3D modeliranje

Vse o risanju, 3d modeliranju, programski opremi,...

Moderatorji: brejkerKrist

Odgovori
Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13455
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ultralajt » 20 Apr 2011, 05:53

brejker napisal/-a:Vem, da se da bočno letvico v praksi prepričati, da se lepo uleže v vse utore
Ne vem s katerim programom delaš, ampak se da letvico speljati skozi utore tudi na 3D računalniškem modelu, ki niso v ravnini na kar dosti načinov. (Problem je v tem, da imajo različni programi različne pristope... jaz poznam samo enih par fint, ki zagrabijo v Rhinotu)

En način je ta, da skozi vogalčke utorov v rebrih (ležišča letvice v rebrih) potegneš krivuljo, v vsakem rebru zrišeš presek letvice na tem mestu, nato pa narediš loft skozi vse preseke.
Loft je ploskev (plašč), ki poveže vse preseke v celoto, ne glede na to v kaki liniji so postavljeni. Loft še zapreš na vsakem koncu in evo, 3d element.

Drugi način je ta, da po ustvarjeni 3D krivulji, ki gre skozi "ležišča" letvice v utorih reber, enostavno povlečeš presek letvice (kadar je ta po celi dolžini konstantnega preseka) ... surface... one rail... (ploskev po eni tirnici)

Tretji način je ta, da ustvariš pomožno ploskev, ki je v stranskem risu ukrivljena po liniji ki jo bi morala imeti letvica. Na to ploskev projiciraš tlorisno linijo letvice. Na ploskvi je sedaj v tri-d ukrivljena linija letvice. Jo ekstrudiraš na potrebno debelino in si fertik... samo še pobrišeš pomožne linije in ploskev.

Uporabniški avatar
brejker
Dr. Modelar
Prispevkov: 4010
Pridružen: 20 Feb 2006, 21:38
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brejker » 03 Sep 2011, 22:59

Ima mogoče kdo zrisan model sončnih očal v 3D obliki? 8)
www.okarbon.eu

Uporabniški avatar
brejker
Dr. Modelar
Prispevkov: 4010
Pridružen: 20 Feb 2006, 21:38
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brejker » 05 Okt 2011, 17:01

Mogoče kdo obvlada Iventor?
Rabim narisat kabino. Skice imam (tloris in stranski ris).
Pri ekstrudiranju se pa ustavi. Zraven še slika kako naj bi izgledalo :roll:
Priponke
fsss.jpg
fsss.jpg (59.72 KiB) Pogledano 2107 krat
www.okarbon.eu

Uporabniški avatar
Ultimate
Tekmovalec
Prispevkov: 371
Pridružen: 07 Dec 2004, 21:46
Kraj: Rezervat

Grafika

Odgovor Napisal/-a Ultimate » 09 Nov 2011, 23:24

Bom vprašal kar tukaj...

Torej ali se splača investirati v kakšno Nvidia Quadro za 3d modeliranje, renderiranje ipd.

Sam sem pred dilemo ali naj nabavim klasično grafično ali profi varianto ranga npr. Quadro 600... da smo si na jasnem, iger ne bom nabijal... rabim le zanesljivo grafiko...

Hmmm... kakšne izkušnje?
Albert Einstein:
Samo dve stvari sta neskončni: vesolje in človeška neumnost, čeravno glede prvega nisem gotov.

Uporabniški avatar
RomanM
Tekmovalec
Prispevkov: 394
Pridružen: 02 Maj 2001, 01:00
Kraj: Il._Bistrica

Odgovor Napisal/-a RomanM » 10 Nov 2011, 07:12

Živjo,

jaz uporabljam Quadro FX 4800 za solidworks, resolucija 1920x1080 dva monitorja po 27col pa dela kot mora.

Še to èe uporabljaš solidworks obvezno preglej na njihovi strani ali je kartica kompatibilna oz. ali podpira "realwiev" drugaèe di ne bo ta funkcija delala. No to kartico imam v službi, doma imam atijevi 2x512 rama pa ni sploh za primerjat pa še RW ne dela.
Je pa cena kartice NVQ... 400 eur+

LP RomanM
KEEP AWAY FROM LAND

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3560
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 10 Nov 2011, 10:16

Če bi vseeno RealView in nimaš FireGL ali Quadrota, je tukaj nasvet in spodaj pri enem celo link do programčka, ki omogoči da s svojo kartico počneš isto :) ... vprašanje ti še samo ostane, ali je tvoja kartica dovolj dobra. ... bom zdle probal kako laufa realview na moji 9600GT Nvidii, pa sporočim.

http://www.3dcadforums.com/solidworks-f ... e-ati.html

Hello everybody this is the new app that are rockin' our Solidworks ...
If you dont have all the money to get a Quadro or Crossfire Vga , you should try this App, that enable the RealView for all geforce and Ati VGA.

Link:
http://www.megaupload.com/?d=44CNNI9K
Version 1.5

Some XP user have a Runtime error for some reason, this version should fix the problem!

Last edited by malleus; December 17th, 2010 at 09:13 AM.



LP!
Jure
Zadnjič spremenil JKSniper, dne 10 Nov 2011, 10:50, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3560
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 10 Nov 2011, 10:22

Deluje brez kakršnega koli ustavljanja pri obračanju predmeta ali karkoli že z to grafiko (Nvidia 9600 GT 1GB), uporabljam 26inčni monitor, 1920x1200.

Verjamem da bo vse skupaj delovalo še hitreje - čeprav že sedaj deluje super - ko mi dostavijo domov Sapphire Radeon 6950HD 2gb :) . Najbrž se bo poznalo samo v času renderinga, ki ga pa z realview tako dobiš že med delom v realnem času. :)

Slika

LP!
Jure

Uporabniški avatar
Ultimate
Tekmovalec
Prispevkov: 371
Pridružen: 07 Dec 2004, 21:46
Kraj: Rezervat

Grafika

Odgovor Napisal/-a Ultimate » 10 Nov 2011, 10:35

Roman imaš prav, realview se "praviloma" začne z novo serijo pri 2000...

"The latest Quadro professional graphics solutions support and enhance Solid-
Works RealView in ways other cards can’t. With RealView, your 3D models
come to life and interact with their environments. And with NVIDIA Quadro
under the hood they will do it in real time."

http://www3.pny.com/MarketingPromotions/Solidworks2010.aspx?Category_ID=452

So pa te grafike povsem druga pesem od standardnih oz. igričarskih, v starih časih se je baje dalo klasično grafično (katerja je imela identično čipovje) posilit s profi driverji in je zadeva delala... z grafičnimi, kot so danes je to baje skoraj nemogoče...

Leto je naokrog in si moram naredit nekaj stroškov na samostojni problem, umislil sem si kišto, ki bo kolikor tolikor sposobna premlevad 3d in renderiranje... skrajni čas... #-o

Jure me prav zanima kako bo zadeva laufala... še vedno se mi poraja vprašanje ali se odločiti za nakup profi variante ali zelo dobre komercialne...

lp Damjan
Albert Einstein:
Samo dve stvari sta neskončni: vesolje in človeška neumnost, čeravno glede prvega nisem gotov.

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3560
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 10 Nov 2011, 10:45

Poskusi na svoji sedaj, pa boš videl. Jaz sem presenečen :D :D Program je čisto mali, vsebuje .exe program, ki ga zaženeš, izbereš čigavo kartico imaš in odkleneš. nato zaženeš SW in zadeva laufa sama od sebe. Res nisem mogel vrjet :) ... hkrati program omogoča nastavitve na default, če gre kaj narobe :)

Ko sem bral to temo prej, sem se zanimal če bo moja nova grafika podpirala RealView, in ga ne... potem sem pa hitro prišel do tega :)

LP!
Jure

Uporabniški avatar
Ultimate
Tekmovalec
Prispevkov: 371
Pridružen: 07 Dec 2004, 21:46
Kraj: Rezervat

Odgovor Napisal/-a Ultimate » 10 Nov 2011, 10:47

JKSniper napisal/-a:Poskusi na svoji sedaj, pa boš videl. Jaz sem presenečen :D :D Program je čisto mali, vsebuje .exe program, ki ga zaženeš, izbereš čigavo kartico imaš in odkleneš. nato zaženeš SW in zadeva laufa sama od sebe. Res nisem mogel vrjet :) ... hkrati program omogoča nastavitve na default, če gre kaj narobe :)

Ko sem bral to temo prej, sem se zanimal če bo moja nova grafika podpirala RealView, in ga ne... potem sem pa hitro prišel do tega :)

LP!
Jure


Link prosim, da vidim katere grafične so kompatibilne [-o< :D
Zadnjič spremenil Ultimate, dne 10 Nov 2011, 10:48, skupaj popravljeno 1 krat.
Albert Einstein:
Samo dve stvari sta neskončni: vesolje in človeška neumnost, čeravno glede prvega nisem gotov.

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3560
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 10 Nov 2011, 10:48

Moj post na vrhu :) .. vzami 1.5 verzijo ;) ... vse grafične so kompatibilne, samo vprašanje je če je dovolj sposobna da ti zadeva ne bo trzala med delom.

Uporabniški avatar
RomanM
Tekmovalec
Prispevkov: 394
Pridružen: 02 Maj 2001, 01:00
Kraj: Il._Bistrica

Odgovor Napisal/-a RomanM » 10 Nov 2011, 11:07

evo link, malo pobrskaj pa boš našel

http://www.solidworks.com/sw/support/vi ... sting.html



lp RomanM
KEEP AWAY FROM LAND

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3560
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 10 Nov 2011, 11:09

Roman, saj sem napisal... RealView deluje z vsemi karticami, ne samo tistimi ki jih naveduje SW, vendar moraš spremeniti ime kartice v eno izmed teh - in je SW tako butast, da bo zadeva delala, ali pa poženeš tisti programček, ki spremeni neko nastavitev - bog ve kje, in dela zadeva BP na katerikoli grafični kartici. Vprašanje je potem samo, ali je dovolj hitra ali ne. Glejte moj post na vrhu te strani.

LP!
Jure

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3560
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 10 Nov 2011, 11:15

Še en dokaz da mi laufa na 9600GT, ki je daaaaleč pod vsemi quadroti, ki jih na uradni strani naveduje SW. Aja, če ta element na sliki v tem okolju na RealView vrtim okrog kolikor gre na 1920x1200, mi to početje zasede 8% grafičnega procesorja in 6% grafičnega RAM-a.... se pravi nič 8)

http://img225.imageshack.us/img225/775/ ... rd02ac.jpg

LP!
Jure

Uporabniški avatar
saMx
Freak
Prispevkov: 746
Pridružen: 28 Mar 2008, 22:34

Odgovor Napisal/-a saMx » 10 Nov 2011, 11:25

Jure vidim, da obvladaš SW. =D> Sam sem se ga ravno začel učiti, tako da mogoče te kdaj prosim za kako malo pomoč. :P
Stay hungry. Stay foolish. :wink:

LP, Samo

Uporabniški avatar
RomanM
Tekmovalec
Prispevkov: 394
Pridružen: 02 Maj 2001, 01:00
Kraj: Il._Bistrica

Odgovor Napisal/-a RomanM » 10 Nov 2011, 11:26

JKSniper napisal/-a:Roman, saj sem napisal... RealView deluje z vsemi karticami, ne samo tistimi ki jih naveduje SW, vendar moraš spremeniti ime kartice v eno izmed teh - in je SW tako butast, da bo zadeva delala, ali pa poženeš tisti programèek, ki spremeni neko nastavitev - bog ve kje, in dela zadeva BP na katerikoli grafièni kartici. Vprašanje je potem samo, ali je dovolj hitra ali ne. Glejte moj post na vrhu te strani.

LP!
Jure


Ja saj sem vidu kaj sem napisal pa tudi ultimate je verjetno vidu, paè je hotu link, ne vem zakaj mu ga nebi dal èe vem kje je. Bom pa to zadevo ki jo ti uporabljaš z veseljem probal doma na svojem raèunalniku.

LP RomanM
KEEP AWAY FROM LAND

Uporabniški avatar
Ultimate
Tekmovalec
Prispevkov: 371
Pridružen: 07 Dec 2004, 21:46
Kraj: Rezervat

Grafika in driverji

Odgovor Napisal/-a Ultimate » 10 Nov 2011, 22:29

Pa dajmo vse na eno mesto...

Kompatibilnost grafičnih kartic in prilagoditev oz. posodobitev driverjev:

- Autodesk: http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/cert?siteID=123112&id=16391880

- Solidworks: http://www.solidworks.com/sw/support/videocardtesting.html

Link do programa za aktiviranje Real View:

- http://www.megaupload.com/?d=44CNNI9K

- debata na to temo http://www.3dcadforums.com/solidworks-forum/5003-real-view-activator-geforce-ati.html

lp
Albert Einstein:
Samo dve stvari sta neskončni: vesolje in človeška neumnost, čeravno glede prvega nisem gotov.

Uporabniški avatar
saMx
Freak
Prispevkov: 746
Pridružen: 28 Mar 2008, 22:34

Odgovor Napisal/-a saMx » 10 Nov 2011, 22:34

Evo, s tem se pa jaz trenutno ukvarjam (za šolo). Sicer ne spada najbolj v to temo, ampak je tudi nekaj modeliranja zraven. Upam, da ne bo kdo zameril... :)
Priponke
Untitled.png
Untitled.png (110.15 KiB) Pogledano 2211 krat
Stay hungry. Stay foolish. :wink:

LP, Samo

Uporabniški avatar
Ultimate
Tekmovalec
Prispevkov: 371
Pridružen: 07 Dec 2004, 21:46
Kraj: Rezervat

SpaceNavigator

Odgovor Napisal/-a Ultimate » 29 Nov 2011, 16:38

Uporablja kdo 3DConnexion SpaceNavigator Standard Edition?

Je to to ali raje grem stopnico višje :roll:
Albert Einstein:
Samo dve stvari sta neskončni: vesolje in človeška neumnost, čeravno glede prvega nisem gotov.

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3560
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 29 Nov 2011, 16:53

Jaz uporabljam. Moram reči da mi služi že ene tretje leto super. Kakšnih par ur moraš uporabljati, če še nikoli nisi imel 3D miši, da se navadiš in je to to. Ima sicer malo gumbov, vendar jih nekako nisem navajen uporabljati na 3D miši, zato imam "pravo miš" G700 od Logitecha in imam tam gor vse živo :)

Aja, zadeva mi laufa v AutoCADu, Rhinotu in SolidWorksu BP, prav tako ima nastavitve za vsak program posebej, tako da ga zazna ko ga odpreš in se aktivira določena nastavitev za ta program.

PS: Imam 3Dconnexion SpaceNavigator Personal Edition, najbrž je tako isto...

LP!
Jure

Uporabniški avatar
Ultimate
Tekmovalec
Prispevkov: 371
Pridružen: 07 Dec 2004, 21:46
Kraj: Rezervat

3DConnexion

Odgovor Napisal/-a Ultimate » 29 Nov 2011, 17:07

JKSniper napisal/-a:Jaz uporabljam. Moram reči da mi služi že ene tretje leto super. Kakšnih par ur moraš uporabljati, če še nikoli nisi imel 3D miši, da se navadiš in je to to. Ima sicer malo gumbov, vendar jih nekako nisem navajen uporabljati na 3D miši, zato imam "pravo miš" G700 od Logitecha in imam tam gor vse živo :)

Aja, zadeva mi laufa v AutoCADu, Rhinotu in SolidWorksu BP, prav tako ima nastavitve za vsak program posebej, tako da ga zazna ko ga odpreš in se aktivira določena nastavitev za ta program.

PS: Imam 3Dconnexion SpaceNavigator Personal Edition, najbrž je tako isto...

LP!
Jure


Rečeno, storjeno... naročeno :lol:
Albert Einstein:
Samo dve stvari sta neskončni: vesolje in človeška neumnost, čeravno glede prvega nisem gotov.

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3560
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 29 Nov 2011, 17:14

He he, ne bo ti žal! ... koliko si pa dal?

LP!
Jure

Uporabniški avatar
Ultimate
Tekmovalec
Prispevkov: 371
Pridružen: 07 Dec 2004, 21:46
Kraj: Rezervat

3DConnexion

Odgovor Napisal/-a Ultimate » 29 Nov 2011, 17:34

Naročil sem ga kar preko mimo...te, imajo kar dobro ceno za SI trg 8)

V DE se najde tudi že za 89,00EUR + zasoljena poštnina, pa smo na istem :-?

p.s. workstation je že tudi skupaj =P~
Albert Einstein:
Samo dve stvari sta neskončni: vesolje in človeška neumnost, čeravno glede prvega nisem gotov.

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3560
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 29 Nov 2011, 17:40

Pfff... hja, razlika med personal in normal je da je personal za testne namene in šolske potrebe (zato mam naloge tko hiter fertik :P ), in je razlika v ceni. Jaz sem dal pred tremi leti za miško prek mimovrste

1 x 3D miška 3Dconnexion SpaceNavigator Personal Edition 3D miška 3Dconnexion SpaceNavigator Personal Edition
Popust : - 15%
Redna cena: 59,04 €
Spletna cena:: 53,67 €

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3560
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 23 Dec 2011, 12:28

Spet rišemo :) Tokrat nekaj modelarskega :)

Slika

kdo ugotovi kateri model je to? :)

Odgovori

Vrni se na