CNC

Vse o modelarskem orodju in obdelavi različnih materialov

Moderatorji: brejkerKrist

Odgovori
Uporabniški avatar
rc-ryder
Dr. Modelar
Prispevkov: 2495
Pridružen: 10 Dec 2012, 23:03

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a rc-ryder » 10 Okt 2017, 13:50

V Machu lahko rocno vklapljas in izklapljas izhode. Vzami multimeter in najdi pravega.

Navodila pa pisi kitajcu, naj ti jih poslji. Ce ne bo kooperativen odpri dispute in bos videl kake cudeze to deala.

Ce ima trgovec slab rating mu e-bay zvisa provizijo in postane nekonkurencen...

Lp
RC-Ryder - Degustiram modelarstvo O:)

Uporabniški avatar
modelarr
Freak
Prispevkov: 472
Pridružen: 06 Feb 2010, 13:22
Kraj: Kočevje

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a modelarr » 10 Okt 2017, 14:07

Za navodila sem jim že zatežil. Napisali so da njihova tehnična služba že rešuje zadevo in da mi pošljejo odgovor čez okoli 2dni.
Ok . To sem razumel, da lahko v machu preverim izhode.
Verjetno bi moral na tistih treh prostih izhodih(spindle interface) dobiti kakšno voltažo?
Bom malo preveril in upam da kaj ne skurim.
Očitno me čaka še trnova pot.
Kr neki !!

Uporabniški avatar
rc-ryder
Dr. Modelar
Prispevkov: 2495
Pridružen: 10 Dec 2012, 23:03

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a rc-ryder » 10 Okt 2017, 14:11

5V.
Na kavcu ne mores nic za%@&@t. Ko bos s projektom zakljucil bos vedel veliko vec kot prej ;-)

Lp
RC-Ryder - Degustiram modelarstvo O:)

Uporabniški avatar
modelarr
Freak
Prispevkov: 472
Pridružen: 06 Feb 2010, 13:22
Kraj: Kočevje

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a modelarr » 11 Okt 2017, 13:33

Oj.
Danes sem preizkušal več variant, vendar na izhodih spindle interface ne dobim novene napetosti ra zen če na pin 1(slika) dovedem določeno voltažo potem lahko z ukazi m3 in m4 na pinu3 dobim napetost. Študiram da bi izkoristil kar izhod za z os in ga povezal na ttl vhod na modulu laserja.
Morda kdo s kaksno idejo?
Še najraje bi pa nekoga najel da mi to zveže pa plačam. Mogoče rc-rider?

Slika
Kr neki !!

Uporabniški avatar
rc-ryder
Dr. Modelar
Prispevkov: 2495
Pridružen: 10 Dec 2012, 23:03

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a rc-ryder » 11 Okt 2017, 13:54

modelarr napisal/-a:Oj.
Danes sem preizkušal več variant, vendar na izhodih spindle interface ne dobim novene napetosti ra zen če na pin 1(slika) dovedem določeno voltažo potem lahko z ukazi m3 in m4 na pinu3 dobim napetost. Študiram da bi izkoristil kar izhod za z os in ga povezal na ttl vhod na modulu laserja.
Morda kdo s kaksno idejo?
Še najraje bi pa nekoga najel da mi to zveže pa plačam. Mogoče rc-rider?

Slika
Na izhodu za vreteno dobiš to, kar imaš nastvaljeno v Mach 3. Kaj imaš tam nastavljeno?

A+ in A- pomenijo step / dir pin. Kako imaš to nastavljeno?

LP
RC-Ryder - Degustiram modelarstvo O:)

Uporabniški avatar
modelarr
Freak
Prispevkov: 472
Pridružen: 06 Feb 2010, 13:22
Kraj: Kočevje

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a modelarr » 11 Okt 2017, 14:05

Na izhodu spindle imam nastavljeno step 6 dir 0.
Tako je v linku zgoraj nastavljeno.
Morda bi bilo smotrno da bi dal tukaj nastavitve od z osi?
Kr neki !!

Uporabniški avatar
rc-ryder
Dr. Modelar
Prispevkov: 2495
Pridružen: 10 Dec 2012, 23:03

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a rc-ryder » 12 Okt 2017, 06:17

RC-Ryder - Degustiram modelarstvo O:)

Uporabniški avatar
modelarr
Freak
Prispevkov: 472
Pridružen: 06 Feb 2010, 13:22
Kraj: Kočevje

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a modelarr » 13 Okt 2017, 11:51

Zdravo.
Nekako mi je uspelo povezati zadevo, da bi lahko delovala.
Vendar nov problem:
Ko modul laserja priklopim na napajanje(12V), laser že deluje, čeprav nisem zvezal še nobenega vhodnega signala za vklop le tega.
Bi kdo vedel, če je to morda napaka modula ali je treba kaj prebrikati, da bo delovalo pravilno?
Hvala vnaprej.
Kr neki !!

Uporabniški avatar
modelarr
Freak
Prispevkov: 472
Pridružen: 06 Feb 2010, 13:22
Kraj: Kočevje

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a modelarr » 19 Okt 2017, 17:26

Uspelo mi je vse naštimati, tako da to deluje. Vendar bom moral počasi razmišljati o novem kontrolerju. Tale ki ga imam sedaj je bolj amaterski, kot je nekdo že napisal v prejšnjih postih. Gledal sem tega od estlcama:
http://openbuildspartstore.com/cnc-xpro ... per-driver
Moram jih kontaktirat in vprašat če potrebujem poleg še driverje za motorje in če deluje z mach3.
Mislim da kakih velikih predelav ne bi bilo potrebno.
Kr neki !!

Uporabniški avatar
rc-ryder
Dr. Modelar
Prispevkov: 2495
Pridružen: 10 Dec 2012, 23:03

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a rc-ryder » 19 Okt 2017, 18:41

https://openbuilds.com/threads/cnc-xpro-v3-mach3.9418/

Potrebujes bob, ki ga podpira Mach3.

Najbolje, da si ogledas na Mach3 strani, kateri USB ali LAN BreakOutBoard so podprte...


Lp
RC-Ryder - Degustiram modelarstvo O:)

pidalc
Tekmovalec
Prispevkov: 289
Pridružen: 12 Mar 2013, 20:26

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a pidalc » 20 Okt 2017, 06:04

Zakaj ne uporabiš raje tega?
https://www.banggood.com/50KHZ-CNC-4-Ax ... ds=myorder
Ne potrebuješ MACH 3, in ne računalnika poleg stroja. Bere G kodo iz kartice in dela.
V delavnici je vedno nekaj prahu in umazanije, računalniki pa tega nimajo radi.

Uporabniški avatar
modelarr
Freak
Prispevkov: 472
Pridružen: 06 Feb 2010, 13:22
Kraj: Kočevje

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a modelarr » 20 Okt 2017, 09:25

Tale ne bi bil zame. Mora delovati na mach3, ker se mi zdi nekako najbolj enostaven in ponastavil sem si ga po svoje-bližnjice in brezžična mini tipkovnica.....
Kr neki !!

Uporabniški avatar
rc-ryder
Dr. Modelar
Prispevkov: 2495
Pridružen: 10 Dec 2012, 23:03

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a rc-ryder » 20 Okt 2017, 10:36

Verjetno nimaš LPT porta? Ali pač?

Skratka, tole sem kolegu namontiral in dela lepo:
http://cncdrive.com/UC100.html

lahko tudi tole:
http://www.shop.cncdrive.com/index.php?productID=769

potem pa rabiš še plato za vmes.

Najbolj dodelane so tele:
https://cnc4pc.com/catalog/product/view ... egory/156/
gor imaš že pripravljene terminale in izhode za driverje, vhod za charge pump, e-stop, rele za motorje, pretvornik 0-10 za VFD itd...

Seveda pa je še precej druge robe, cenejše, brez opto izolacije, ....

LP
RC-Ryder - Degustiram modelarstvo O:)

Uporabniški avatar
zerdoner
Freak
Prispevkov: 609
Pridružen: 18 Dec 2005, 13:19
Kraj: Polzela

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a zerdoner » 04 Nov 2017, 05:58

Zdravo

Da si malo sposodim temo. Za čez zimo bi si naredil CNC po Ultralajtovem načrtu. Ker bo izdelana izključno za nezahtevne zadeve, igračkanje, spoznavanje z cnc ...me zanima sledeče.
Doma imam tri motorje nema 23 in bi jih porabu. Katera elektronika in driverji bi bili primerni. Seveda za neko razumno ceno, ker kot sem že rekel bo zadeva v prvi vrsti služla za spoznavanje z CNC.
Je kaj takega primerno: sicer bi poiskal brez motorjev samo kartico.
http://www.ebay.de/itm/EU-ship-3Axis-Ne ... Sw9r1V-8km
ali pa tole:
https://www.ebay.de/itm/CNC-3-Achse-Sch ... 0005.m1851

Še nekaj. Na ultralajtovi strani sem našel načrte za izgradnjo. Nisem pa našel kosovnice oz katere ležaje se uporabi in koliko.

LP

tmrt
Razpravljalec
Prispevkov: 76
Pridružen: 03 Jul 2009, 13:53
Kraj: Ljubljana

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a tmrt » 04 Nov 2017, 08:54

Za nezahtevno uporabo bi bil primeren tudi kakšen Arduino CNC shield. Tako lahko poceni dobiš rešitev, ki deluje preko USB.

Glede na nizko ceno kitajskih okroglih linearnih vodil z ležaji po mojem nima smisla ponavljati Ultralajtove rešitve, saj boš za podoben denar imel bolj natančno in trpežno rešitev.

pidalc
Tekmovalec
Prispevkov: 289
Pridružen: 12 Mar 2013, 20:26

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a pidalc » 06 Nov 2017, 07:01

Se pridružujem predhodniku. Na Bangood straneh boš našel zelo poceni in kvalitetne rešitve.
Čaka jih sicer en mesec, a pride.
Na yutubu pa boš našel vsa navodila za sestavo tako samega CNC stroja kot vezavo in programiranje arduino ploščice.
Za navaden cnc ti zadostuje arduino uno in CNC sheld.
https://eu.banggood.com/Wholesale-Wareh ... ds=myorder
Ker pa imaš motorje nema 23, bodo tokovi preveliki (CNC sheld prenese 2A, Nema 23 pa vleče 2,8A) in moraš vzeti za vsak motor svoj krmilnik.
https://www.banggood.com/3xTB6600-Upgra ... rehouse=CN
Ta krmilnik je še malo večji, a od viška ne boli glava. Vedno moraš imeti krmilnik malo močnejši, kot pa potegne motor, da ga ne skuriš.
Veliko veselja ob sestavi ti želim :D :D :D

tmrt
Razpravljalec
Prispevkov: 76
Pridružen: 03 Jul 2009, 13:53
Kraj: Ljubljana

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a tmrt » 06 Nov 2017, 08:11

pidalc napisal/-a:
06 Nov 2017, 07:01
Ker pa imaš motorje nema 23, bodo tokovi preveliki (CNC sheld prenese 2A, Nema 23 pa vleče 2,8A) in moraš vzeti za vsak motor svoj krmilnik.
https://www.banggood.com/3xTB6600-Upgra ... rehouse=CN
Ta krmilnik je še malo večji, a od viška ne boli glava. Vedno moraš imeti krmilnik malo močnejši, kot pa potegne motor, da ga ne skuriš.
Veliko veselja ob sestavi ti želim :D :D :D
Po mojih izkušnjah krmilnik itak omeji tok, ki se ga da navadno nastavit. Imaš pa v tem primeru manjši navor. Pri večjih motorjih z večjo induktivnostjo je bolj pomembno, da je napetost dovolj visoka, da pri večjih hitrostih ohraniš navor in preprečiš izgubo korakov.
Pri tokovno premočnem krmilniku in napajalniku pa lahko pregreješ in skuriš motor, če pretiravaš z nastavljenim tokom.

pidalc
Tekmovalec
Prispevkov: 289
Pridružen: 12 Mar 2013, 20:26

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a pidalc » 06 Nov 2017, 18:56

Ti krmilniki imajo na sebi natisnjeno tabelo in po njej nastaviš kodirna stikala, ki omejijo tok, nastavijo koračni način... :o :D :whistle:

Uporabniški avatar
zerdoner
Freak
Prispevkov: 609
Pridružen: 18 Dec 2005, 13:19
Kraj: Polzela

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a zerdoner » 06 Nov 2017, 19:06

Kaj pa elektronika. Če prav razumem je to samo driver za motor. Poleg pa verjetno še potrebujem elektroniko?

tmrt
Razpravljalec
Prispevkov: 76
Pridružen: 03 Jul 2009, 13:53
Kraj: Ljubljana

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a tmrt » 06 Nov 2017, 19:51

zerdoner napisal/-a:
06 Nov 2017, 19:06
Kaj pa elektronika. Če prav razumem je to samo driver za motor. Poleg pa verjetno še potrebujem elektroniko?
Nekatere se da krmiliti neposredno iz PCja, vendar rabiš paralelni printerski port (LPT). Tista, ki si ju navedel v svojem prvem postu sta taka.

Meni bolj všečna opcija je Arduino, za katerega se dobi dosti odprtokodnih programov. Potrebuješ pa nekaj znanja glede programiranja in vezave.

Dobijo se tudi namenski vmesniki, tudi slovenske izdelave.

Kakšen vmesnik izbrati je odvisno tudi od programa za krmiljenje, ki ga imaš namen uporabiti.

Odgovori

Vrni se na