CNC

Vse o modelarskem orodju in obdelavi različnih materialov

Moderatorji: brejkerKrist

Odgovori
Uporabniški avatar
modelarr
Freak
Prispevkov: 491
Pridružen: 06 Feb 2010, 13:22
Kraj: Kočevje

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a modelarr » 17 Dec 2018, 08:59

Kot prvo hvala za odgovor.
Uporabil bom Laser grbl program.
Zanima me kam priklopiti na arduino rumeno žico PWM/TTL in ostali dve - PWM/TTL+, kot je razvidno iz slike.
Lepo prosim za pomoč.
Lp
Kr neki !!

Uporabniški avatar
2R
Profesor
Prispevkov: 1081
Pridružen: 12 Jan 2005, 10:23
Kraj: Sr. Dobrava pri Kropi
Kontakt:

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a 2R » 17 Dec 2018, 09:47

To ne bo šlo tako zlahka.
Arduino (ne vem kateri, ker jih je več, in se drug od drugega razlikujejo po zmogljivosti) je v bistvu en tak mini računalnik ki nič ne zna. Da lahko kaj dela mu je treba naložit program. Ta program pa ima že vpisan pin na katerem je izhod za tvojo rumeno žico.
Skratka kot prvo moraš imeti program za Arduino, ki ga nanj naložiš preko USB kabla. Šele sedaj se bo Arduino naučil kaj od njega zahtevaš.
Kasneje pa potrebuješ še program na računalniku (tega očitno že imaš), s katerim arduina poganjaš, oziroma mu daješ komande kaj naj počne z laserjem. Arduino je nek vmesnik ali driver med računalnikom in laserskim modulom.

LP2R
http://www.modelarstvo.si
Modelarstvo je ustvarjalen hobi - ne nakupovanje

enkamakovsek
Začetnik
Prispevkov: 2
Pridružen: 27 Feb 2020, 13:45

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a enkamakovsek » 28 Feb 2020, 15:53

Pozdrav vsem s skupini!

Začel sem s kitajskim laserjem, sem bil zadovoljen z njim, po nekem času pa je bilo z njim en kup jajc. Nekatere stvari se da popraviti, sem veliko časa vložil v to drugo je bil servis, ki pa je na žalost kar drag.

Sem ugotovil, da bi raje več izdeloval kot servisiral in bom takole povedal - za nekoliko bolj izkušene uporabnike laserjev bi priporočal graverstvo K-PRINT, saj imajo veliko izkušenj na tem področju. Tam smo kupili laser Trotec, ki je vrhunski in preprosto dela.

Za katere stvari uporabljate laser?

Uporabniški avatar
Andreo29
Freak
Prispevkov: 753
Pridružen: 13 Avg 2007, 20:43
Kraj: Nova Gorica

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a Andreo29 » 17 Nov 2020, 11:17

Oj.
Zanimiva tema za CNC graditelje med katere se v zadnjem času štejem tudi sam.
Sestavil sem si mašinco in uporabil kitajski MKS DLC kontroler na Arduino osnovi. Ker sem vgradil Nema-23 motorje sem uporabil tudi TB6600 gonilnike zanje. Mašinco imam namen uporabljat več ali manj za risanje oz. prenos 2D načrta na balso/VP. Za to bom uporabil laser. Mogoče kdaj v prihodnosti jo bom predelal tudi za majhna rezkanja.

Princip delovanja si predstavljam takole: v nekem CAD programu narišem del, ga shranim v recimo .dxf format in tega pretvorim v G-codo katero mašinca "pozavga".

Do tukaj mi je šlo vse po pričakovanjih. Ustavilo pa se mi je pri programski opremi. Kar sem našel in zasledil vse aplikacije za izdelavo G-kode delajo na principu pretvorbe za rezkanje. Pri rezkanju se premika Z os, kjer je treba rezkar prestavit na drugo mesto - luknjo. Pri laserju tega seveda ni, ker se ga enostavno ugasne. Premik po Z osi torej ni potreben. Trenutno sem uporabil DXF2GCODE odprto-kodni program. Ta mi naredi g-code datoteko in jo z LaserGRBL programom včitam. Seveda mi program tudi začne risat ampak Z-os se stalno premika gor in dol.
Potem sem ugotovil, da Dxf2Gcode ima par opcij za izbiro orodja vendar opcije za lasersko risanje pa nima.

A mi lahko kdo svetuje kateri program naj uporabim za izdelavo G-code za lasersko risanje oz, kako lahko nastavim DXF2GCODE da mi naredi kodo za laser?

S ozirom, da je ta moja mašinca le za hobi namene nimam namena zapravljat kup denarja za neke profi programe!

Hvala vnaprej za odgovor!

Lp,
Andreo
Slika

Uporabniški avatar
2R
Profesor
Prispevkov: 1081
Pridružen: 12 Jan 2005, 10:23
Kraj: Sr. Dobrava pri Kropi
Kontakt:

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a 2R » 17 Nov 2020, 11:29

Sicer ne poznam tvojega programa, ampak razmišljam po kmečki pameti. Kaj pa če ne podaš debeline materiala, oziroma je Z enaka 0, potem ti ne bo nič dvigoval orodja.
Pri mojem cnc rezkarju zadeva deluje na tak način. Sicer ne uporabljam laserja, ampak take nastavitve delujejo.

LP2R
http://www.modelarstvo.si
Modelarstvo je ustvarjalen hobi - ne nakupovanje

Uporabniški avatar
Andreo29
Freak
Prispevkov: 753
Pridružen: 13 Avg 2007, 20:43
Kraj: Nova Gorica

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a Andreo29 » 17 Nov 2020, 13:32

Ja, debelina. Ampak, narišem recimo profil krila v 2D CAD programu. To izvozim v DXF datoteko. Do tu se nikjer ne ubadam z debelino. To potem pretvorim v G-codo s programom (trenutno) DXF2GCODE.
Kar sem še našel so le nastavitve za Z-os v DXF2GCODE, kjer sem vse dal na nič. Kljub temu, če pogledam G-code datoteko ima notri še vedno premike po Z osi, čeprav so nič. No saj, mogoče je tako prav, ne vem. Iščem informacije.
Moti me, ker nisem nikjer našel (pa ne le v programih, ki jih uporabljam) nastavitev posebej za lasersko risanje (engraving). Kar pa sem našel so programi, ki stanejo cca 500€ kar je vsaj 10x preveč zame. Program, ki sem ga dobil zraven kontrolne plošče zna delat le z laserjem, vendar ne zna pa brat .dxf datotek, le slike (.jpg, .bmp, .png,...), ki jih pretvori v g-kodo tako, da zame ni primeren.

Lp,
Andreo
Slika

Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13459
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a Ultralajt » 18 Nov 2020, 20:23

Morda ti nagaja Z os (v G-kodi), ker se pri nekaterih programih za izdelavo G-kode rezkar pri prehodu iz enega kosa na drugega dvigne na "varno višino", da ne bi zadel ob kake pritrdilne elemente, ali da ne bi drgnil po površini materiala. Recimo, pri meni je za "odmik" po višini kar po defaultu nastavljen na 5mm. Zato, kadar delam z gravirnim laserjem, naložim prednastavitev, kjer tega odmika po Z osi navzgor ni. Če pa ne bo nič pomagalo, pa enostavno odklopiš pogon Z osi, pa bo mir. In višino laserja nad obdelovanim kosom nastavljaš ročno....
Mitja

P.S.: jaz za izdelavo G-kode uporabljam program Estlcam.

dkulcar
Freak
Prispevkov: 881
Pridružen: 28 Okt 2006, 09:18
Kraj: Lendava
Kontakt:

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a dkulcar » 19 Nov 2020, 06:24

Mitja, kakšno nastavitev imaš izbrano v Estlcam za laser?
Meni je pomik po Z osi tudi delal težave, pa ga nisem znal izklopiti in se potem nisem več s tem ukvarjal.
LP David

Uporabniški avatar
Andreo29
Freak
Prispevkov: 753
Pridružen: 13 Avg 2007, 20:43
Kraj: Nova Gorica

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a Andreo29 » 19 Nov 2020, 08:54

Oj.
Ja ta Z-os v primeru laserja dela kar težave. Mitja, probal sem tudi to, kar si mi svetoval, da popolnoma izklopim Z-os. V bistvu ni nič drugače kot, če je vklopljena, ker na vogalih CNC obstane in tam dobesedno prežge rob. Tudi izklop kompenzacije (to si razlagam kot, da je to potrebno za rezkanje, da ti robov ne "poje" - lahko se motim :-? ) ne pomaga - vsaj meni ne. Mogoče je kriva elektronika, ker je, ne vem kako naj rečem, lahko da je preveč enostavna. Arduino pač.
Kljub temu pa mislim, da je treba najprej pogledat program, s katerim se naredi G-koda, ker, če dam printat eno .jpg sliko mi dela brez Z-osi in presenetljivo dobro. Le največjo jakost laserja moram nastavit, kar je popolnoma razumljivo.

Kot sem uvodoma omenil sem pregledal že kar nekaj programske opreme, vendar večinoma še preden sem začel testirat CNC. Zanimivo, spomnem se, da sem gledal en filmček, kako se zoptimizira pot laserja bodisi po svoje ali pa, da to program naredi sam. Ko sem sedaj na hitro pogledal za EstlCAM sem ugotovil, da sem včeraj iskal ravno EstlCAM in ga nisem našel... Seveda nisem iskal po imenu pač pa po drugih, očitno napačnih kriterijih.
Bom preveril, ampak nekako se mi zdi, da sem že bližje rešitvi.

Poleg tega sem še ugotovil, da ni vsak CAD program v redu, ker mora bit usklajena tudi verzija .dxf formata s programom, ki naredi G-kodo. Če sem iz mojega programa (rišem v DevCad-u) exportiral in uvozil recimo v T2laser (ta mi je do sedaj še najbolje ustrezal) sem dobil profil krila, kot da bi bil sestavljen iz recimo nekaj črt. Krivulje sploh ni bilo. Če pa sem to isto .dxf datoteko uvozil v recimo v QCAD in jo izvozil v verziji R14, pa je T2laser pokazal pravilno sliko. Torej tudi verzija .dxf formata igra ključno vlogo, ki jo je treba upoštevat (če pomislim, da sem se srečal s prvim .dxf formatom že davnega 88-tega na faksu, sem kar malo presenečen).

No ja, vsak začetek prinese nekaj nepričakovanega zraven. Neznanje pa je ravno to, da nas tako vleče naprej, kajne? :-)

Hvala za informacije!
Lp,
Andreo
Slika

Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13459
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a Ultralajt » 25 Nov 2020, 19:54

dkulcar napisal/-a:
19 Nov 2020, 06:24
Mitja, kakšno nastavitev imaš izbrano v Estlcam za laser?
Meni je pomik po Z osi tudi delal težave, pa ga nisem znal izklopiti in se potem nisem več s tem ukvarjal.

Za laser imam odmik "orodja" navzgor po Z osi 0,01, globino rezanja 0,01, kar pomeni, da se Z os sicer nekaj premakne a za tako malo razdaljo praktično ne uporabi nobenega časa. V nastavitvah sem shranil ene za rezkanje in druge za graviranje. Pri rezkanju se mi orodje dvigne nad material za 5mm, pri laserju pa skorajda nič. Ker je moj laser moči samo en wat pa pol, ga sploh ne ugašam, ampak stalno gori in se takrat "ko gravira", pomika počasi..(cca 2-5mm/s), ko pa "preskoči" na drugo lokacijo, se pa zapelje z največjo hitrostjo čez vezano ploščo in ne utegne zažgati lesa (cca 30mm/s)... Primitivno, a za označevanje kosov, ki jih zrezkam z rezkarjem je okej in niti ne preveč zamudno.

Slika

Odgovori

Vrni se na