Autocad

Vse o risanju, 3d modeliranju, programski opremi,...

Moderatorji: brejkerKrist

Uporabniški avatar
Kralj Luka
Freak
Prispevkov: 719
Pridružen: 25 Avg 2006, 10:49
Kraj: Rožna dolina (Nova gorica)

Autocad

Odgovor Napisal/-a Kralj Luka » 27 Mar 2009, 19:06

Zanima me kako se inštalira autocad 2009

[peugeot]
Tekmovalec
Prispevkov: 245
Pridružen: 07 Dec 2004, 18:08
Kraj: Blejska Dobrava (Slovenia)
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a [peugeot] » 27 Mar 2009, 19:08

preberes navodila, ki so verjetno prilozena?

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 27 Mar 2009, 19:15

[peugeot] napisal/-a:preberes navodila, ki so verjetno prilozena?
Kako si lahko tako žleht... :wink:
Se popolnoma strinjam s teboj :wink:


Točno to, če si ga lahko potegnil s spleta, boš lahko tudi pogledal v navodila za inštalacijo. Ponavadi nimajo vsi enakega postopka, tako da si boš moral kar sam pomagat.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
Kralj Luka
Freak
Prispevkov: 719
Pridružen: 25 Avg 2006, 10:49
Kraj: Rožna dolina (Nova gorica)

Odgovor Napisal/-a Kralj Luka » 27 Mar 2009, 20:52

ja sej bi pogledal v navodila edini problem je da ni nobene datoteke z navodili in je edina verzija 2009 na partisu

Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13454
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ultralajt » 27 Mar 2009, 21:03

Kaj se mučiš s piratskimi verzijami?!

BASIC d.o.o. ponuja brezplačne študentske in dijaške licence za domačo rabo, Autodesk Inventor Professional, AutoCAD Mechanical in AutoCAD:

http://www.basic.si/index.php?menu=menu1&glavna=solske


Mitja

Uporabniški avatar
shqwarch
Profesor
Prispevkov: 1479
Pridružen: 02 Avg 2006, 20:24
Kraj: Nisem Profesor, Sem Razpravljalec :) ;)
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a shqwarch » 27 Mar 2009, 21:04

Ma kaj klikaš next pa je edino malo problema boš imel pri registraciji. Pri točki, ko ga moraš registrirati, moraš odpreti generator kode, kjer vpišeš kodo katero ti je podal avtocad pri registracijskem postopku. Ko vneseš vse potrebno, klikneš na gumb generiraj in potem dobljeno kodo vnesi v registracijski postopek. Malo sklepaj kako si sledijo cifre, pa bi ti moralo uspeti.

Ultralajt, od kdaj je to v velajvi? Ko sem jaz hodil na lesno šolo nisem vedel za to. Ali je to navoljo ko se šolaš ali lahko tudi potem?
Zadnjič spremenil shqwarch, dne 27 Mar 2009, 21:11, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika

Uporabniški avatar
Kralj Luka
Freak
Prispevkov: 719
Pridružen: 25 Avg 2006, 10:49
Kraj: Rožna dolina (Nova gorica)

Odgovor Napisal/-a Kralj Luka » 27 Mar 2009, 21:08

To sem že dobil ampak rabim autocad, ker ga imamo že v šoli (malo za potrenirat risanje doma, ker v šoli nam da profesor sliko predmeta in mamo 90 min časa do jo narišemo) .Razen če je autodesk popolnoma enek autocadu

Muči me pa, ker pri inštalaciji zahteva disk 2 in to pri vseh verzijah ki sem jih pobral z neta(2007, 2008, 2009) .

Uporabniški avatar
shqwarch
Profesor
Prispevkov: 1479
Pridružen: 02 Avg 2006, 20:24
Kraj: Nisem Profesor, Sem Razpravljalec :) ;)
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a shqwarch » 27 Mar 2009, 21:15

po mojem nisi creckav. poberi si ga tam iz neta kot ti je podal Ultralajt. Boš lahko srečen da si ga dobil zastonj. Ko so mene učili z avtocadom delat, mi ni ratalo nič narediti (mogoče slovenski grb), ker nisem vedel za to kar je podal Ultralajt.
Slika

Uporabniški avatar
Kralj Luka
Freak
Prispevkov: 719
Pridružen: 25 Avg 2006, 10:49
Kraj: Rožna dolina (Nova gorica)

Odgovor Napisal/-a Kralj Luka » 31 Mar 2009, 19:51

No pa še eno butasto vprašanje kako se sprinta sliko v merilu 1:1 :oops:

jst sem šel pod layout stisnil print izbral merilo 1:1 natisne pa mi v pomajšanem merilu

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 31 Mar 2009, 19:58

Kralj Luka napisal/-a:No pa še eno butasto vprašanje kako se sprinta sliko v merilu 1:1 :oops:
Use help, autocad ima zelo dobro dodelano, če ne pa biblijo autocada...

Preprosto. pritisneš ctrl+p in izbereš, da printa window, potem izbereš merilo 1:1. Druga varjanta je, da si skopiraš kose v Layout. ampak prvo pobripi tisti okvir, ki je na papirju in notri se vidi risba. šele potem prilepiš ali premakneš tisto, kar želiš na papirju.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
Kralj Luka
Freak
Prispevkov: 719
Pridružen: 25 Avg 2006, 10:49
Kraj: Rožna dolina (Nova gorica)

Odgovor Napisal/-a Kralj Luka » 31 Mar 2009, 20:10

Mi je uspelo hvala

Lp Luka

Uporabniški avatar
AIRGHANADA
Freak
Prispevkov: 976
Pridružen: 30 Nov 2006, 22:41
Kraj: Marburg
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a AIRGHANADA » 31 Mar 2009, 20:12

Kaj se mumučiš z autocad-om, inštaliraj si rhino-ta :wink:


B.
veni, vici, vomiti

Uporabniški avatar
shqwarch
Profesor
Prispevkov: 1479
Pridružen: 02 Avg 2006, 20:24
Kraj: Nisem Profesor, Sem Razpravljalec :) ;)
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a shqwarch » 31 Mar 2009, 20:41

AIRGHANADA Moraš malo ločiti, avtocad naj bi bil predusem za načrte je pa tudi za natančno modeliranje seveda samo on ga uporablja (predvidevam) za risanje načrtov 3D modeliranje je pa povsem druga zgodba.

PS: koliko stane pa ta programček? :lol:
Slika

quade
Začetnik
Prispevkov: 10
Pridružen: 17 Dec 2006, 11:32

Odgovor Napisal/-a quade » 31 Mar 2009, 20:47

autocad pride celotna verzija cca 4 000 €. Da se oa dobit LT verzije, ki pa so nekaj manj kot 1000 €

Uporabniški avatar
shqwarch
Profesor
Prispevkov: 1479
Pridružen: 02 Avg 2006, 20:24
Kraj: Nisem Profesor, Sem Razpravljalec :) ;)
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a shqwarch » 31 Mar 2009, 21:07

Jaz sem mislil za Rhino3D. No tudi za tale avto car je cena precej zanimiva. :lol:
Slika

Uporabniški avatar
AIRGHANADA
Freak
Prispevkov: 976
Pridružen: 30 Nov 2006, 22:41
Kraj: Marburg
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a AIRGHANADA » 31 Mar 2009, 21:24

Ja no saj Rhino ima tolerance tud krepko desno od decimalne vejice. Je pa res, da si z Avtocadom nikoli nisva bila prijatelja!


B.
veni, vici, vomiti

Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13454
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ultralajt » 01 Apr 2009, 05:45

Drugače sem pa pred časom objavil link do dokaj zmogljivega in zeeellooo poceni CAD programa:

viewtopic.php?t=17414&start=0

v isti temi, pa je še link do podobnega, ki je pa zastonjski.


LP Mitja

Uporabniški avatar
brejker
Dr. Modelar
Prispevkov: 4020
Pridružen: 20 Feb 2006, 21:38
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brejker » 01 Apr 2009, 10:28

shqwarch napisal/-a: Ultralajt, od kdaj je to v velajvi? Ko sem jaz hodil na lesno šolo nisem vedel za to. Ali je to navoljo ko se šolaš ali lahko tudi potem?
Jest sm tudi obiskoval lesno šolo. Pa smo dobili povezavo, kjer si lahko "potegnemo" CAD in inventor za lastno uporabo. =D>
Vaja dela mojstra. Sem med počitnicam risal načrte, pridem v šolo
in sestavim celo 3D omaro v treh urah :lol: Ostali pa po 12 ur in več 8)

@Luka: Invetor je podoben avtoCADu. Lahko prenašaš risbe iz CADa in jim v inventorju samo dodaš globino z funkcijo extrude. Ni težavno, če nekaj delaš z veseljem tudi čas začne kar leteti.
www.okarbon.eu

Uporabniški avatar
shqwarch
Profesor
Prispevkov: 1479
Pridružen: 02 Avg 2006, 20:24
Kraj: Nisem Profesor, Sem Razpravljalec :) ;)
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a shqwarch » 01 Apr 2009, 19:40

Jaz sem tudi delav z veseljem ampak le deset dni nato je zagtevalo registracijo. Sem imel tisti čas najnovejšo verzijo avtocada, seveda piratsko, ker vsega tega nisem poznal in nam prifesor ni podal nobenih poceni ali celo zastonjskig rešitev, ker so paš trmasti in nedazgledani. Ponijali so mi neko staro verzijo, ki je bila vsa hroščata in je vsakih 10 minut zmrznila. Ultralajt Sedaj je žal prepozno, to bi rabil takrat ko sem delal projektno nalogo, tako sem načrt risal na polento. Danes bi lahko tudi sam zrisal marsi katero teč na računalnik. saj fino bi bilo malo šole imeti na to temo, ampak ne avtocada temvez poceni oz.zastonjskih rešitev. Zam se bom moral naučiti vse iz nule še čene bom lahko CNC v samo gradnji, ko bo narejen lahko, kar prodal. :D
Slika

Uporabniški avatar
Kralj Luka
Freak
Prispevkov: 719
Pridružen: 25 Avg 2006, 10:49
Kraj: Rožna dolina (Nova gorica)

Odgovor Napisal/-a Kralj Luka » 02 Apr 2009, 16:58

zanima me ali bi bil kdo pripravljen razdeliti manjši načrt za podvozje na štiri liste formata A4 (tako kot je razdeljen načrt za kolibrija, guppyju )

Rabim pa ga do vikenda :lol:

Uporabniški avatar
brejker
Dr. Modelar
Prispevkov: 4020
Pridružen: 20 Feb 2006, 21:38
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brejker » 03 Apr 2009, 13:09

Kralj Luka napisal/-a:načrt za podvozje na štiri liste formata A4
Klikneš plot.
Scale na 1:1
What to plot? Window
Označiš kaj hočeš sprintat.
Daš preview. Pogledaš kako ti bo sprintal.
Sprintaš.
Zopet ponoviš postopek in označiš ostalo kar nisi sprintal.
Postopek ponavljaš, dokler ne dobiš ven celotnega podvozja.
Liste zlepiš enega čez drugega, da dobiš celotno risbo.

Taka je moja metoda, če nekaj nujno rabim.
Najbolš je pa pretvort v PDF in nest v kopirnico...

LP Matej
www.okarbon.eu

Uporabniški avatar
Kralj Luka
Freak
Prispevkov: 719
Pridružen: 25 Avg 2006, 10:49
Kraj: Rožna dolina (Nova gorica)

Odgovor Napisal/-a Kralj Luka » 24 Jun 2009, 15:33

Mi lahko kdo pove kako se v autocadu 2009 iz 2D risbe naredi 3D (se mi zdi da se naredi z extrude sa mi ne rata)

Lp Luka

Uporabniški avatar
brejker
Dr. Modelar
Prispevkov: 4020
Pridružen: 20 Feb 2006, 21:38
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brejker » 24 Jun 2009, 15:40

Kralj Luka napisal/-a:Mi lahko kdo pove kako se v autocadu 2009 iz 2D risbe naredi 3D (se mi zdi da se naredi z extrude sa mi ne rata)

Lp Luka
V CADu nikol nisem risal 3D.
Za 3D je dobro uporabljati Invetor 10.
Še posebno če si dovolj spreten z avtoCADom.
Program je istega proizvajalca (Autodesk)
Tako, da riše se isto.
Lahko tudi risbe iz CADa preneseš v inventor kjer samo extruderaš in se
poigravaš na ŠE mnogo načinov.
www.okarbon.eu

Uporabniški avatar
TECHNiC
Freak
Prispevkov: 539
Pridružen: 16 Nov 2004, 14:14
Kraj: Senovo

Odgovor Napisal/-a TECHNiC » 24 Jun 2009, 15:51

@Luka

Extrude je pravi ukaz, ja.
Kaj ti ne rata?
Poskusi z ukazom region in izberi elemente v isti ravnini katere hočeš "ekstrudirati".
LP, Tomaž

Uporabniški avatar
Kralj Luka
Freak
Prispevkov: 719
Pridružen: 25 Avg 2006, 10:49
Kraj: Rožna dolina (Nova gorica)

Odgovor Napisal/-a Kralj Luka » 24 Jun 2009, 16:18

rata mi ne naslednje : izberem risbo, kliknem extrude , kliknem na predmet in potem mi napiše
Slika

Odgovori

Vrni se na