanyo Denki-a z 1,65nM in je gladko potolkel kitajca z 1,8nM. Zelo gladko. In verjemite, tistih par evrov vam bo prihranilo mnogo živcev, mogoče celo marsikateri izdelek :wink:

@ultralajt
Današnji rezkarji (geometrije, materiali, prevleke) omogočajo zelo, zelo hitro obdelavo. In ob primernem vpetju obdelovanca potolčejo laser v hitrosti. In ker so narejeni da režejo in ne brusijo, moraš imeti ob teh motorjih, ki jih uporabljamo za spindle (govorim o Kress-u in podobnih), zaradi omejenih spodnjih vrtljajev, hitre pomike. Če rezkar vrtimo previsoko, ga bomo samo skrhali in nič drugega. In tisto cviljenje rezkarja (vibracije) nastaja zaradi nepravilnih, oziroma previsokih obratov. Bolj "brusimo" kot rezkamo samo vitroplast in njemu podobne materiale, seveda s primernim rezkarjem.

lp, Matej
plp, Matej

Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13454
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ultralajt » 31 Mar 2010, 07:42

matej rozman napisal/-a:....
@ultralajt
Današnji rezkarji (geometrije, materiali, prevleke) omogočajo zelo, zelo hitro obdelavo. In ob primernem vpetju obdelovanca potolčejo laser v hitrosti. ....
Ja, morda sem v svojih pogledih morda preveč ortodoksen.
Namreč, v kovinarsko šolo, kjer sem se učil za smer rezkalec, sem hodil na RŠC Velenje davnega leta 1975.
Delali smo na klasičnih rezkalnih strojih in o numeričnem krmiljenju se je ravno začelo nekaj govoriti, saj so se v proizvodnjo začeli prebijati stroji, ki jih je krmilil primitiven računalnik na naluknjan trak. Ampak tega v živo takrat nismo videli, samo profesor je imel enkrat predavanje o tej zadevi,ki jo itak nismo razumeli, saj je bil edini naš stik z računalniki ta, da smo že imeli žepne digitrone in ročne ure, ki so svetile z znaki na žarilne nitke.
Kar se tiče samih parametrov obdelave, smo takrat koristili knjigo Hinko Muren: Odrezavanje, kjer je ogromno tabel in nomogramov za izbiro rezalnih parametrov glede na orodje in obdelovanec.
Je pa res, da smo veliko nastavitev naredili tudi kar po občutku.
je pa bila potem cela štala, ko se ti je "šropar" odlomil v celem materialu, tam nekje na pol poti, in je odlomljen del ostal zagozden v materialu.

Najbrž so res zadeve od takrat šle daleč naprej, česar pa ne vem, ker nisem ostal v kovinarstvu ampak sem se šolal naprej.

Zatorej, hvala za vaše razlage!

LP Mitja

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 31 Mar 2010, 07:57

Še ena domača firma za strojne elemente (vijačnice...)

http://www.ideal-velenje.si/p_strojni.htm

Mitja rezkarji so napredovali... ne moreš verjeti kaj so sposobni.

http://www.youtube.com/watch?v=kmReHL3n0FM

http://www.youtube.com/watch?v=Wl5JSG4L ... re=related

Tale je pa ALU...

http://www.youtube.com/watch?v=LtE2J9Mr ... re=related

p.s. ko je kolega kupil Haas VF center, mu je prodajalec rekel naj pozabi vse kar zna o rezkanju, saj zadeva zmore vsaj 10 kratne hitrosti... noro.
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Odgovori

Vrni se na