Stran 1 od 1

Podpis peticije

Objavljeno: 20 Maj 2016, 10:24
Napisal/-a cezzq
Pozdravljeni,
prosil bi vse, ki imajo minuto časa, da podpišejo peticijo za možnost legalnega letenja v Republiki Sloveniji. Peticija je dostopna na spletni strani:http://www.pravapeticija.com/za_monost_ ... _sloveniji. Opis peticije sem kopiral kar iz spletne strani:

Pozdravljeni vsi ljubitelji modelarstva in ostali naši podporniki.

Po trenutno veljavnih predpisih letenje z brezpilotniki (modeli, droni, UAV) ni možno, razen če ni letalna naprava vpisana v register zrakoplovov RS.
Potrdilo o vpisu v register lahko pridobite, če se po pošti poda vloga s prilogami, na vložišče Javne agencije za civilno letalstvo
RS, Kotnikova 19 a, 1000 Ljubljana.
To predpisuje Pravilnik o oznaki državne pripadnosti, registrskih in drugih oznakah na civilnih zrakoplovih (Ur. l. RS, št. 88/2014,
12/2015, 90/2015), ki ga je pripravilo, sprejelo in spreminjalo Ministrstvo za infrastrukturo - sektor za letalstvo in je veljaven.
To morajo spoštovati na Javni agenciji za civilno letalstvo, kot tudi lastniki in operaterji brezpilotnih letalnih naprav, modelarji
in drugi, ne glede na težo (tudi pod 250g!).
Potrdilo o vpisu v register je potrebno za vsako letenje brezpilotnih letalnih naprav in ne samo za izvajanje del v zraku.
To pomeni za vse letenje, tako športno-rekreativno, kot za komercialno in raziskovalno, brez izjeme.

Register je namenjen zrakoplovom s posadko, zato postopka praktično skoraj ni možno izpeljati.

Torej, v Republiki Sloveniji ni možno legalno leteti z modeli.


Po podpisu peticije na spletni strani vas prosim, da potrdite svoj podpis na email sporočilu, ki ga boste dobili.
Hvala.

Re: Podpis peticije

Objavljeno: 20 Maj 2016, 11:52
Napisal/-a tomazslo
Podpiram, da je potrebno čim več aktivnosti, vendar sama peticija ne bo ničesar rešila, škodovati pa tudi ne more, čeprav jo bom tudi sam podpisal. Podobne peticije sicer vsebujejo koristne podatke v komentarjih, niso pa zavezujoče za nikogar. Prva pot so konkretni predlogi agenciji ali zakonodajalcu, ker trenutna ureditev tako ali tako ni izvedljiva, ker modela po sedanji uredbi ne moreš registrirati, ker registracija zahteva podatke, ki pri našem hobiju ne obstajajo. Na ustrezen naslov je bil že poslan predlog, da se namesto registracije modela vpiše v register fizično osebo, ki s takimi modeli tudi upravlja, možna varianta je klubska izkaznica, ki jo že sedaj izdaja ustrezni organ in kjer je tudi opredeljena licenca. To je strošek zavarovanja in članarina v nekem modelarskem klubu (cca maksimalno do 50 EUR letno).

Re: Podpis peticije

Objavljeno: 20 Maj 2016, 14:16
Napisal/-a raktivec
Se pravi, me danes komot nekdo prijavi, da imam model v zraku nekje nad nekim hribom?

Re: Podpis peticije

Objavljeno: 20 Maj 2016, 15:21
Napisal/-a JKSniper
Tako je sašo. Od 1.1.2016 je zakon o registraciji zrakoplovov, ki vljučuje tudi modele. Ne da se modela registrirat, če bi se ga pa dalo, bi v njem moral imeti potrdilo o registraciji (morda ti za model 1:100 naredijo 1:100 potrdilo??), 60x30cm zastavo na modelu in napis ob glavnem vhodu v model #-o #-o #-o #-o =D> =D> =D>

Ta peticija se zbira predvsem zato da se pospeši SPREJETJE UREDBE, ki PREKLICUJE zakon o regitraciji, zakon o letalstvu glede modelov, zakon o ultralahkih letalih glede modelov in bo urejala vse glede modelarstva na enem mestu. Uredba je na internetu, do danes pa je bilo zbiranje komentarjev (modelarji so dali zelo dobre predloge in če bodo v večini obveljali, se nimamo veliko za bati).

LP!
Jure

Re: Podpis peticije

Objavljeno: 15 Jun 2016, 19:08
Napisal/-a bovi
Sporočam, da peticija ni več potrebna, saj bo Uredba v kratkem sprejeta, vpis v register zrakoplovov RS pa ne bo več potreben.
Zadeva urejena.

Re: Podpis peticije

Objavljeno: 20 Jun 2016, 09:05
Napisal/-a scrat
Še vedno pa hočejo met na modelu podatke?

Re: Podpis peticije

Objavljeno: 20 Jun 2016, 09:07
Napisal/-a bovi
Da, nad 500g teže je samooznačevanje obvezno.

Re: Podpis peticije

Objavljeno: 20 Jun 2016, 09:08
Napisal/-a scrat
bovi napisal/-a:Da, nad 500g teže je samooznačevanje obvezno.
Z baterijo ali brez?

Re: Podpis peticije

Objavljeno: 20 Jun 2016, 09:11
Napisal/-a bovi
Z seveda.

Re: Podpis peticije

Objavljeno: 20 Jun 2016, 11:38
Napisal/-a UROŠ MURKOVIČ
A je potem tole uredu??? Mislim registracija pa zastavica.

Re: Podpis peticije

Objavljeno: 20 Jun 2016, 13:02
Napisal/-a tomazslo
Registracija je za nas tako ali tko "zamrznjena" in se ne izvaja do sprejetja oziroma potrditve novega predloga, do takrat se ne bo nič zgodilo..tako da je vsaka debata o tem brezpredmetna, kakor tudi ta peticija.

Re: Podpis peticije

Objavljeno: 20 Jun 2016, 15:40
Napisal/-a Ultralajt
Itak če bi naredil maketo našega starodobnika, bi mu dal gor avtentično registracijo.. LOL

Slika