Autocad

Vse o risanju, 3d modeliranju, programski opremi,...

Moderatorji: brejkerKrist

Uporabniški avatar
tezo.x5x
Tekmovalec
Prispevkov: 248
Pridružen: 23 Apr 2009, 13:20
Kraj: Zg.Brnik

Odgovor Napisal/-a tezo.x5x » 24 Jun 2009, 18:19

Rhinota dol potegni pa je. :D

Autocad je brezveze. :roll:

Uporabniški avatar
Boeing
Freak
Prispevkov: 699
Pridružen: 15 Nov 2004, 15:03
Kraj: Rogaška Slatina

Odgovor Napisal/-a Boeing » 24 Jun 2009, 19:12

Autocad je super, po mojem mnenju celo najboljši softver za 2D... je pa drag :wink:

Za 3D pa je ProEngineer tisto, s čimer si želiš delati. Tudi Rhino ni slab, za kakšne proste površine obdelati z nurbsi, ampak nasplošno za konstrukcije je ProE majka!
Ko segaš po zvezdah, ne skrbi če katero izmed njih zgrešiš. Morebiti ujameš Luno...

Powered by OS, controlled by Futaba FX-30!

Born on a HAAS!

Uporabniški avatar
ssikuc
Freak
Prispevkov: 675
Pridružen: 10 Sep 2005, 21:02
Kraj: Zagorje

Odgovor Napisal/-a ssikuc » 03 Nov 2009, 21:31

Zdravo!


A mogoče kdo ve, kako spravit 2D AutoCAD risbo (.dwg, .dxf) v ProEngineer kot osnovo za nadaljni part?

V ProEngineerju naj bi bila možnost vnosa .dwg datoteke pod Sketch/Data from from File.../File System... in ko označiš željeno datoteko v .dwg, napiše Invalid DWG file...

Zakaj je temu tako?

Hvala za nasvete in predloge.


Lep pozdrav!
Simon

Uporabniški avatar
RomanM
Tekmovalec
Prispevkov: 394
Pridružen: 02 Maj 2001, 01:00
Kraj: Il._Bistrica

Odgovor Napisal/-a RomanM » 04 Nov 2009, 07:05

probaj dwg shranit kot starejšo verzijo npr acad2000, pri meni sicer na solidworksu nekatere verzije ne delajo
KEEP AWAY FROM LAND

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3576
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 04 Nov 2009, 14:25

Spravit v ProE neki 2D objekt iz autocada, ki je risan kot serija krivulj, naprimer profil, vzet iz profili2 je skoraj nemogoče. Da ne pravim kake težave nastanejo če hočeš iz tega profila (ČE GA DOBIŠ NOTRI) narediti kaj uporabnega!

Za te stvari je Rhino majka, vse kar importiraš obdrži debelino, obliko, točke, barvo in celo layer. Kaj češ lepšega?! ... aja, in tudi obratno gre tako!

LP!
Jure
CNC Razrez lesa, karbona in umetnih materialov
3D Tisk PLA, PETG, ABS, TPU
Konstruiranje, izdelava in lotanje tiskanih vezij

Uporabniški avatar
ssikuc
Freak
Prispevkov: 675
Pridružen: 10 Sep 2005, 21:02
Kraj: Zagorje

Odgovor Napisal/-a ssikuc » 04 Nov 2009, 17:25

Hvala za pomoč! :wink:

Probal sem shranit v vse verzije razen 2000 in ravno ta deluje #-o #-o

Res je kar umetnost spravit 2D iz AutoCADa v ProE, saj je vsaka krivulja določena s celo množico točk... prav tako se določene krivulje med seboj prekrivajo in je potrebno razno trimanje in popravljanje... tako da je malo mučenja a nakoncu uspe :D

Bom pogledal tudi Rhino, kakšen način risanja/modeliranja uporablja. Trenutno mi ProE zelo leži, modeliram pa večinoma strojne elemente...

Rebro v ProE iz 2D AutoCAD risbe...
Slika


Lep pozdrav!
Simon

bonagode
Razpravljalec
Prispevkov: 136
Pridružen: 08 Nov 2006, 20:48
Kraj: Litija

Print v merilu...

Odgovor Napisal/-a bonagode » 04 Nov 2009, 18:06

Dodaš nov layout , kjer pri printanju določiš printer, velikost papirja etc, daš apply pa cancel... Potem pač postaviš sliko oziroma risbo na bel kos papirja. Pred ponovnim pozivom printanja napišeš komando ZOOM, ter za 1:1 napišeš 1nX, za 1:10 10nX etc....

Uporabniški avatar
ssikuc
Freak
Prispevkov: 675
Pridružen: 10 Sep 2005, 21:02
Kraj: Zagorje

Re: Print v merilu...

Odgovor Napisal/-a ssikuc » 04 Nov 2009, 18:15

bonagode napisal/-a:Dodaš nov layout , kjer pri printanju določiš printer, velikost papirja etc, daš apply pa cancel... Potem pač postaviš sliko oziroma risbo na bel kos papirja. Pred ponovnim pozivom printanja napišeš komando ZOOM, ter za 1:1 napišeš 1nX, za 1:10 10nX etc....
Nisem spraševal kako se printa... #-o

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3576
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 04 Nov 2009, 20:32

Vse se da če se hoče :)

Lažje pa je narediti iz 2D v 3D, kot iz 3D v realnost ;) :)
Slika

LP!
Jure
CNC Razrez lesa, karbona in umetnih materialov
3D Tisk PLA, PETG, ABS, TPU
Konstruiranje, izdelava in lotanje tiskanih vezij

Uporabniški avatar
RomanM
Tekmovalec
Prispevkov: 394
Pridružen: 02 Maj 2001, 01:00
Kraj: Il._Bistrica

Odgovor Napisal/-a RomanM » 05 Nov 2009, 08:35

Ker sem tudi sam imel probleme z množico èrtic, iz katerih je sestavljena oblika profila, sem to poenostavil tako: importirani skeè sem zaprl in na isti ravnini odprl novega, na katerega sem narisal profil s svojimi veèjimi loki ki pa se vedno tangentno nadaljujejo tako je lahko zgorja/spodnja èrta narisana iz 3, 4 elementov, kar se precej pozna pri nadaljni obdelavi profila (izvlek).
Razlika v profilu je ninimalna hitrost dela pa veliko veèj.

ps. na sliki sta dva razlièna profila prikaz je zgolj za razlago postopka
Priponke
krilo-profil.jpg
pred obdelavo
krilo-profil.jpg (17.15 KiB) Pogledano 4363 krat
krilo-profil2.jpg
po obdelavi
krilo-profil2.jpg (12.99 KiB) Pogledano 4362 krat
KEEP AWAY FROM LAND

majlos
Začetnik
Prispevkov: 43
Pridružen: 09 Jun 2009, 13:35
Kraj: moravče

Odgovor Napisal/-a majlos » 05 Nov 2009, 22:18

dxf si lahko uvozite notr tud kot part (vsaj v PROeju gre).....

Jaz nardim en nov assembly in v njem part z uvoženim DXFom (open, izberem DXF in uvozim kot part), potem nardim nov part in naredim isto kot je predhodnik opisal z slikami... PAZIM PA DA NE POBEREM NOBENE REFERENCE IZ PARTA KJER JE UVOŽEN DXF. Tako mi ostane pobrana geometrija brez zunanjih referenc....

glede rhinota pa lahko rečem, da je bolj kot ne pogreb za proste površine....
seveda je odvisno katere klase tangentnosti je v igri.... Ker ko dobim geometrijo iz rhinota (izkušnje iz službe) lahko kr začnem modelirat na novo površine, da si ne kopljem jame za vnaprej.... Pa nimam nič proti Rhinotu...samo kar on da potem za nadaljno obdelavo konstrukterju ni uporabno... Še radij ne more bit na površino staknjen kaj šele kaj več....

ProE ---> STYLE = ZAKON (tako naredil model celega DGja, tema je tle v RV maketah).

Če ima kdo še kakšna vprašanja o ProEju bi lahko kr novo temo odprli, da ne smetimo v temi AUTOCAD...
Bi prov pršlo tud kej za šiht :)

Pa en lep 3D pozdrav!
pozdrav vsem!

Uporabniški avatar
mark8o7
Razpravljalec
Prispevkov: 111
Pridružen: 18 Nov 2004, 17:38
Kraj: Gorenjska

Odgovor Napisal/-a mark8o7 » 14 Nov 2009, 20:05

moje mnenje glede modelirnikov pa je, da katerega koli se naučiš ti koristi pri nadalnjem prehodu iz enega programa na drugega, ker so si v grobem podobni, samo detajli so različni. Sem pa tudi mnenja, da vsakdo hvali program, ki ga uporablja, popolnoma enako kot nasveti začetnikom s katerim avoijonom začeti v modelarstvu-vsakemu je njegova pot najboljša možna.
Kar sem slišal je baje catia tudi zelo uporabna, potem je tu še solidworks...
lp Marko

matej2208
Začetnik
Prispevkov: 15
Pridružen: 29 Nov 2009, 14:27

Odgovor Napisal/-a matej2208 » 29 Nov 2009, 17:02

Kralj Luka napisal/-a:No pa še eno butasto vprašanje kako se sprinta sliko v merilu 1:1 :oops:
No v AutoCADU moreš naprej na žejleni format narediti eno okence katero narediš z VIUPORTOM (ni pravilno napisano napisano tako kot se prebere), ko imaš to okno narisano ga raztegneš. Z dvoklikom v kocko se ti pojavi potem načrt oz del načrta katerega hočeš natisnit v merilu 1:1, seveda merilo moreš sam določit predn kak daš tiskat. Merilo določiš zdraven VIUPORTA. Ko si to naredil gleš zakleneš okvirček in potem daš printat sliko.

Upam da se razumeš koliko toliko iz tega, če ne pa me prosim osebno kontaktiraj in ti bom z pomočjo kake slike pokazau kako gre.

Lep pozdrav vsem MATEJ!

Uporabniški avatar
brejker
Dr. Modelar
Prispevkov: 4020
Pridružen: 20 Feb 2006, 21:38
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brejker » 29 Nov 2009, 20:13

LP
Mene pa zanima kako bi v avtoCADu naredil šrafuro in jo vnesel na "površino".

Hvala
www.okarbon.eu

Uporabniški avatar
manpower
Freak
Prispevkov: 615
Pridružen: 27 Jun 2009, 19:59
Kraj: Okolica KRANJA

Odgovor Napisal/-a manpower » 29 Nov 2009, 20:20

Tukaj sem naložil en dober kratek slovenski vodič uporabe osnov v avtucadu zelo primerno za začetek.

http://www.mediafire.com/?emhlyovmzzy
Bolje biti pameten in zaskrbljen, kot pa neumen in nasmejan!

Uporabniški avatar
Kralj Luka
Freak
Prispevkov: 719
Pridružen: 25 Avg 2006, 10:49
Kraj: Rožna dolina (Nova gorica)

Odgovor Napisal/-a Kralj Luka » 29 Nov 2009, 20:30

Hvala

Lenko
Razpravljalec
Prispevkov: 190
Pridružen: 17 Nov 2004, 17:12
Kraj: Preddvor

Odgovor Napisal/-a Lenko » 13 Jan 2010, 12:08

V solidworksu sem zrisal nek strojni del, zdaj bi ga pa rad dal odrezat na CNC in zahteva je dxf format. Kako risbo iz SW pretvorit v dxf format?

Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13454
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ultralajt » 13 Jan 2010, 12:13

Ne poznam dela s tem programom...

Kaj pravi Help?

Morda obstaja možnost "Save as.." ali pa "Export to...", kjer morda lahko izbereš vrsto datoteke (.dxf)

Poglej kake tutoriale na netu v zvezi s SW in DXF shranjevanjem.

daddyrider
Tekmovalec
Prispevkov: 203
Pridružen: 25 Jan 2007, 10:54
Kraj: Okolica Domžal

Odgovor Napisal/-a daddyrider » 13 Jan 2010, 13:12

A si v solidworksu zrisal risbo ali part? DWG ali SLDPRT. Če imaš že DWG daš samo save as, Če imaš pa SLDPRT pa expotiraš v DWG editor, malo poeditiraš poglede in save as.

Mogoče obstaja kaka druga varjanta samo jaz delam tako.

Uporabniški avatar
Boeing
Freak
Prispevkov: 699
Pridružen: 15 Nov 2004, 15:03
Kraj: Rogaška Slatina

Odgovor Napisal/-a Boeing » 13 Jan 2010, 13:18

Pošlješ prt v solidworksu. Vsak omembe vreden CAM softver pogoltne solidworks format.
Printanje na papir/pdf in prerisovanje nazaj na računalnik je stvar prejšnjega tisočletja.
Ko segaš po zvezdah, ne skrbi če katero izmed njih zgrešiš. Morebiti ujameš Luno...

Powered by OS, controlled by Futaba FX-30!

Born on a HAAS!

Uporabniški avatar
klemen7
Profesor
Prispevkov: 1178
Pridružen: 21 Jun 2008, 18:28
Kraj: Dolenja Trebuša/Ljubljana

Odgovor Napisal/-a klemen7 » 13 Jan 2010, 15:04

v solidworksu se da shranit stvar v dxf ali dwg format, vendar mislim, da samo načrt dela se pravi tloris, naris in stranski ris.
https://www.argentglobalnetwork.com/?klemen7

Uporabniški avatar
RomanM
Tekmovalec
Prispevkov: 394
Pridružen: 02 Maj 2001, 01:00
Kraj: Il._Bistrica

Odgovor Napisal/-a RomanM » 13 Jan 2010, 20:49

Ko imaš v SW narisan 3D part, imaš v standard toolbaru ikono MAKE DRAWING FROM PART/ASEMBLY, kjer narisan predmet daš v 2D pogled, obvezno izbereš merilo 1:1 verjetno bo kos veèji kot list, ki ga izbereš ampak ni važno.
Tukaj izbereš poglede, ki jih rabiš. Ko je to narejeno daš save as DWG in to je to.

aja pe še to, na desni strani zaslona na SW imaš ikono v obliki hiške SW RESOURCES, odpreš zavihek TUTORIALS, vaja GETING STARTED in tako naprej, tukaj je opisan ta postopek

lp Roman
KEEP AWAY FROM LAND

Lenko
Razpravljalec
Prispevkov: 190
Pridružen: 17 Nov 2004, 17:12
Kraj: Preddvor

Odgovor Napisal/-a Lenko » 13 Jan 2010, 21:59

Hvala vsem za odgovore.

jaki 3
Tekmovalec
Prispevkov: 276
Pridružen: 08 Sep 2008, 13:07

Odgovor Napisal/-a jaki 3 » 22 Maj 2010, 13:42

Zaima me če je treba pri risanju letalskega modela vse naredit posebej? Mislim če je treba posebej zristati vsako rebrov trupu itd..
Jakob :lol:

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 22 Maj 2010, 14:26

jaki 3 napisal/-a:Zaima me če je treba pri risanju letalskega modela vse naredit posebej? Mislim če je treba posebej zristati vsako rebrov trupu itd..
Če misliš v autocadu, potem ja. Mogoče obstaja kaka funkija. Ampak sam vedno vse zrišem v cadu, potem pa prenesem v Inventorja.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Odgovori

Vrni se na