Direktiva o varnosti glede uporabe brezpilotnih zrakoplovov

Moderatorji: mihahbovi

Uporabniški avatar
tomazslo
Profesor
Prispevkov: 1360
Pridružen: 22 Jun 2010, 19:07
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Re: Direktiva o varnosti glede uporabe brezpilotnih zrakoplo

Odgovor Napisal/-a tomazslo » 11 Jun 2016, 10:19

Moje mnenje.

Kot sem že omenil, se ta direktiva nanaša na več zakonov, katere morajo najprej med seboj uskladiti , če sploh hočejo izdati kako enotno licenco.

Sama polemika okoli konkretnega primera, je pa tako ali tako že v štartu le komercialna poteza in je "zaščita in reševanje" le izgovor za legalizacijo in nadaljno proizvodnjo tistega, kar večina"modelarjev-dronarjev" ali pa "proizvajalcev- dronarjev" v SLO že počne. V zadnjih letih se je proizvodnja (sestavljanje in prodaja) nakopičila, trg se je zasičil in nekje je treba dobiti tržno nišo, za proizvodnjo.

Licenca za take "brezpilotnike" bi morala predpisovati točne frekvence in moči (danes dovoljenja izdaja AKOS, kakor tudi imetnikom dovoljenj letno zaračunava uporabo frekvenčnega prostora), dovoljevati bi morala snemanje in dokumentiranje vsakega poleta posebej (varstvo zasebnih pravic in občutljivih podatkov), ter tehnične zahteve in pogoje uporabe zračnega prostora. Skratka ni tako enostavno, kot se na prvi pogled vidi, pa tudi v preteklosti ni bilo, saj so ti zakoni veljali že pred direktivo.

Kako urediti FPV področje modelarstva je uganka, zaenkrat je to v direktivi le delno in to v okviru omejenega prostora, nikakor pa tako, kot se je že do sedaj počelo (če hočemo sprejeti ali ne, v nasprotju z veljavno zakonodajo). Za to nismo krivi mi, ampak zakonodaja, ki zamuja za tehnologijo in uradniki, ki tudi slučajno niso še nikoli bili pogledat k nam na pisto, ampak le premlevajo in prilagajajo določene člene v zakonodaji, zraven pa potem naredijo tak lapsus, kot je lanskoletna objava v uradnem listu, o registraciji, po katerem bi morali papirnati avionček, ki ga mulc naredi, registrirati. Niti slučajno ni nobenemu kapnilo, kako škodo so s tem naredili turizmu na področju zmajarstva in jadralnega padalstva.

Edina pozitivna stvar v tej direktivi je ta, da bodo lahko kaznovali tiste neodgovorne "dronarje", zaradi katerih je nastala vsa ta zbrka. Pa še to je v praksi skoraj neizvedljivo, ko bo inšpektor prišel na kraj dogodka, prekrškarja verjetno ne bo več tam. Za nadziranje izvajanja direktive je pristojen inšpektor, ki nikakor ne more nadzirati poplavo nekaj sto dronov, ki danes letajo nad našimi glavami in terasami po celi SLO.

Na pogoje registracije smo dali svoj predlog , vendar do danes še ni povratne informacije, ali se sploh kaj dogaja na tem področju. Po mojem mnenju je direktiva nek akt, napisan na hitro in premalo premišljeno, ki bo lahko tudi uporaben v določenem morebitnem primeru, vse ostalo bo pa "karavana gre dalje".

Uporabniški avatar
JozeS
Profesor
Prispevkov: 1929
Pridružen: 27 Apr 2001, 01:00
Kraj: Nova Gorica, SI

Re: Direktiva o varnosti glede uporabe brezpilotnih zrakoplo

Odgovor Napisal/-a JozeS » 14 Jun 2016, 12:52


Uporabniški avatar
belovic
Profesor
Prispevkov: 1321
Pridružen: 16 Nov 2004, 00:06

Re: Direktiva o varnosti glede uporabe brezpilotnih zrakoplo

Odgovor Napisal/-a belovic » 14 Jun 2016, 21:37

Danes sem bil prica dogodku v mestnem parku, ko je dronar oz. snemalec vztrajno preletaval in snemal nad glavami priblizno stotih otrok in se vsaj toliko starsev na zakljucku, ki ga je organiziral vrtec.. Sprva se nisem zelel izpostavljati in delati kaksne scene, ampak ko mi je nad glavo otroka na visini kaksnih 5-6 metrov dobesdno parkiral fantoma ter ga ob snemanju pevskega nastopa pustil prosto lebdeti (operater je namrec brez vizualnega nadzora veselo kramljal s pomocnikom), pa mi je dobesedno pocil film :evil: Pristopil sem k mozakarjema in ju prosil, ce lahko brencaca umakneta s prostora nad glavo otroka ces, da je taksno pocetje skrajno neodgovorno, nevarno in konec koncev prepovedano pa sta mi odbrusila, da ona dva lahko tako letita in snemata kajti to delata po narocilu narocnika snemanja. Mislim, da mi ni treba posebej razlagati, da mi je pritisk poskocil na 200. Pilotu se moral zagroziti tudi s prijavo in pa ga mimogrede spomnil se na visino kazni ob tem, da fantoma sigurno nima registriranega kot tudi ne dovoljenja za svoje početje. Koncno je uvidel, da ne bom kar tako odnehal in se je umaknil za mnozico, po dobri minuti pa spakiral in zapustil park. Zal mi je, da sem moral tako reagirati in se kot edini iz cele mnozice prisotnih izpostavljati ampak bognedaj, da mi otroku razbije glavo ali prereze vrat, potemtakem ga lastorocno posljem v onostranstvo. :razpaljot:
Zadnjič spremenil belovic, dne 14 Jun 2016, 22:49, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
tomazslo
Profesor
Prispevkov: 1360
Pridružen: 22 Jun 2010, 19:07
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Re: Direktiva o varnosti glede uporabe brezpilotnih zrakoplo

Odgovor Napisal/-a tomazslo » 14 Jun 2016, 22:45

belovic napisal/-a:Danes sem bil prica dogodku v mestnem parku, ko je dronar oz. snemalec mirne duse preletaval in snemal nad glavami priblizno stotih otrok in se vsaj toliko starsev na zakljucku, ki ga je organiziral vrtec.. Sprva se nisem zelel izpostavljati in delati kaksne scene, ampak ko mi je nad glavo otroka na visini kaksnih 5-6 metrov parkiral fantoma ter ga ob snemanju pevskega nastopa pustil prosto lebdeti (operater je namrec brez vizualnega nadzora veselo kramljal s pomocnikom), pa mi je dobesedno pocil film :evil: Pristopil sem k mozakarjema in prosil, ce lahko brencaca umakneta s prostora nad glavo otroka ces, da je taksno pocetje nevarno in konec koncev prepovedano pa sta mi odbrusila, da ona lahko tako letita in snemata kajti to delata po narocilu narocnika snemanja. Mislim, da mi ni treba posebej razlagati, da mi je pritisk poskocil na 200, pilotu zagrozil s prijavo kajti leti vztrajno nad glavami otrok v samem centru mesta, ga ob tem spomnil na visino kazni, pa tudi da sigurno fantoma nima registriranega ter, da vse kar pocne je skrajno neodgovorno, nevarno in konec koncev prepovedano! Koncno je privolil in se umaknil za mnozico, ampak potem sem samo se videl da je po minuti spakiral in zapustil park. Zal mi je, da sem moral tako reagirati in se kot edini iz cele mnozice prisotnih izpostavljam, ampak bognedaj da mi otroku razbije glavo ali prereze vrat, potemtakem ga lastorocno posljem v onostranstvo. :razpaljot:
Škoda da nisi naredil nekaj fotk,njega tudi, registrsko avtomobila in podobno, da bi jih tukaj prilimal. Take tipe je treba posnet in dokumentirat, pa najbolje bi bilo, da bi se ena FB stran naredila in na njej objavljali ti posnetki in ostali podatki, kdaj kje in kdo je snemal oziroma vozil ...ko bo enkrat javno, bo tudi učinkovito, dokler se pa vsak samo smeje in ti kravžla živce, pa ne bo nič drugače. Nisem pristaš "špecanja", vendar imamo zaradi njih te probleme in če se ne zaustavi zadeva, bo za vse nas samo še slabše...

Uporabniški avatar
belovic
Profesor
Prispevkov: 1321
Pridružen: 16 Nov 2004, 00:06

Re: Direktiva o varnosti glede uporabe brezpilotnih zrakoplo

Odgovor Napisal/-a belovic » 14 Jun 2016, 23:05

Ma ja, ampak prav bedno se pocutis ko se pred mnozico ''igras policaja'', po drugi strani pa ti avtomatika lebdi nad glavo otroka, v sebi pa premlevas vsemogoce scenarije v naslednjem trenutku...sicer pa taksnega ogrozanja ne dovolim niti sebi, se manj pa ne drugim [-X

Uporabniški avatar
tomazslo
Profesor
Prispevkov: 1360
Pridružen: 22 Jun 2010, 19:07
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Re: Direktiva o varnosti glede uporabe brezpilotnih zrakoplo

Odgovor Napisal/-a tomazslo » 15 Jun 2016, 09:02

belovic napisal/-a:Ma ja, ampak prav bedno se pocutis ko se pred mnozico ''igras policaja'', po drugi strani pa ti avtomatika lebdi nad glavo otroka, v sebi pa premlevas vsemogoce scenarije v naslednjem trenutku...sicer pa taksnega ogrozanja ne dovolim niti sebi, se manj pa ne drugim [-X
Ma sej to ni "špecanje", sam dejansko pa je ogrožanje varnosti. Če bomo dokumentirali in objavljali, se bo vsaj za silo prijelo, če ne storimo nič, bo pač tako kot je. Nadzorni organ tudi slučajno ne ve, kje in kdaj bo kdo letel, edino k nam na pisto lahko pride, da bo več al manj sigurn, da bo koga v luft vidu. Takrat ko bo pa na osnovi prijave prišel, pa tud ne bo imel kaj videt, ker kršitelja že davno ne bo več tam. Tega se več al manj vsi zavedajo, zato tudi panike ni nobene. Če se bo pa enkrat razvedelo, da lahko vsak v bližini naredi fotko s telefonom in objavi na netu, bo pa že malo bolj "cvikal". Zase vem, da okol moje hiše ne bo nihče frcal, če pa bo, ga bom pa obelodanil, pa naj ima dovoljenje ali ne....to naj pa potem on sam dokazuje. Več bomo dali slikc na net, preje se bo razvedelo in veliko manj bo te nadloge nad našimi glavami.

Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13459
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Re: Direktiva o varnosti glede uporabe brezpilotnih zrakoplo

Odgovor Napisal/-a Ultralajt » 15 Jun 2016, 09:07

tomazslo napisal/-a:
belovic napisal/-a:Zase vem, da okol moje hiše ne bo nihče frcal, če pa bo, ga bom pa obelodanil, pa naj ima dovoljenje ali ne....to naj pa potem on sam dokazuje. Več bomo dali slikc na net, preje se bo razvedelo in veliko manj bo te nadloge nad našimi glavami.
Po eni strani se prepoveduje slikanje brez dovoljonja (vdor v zasebnost) po drugi strani bi pa vsevprek slikal dronerje in slike objavljal na raznih internetnih portalih... tle nekaj ne štima...
To ni ravno prava pot Tomaž.
Ne bo iz tega ratalo nič drugega, kot da bomo drug drugega ovajali... kot v času infrmbiroja al kva; prijavi ga, preden on prijavi tebe?
#-o #-o ](*,) ](*,)
Oblast se nam bo pa smejala!

Uporabniški avatar
belovic
Profesor
Prispevkov: 1321
Pridružen: 16 Nov 2004, 00:06

Re: Direktiva o varnosti glede uporabe brezpilotnih zrakoplo

Odgovor Napisal/-a belovic » 15 Jun 2016, 09:17

vcerajsnje dogajanje..."dronar" nad glavami otrok, ostalo pa presodite sami...
avtor fotografije: lendavainfo
Priponke
IMG_5519.JPG
IMG_5519.JPG (146.94 KiB) Pogledano 6523 krat

Uporabniški avatar
tomazslo
Profesor
Prispevkov: 1360
Pridružen: 22 Jun 2010, 19:07
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Re: Direktiva o varnosti glede uporabe brezpilotnih zrakoplo

Odgovor Napisal/-a tomazslo » 15 Jun 2016, 09:33

Ultralajt napisal/-a:
tomazslo napisal/-a:
belovic napisal/-a:Zase vem, da okol moje hiše ne bo nihče frcal, če pa bo, ga bom pa obelodanil, pa naj ima dovoljenje ali ne....to naj pa potem on sam dokazuje. Več bomo dali slikc na net, preje se bo razvedelo in veliko manj bo te nadloge nad našimi glavami.
Po eni strani se prepoveduje slikanje brez dovoljonja (vdor v zasebnost) po drugi strani bi pa vsevprek slikal dronerje in slike objavljal na raznih internetnih portalih... tle nekaj ne štima...
To ni ravno prava pot Tomaž.
Ne bo iz tega ratalo nič drugega, kot da bomo drug drugega ovajali... kot v času infrmbiroja al kva; prijavi ga, preden on prijavi tebe?
#-o #-o ](*,) ](*,)
Oblast se nam bo pa smejala!
Ja po eni strani ja , po drugi ne.....prepoveduje se s to direktivo snemanje in fotografiranje iz zraka. Zakonodaja ne prepoveduje snemanja in fotografiranja na javnem mestu, če pa nekdo leta nad mojo glavo ali mojo teraso, je pa poseg v mojo zasebnost in ne njegovo, če to objavim na netu. Ne vem no, jaz vem da bom naredil tako kot sem napisal, kako boste ostali pa ne vem. Direktiva to področje regulira in ve se , kje in kako se sme frcati. Naj pride tisti "frajer k nam na pisto, ali naj gre izven naselja in naj si da duška. Samo tam ni potem več pomemben, ker se ne more dokazovati pred drugimi. Prav popolnoma nič me ne moti, če nekdo leta in snema izven naselij in kjer ne povzroča nobene potencialne nevarnosti, da se pa nekdo nad folkom "preserava", ga bom pa zagotovo slikal in objavil na netu.

Uporabniški avatar
SUKHOI
Profesor
Prispevkov: 1141
Pridružen: 11 Okt 2007, 20:14
Kraj: Vir
Kontakt:

Re: Direktiva o varnosti glede uporabe brezpilotnih zrakoplo

Odgovor Napisal/-a SUKHOI » 15 Jun 2016, 11:04

Je že nov predlog.... Ne vem ali je že kje javno objavljen, ali smo ga dobili samo tisti ki smo poslali pripombe ?
Počasi se daleč pride, hitr pa še dlje.
http://www.micra-tech.com

LP Miha

Uporabniški avatar
UROŠ MURKOVIČ
Dr. Modelar
Prispevkov: 2416
Pridružen: 25 Dec 2005, 12:29
Kraj: Lj-Črnuče MKV-Vrhnika

Re: Direktiva o varnosti glede uporabe brezpilotnih zrakoplo

Odgovor Napisal/-a UROŠ MURKOVIČ » 15 Jun 2016, 11:16

Komando bi mu vzev in kontrolerano zabil v mati zemljo pol pa naj bo pameten kokr hoče......

Uporabniški avatar
vinet
Razpravljalec
Prispevkov: 60
Pridružen: 17 Jul 2013, 12:14
Kraj: Domžale

Re: Direktiva o varnosti glede uporabe brezpilotnih zrakoplo

Odgovor Napisal/-a vinet » 15 Jun 2016, 11:41

Najnovejši predlog je tu...
Zadnjič spremenil vinet, dne 15 Jun 2016, 20:04, skupaj popravljeno 2 krat.
Vine

Uporabniški avatar
AirKiller
Tekmovalec
Prispevkov: 262
Pridružen: 29 Avg 2005, 19:58
Kraj: Nova Gorica

Re: Direktiva o varnosti glede uporabe brezpilotnih zrakoplo

Odgovor Napisal/-a AirKiller » 15 Jun 2016, 15:40

uroš,.povej kje zivis pa uzdignem gor drona,..pa da te vidmo kaj bos naredil.
o_O

zinko
Freak
Prispevkov: 596
Pridružen: 24 Okt 2007, 14:46

Re: Direktiva o varnosti glede uporabe brezpilotnih zrakoplo

Odgovor Napisal/-a zinko » 15 Jun 2016, 15:45

:D
Strinjam se da povsod ne moreš letet..ampak poškodovanje tuje lastnine [-X

Uporabniški avatar
UROŠ MURKOVIČ
Dr. Modelar
Prispevkov: 2416
Pridružen: 25 Dec 2005, 12:29
Kraj: Lj-Črnuče MKV-Vrhnika

Re: Direktiva o varnosti glede uporabe brezpilotnih zrakoplo

Odgovor Napisal/-a UROŠ MURKOVIČ » 15 Jun 2016, 19:33

Enga sem že zaleljal pogledat kok je globoka Ljubljanica in če mi pride letet nad glavo še kak to z veseljem ponovim moj naslov pa je Hlebčeva 8 črnuče pa prit če si tok pameten počaka te 192cm visok in 105kg dronkiler.......

Uporabniški avatar
AirKiller
Tekmovalec
Prispevkov: 262
Pridružen: 29 Avg 2005, 19:58
Kraj: Nova Gorica

Re: Direktiva o varnosti glede uporabe brezpilotnih zrakoplo

Odgovor Napisal/-a AirKiller » 15 Jun 2016, 20:41

Za monitorjem smo vsi veliki 2m in tezki 200kg,...in polni johny walkerja. Ne recem, da ti nekdo dobesedo prileti 2m nad glavo.To da nekdo leti blizu neke prireditve kot zgoraj na sliko,..lahko samo opozoris , da prneha z letenjem in to je tudi vse.Fizicno se pravljat na osebo nimas pravice kaj sele na njegovo lastnino razbijat.Ce pa mislis da ti ego 2m zadosca pa izvoli.
o_O

Uporabniški avatar
bovi
Freak
Prispevkov: 671
Pridružen: 24 Jul 2009, 11:58
Kraj: Domžale

Re: Direktiva o varnosti glede uporabe brezpilotnih zrakoplo

Odgovor Napisal/-a bovi » 15 Jun 2016, 21:43

Dajmo umiriti žogico.
Modelarji smo in boriti se moramo za naše skupne interese.
Včasih imamo različna mnenja in stališča, kot imamo različne modele. In v tem ni nič narobe.

S temi kršitelji pa je takole. Ko bo prvi dobil lepo kazen, potem bo hitro več reda.
Kazen bo pa kdo dobil, če se ga bo prijavilo.

Zato, prijavljajte! Brez izjem.

Kam: info@caa.si
Le tako bomo kam prišli. Ne mižati. Ogrožanje, varnost... Za vse enaka pravila in merila.
Bolj ko bomo opozarjali na (ne)varnost in bomo "sitni", prej se bo kaj izcimilo.

Uporabniški avatar
tomazslo
Profesor
Prispevkov: 1360
Pridružen: 22 Jun 2010, 19:07
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Re: Direktiva o varnosti glede uporabe brezpilotnih zrakoplo

Odgovor Napisal/-a tomazslo » 16 Jun 2016, 08:37

bovi napisal/-a:Dajmo umiriti žogico.
Modelarji smo in boriti se moramo za naše skupne interese.
Včasih imamo različna mnenja in stališča, kot imamo različne modele. In v tem ni nič narobe.

S temi kršitelji pa je takole. Ko bo prvi dobil lepo kazen, potem bo hitro več reda.
Kazen bo pa kdo dobil, če se ga bo prijavilo.

Zato, prijavljajte! Brez izjem.

Kam: info@caa.si
Le tako bomo kam prišli. Ne mižati. Ogrožanje, varnost... Za vse enaka pravila in merila.
Bolj ko bomo opozarjali na (ne)varnost in bomo "sitni", prej se bo kaj izcimilo.
Točno tako...če pogledamo malo nazaj pod AirKiller k je napisal "uroš,.povej kje zivis pa uzdignem gor drona,..pa da te vidmo kaj bos naredil." To je največkrat to o čemer sem pisal...ni pomembno voziti drona, pomembno je, da tebe vidijo da ga voziš, da si "jack", to pa na pisti ne bo mogoče, ker ni folka. Tisti, ki se pa profesionalno ukvarjajo s tem, pa kar lepo po papirček na agencijo. Saj v zadnji verziji, je marsikaj za nas že kar dobro napisano, v naslednji bo pa še bolje.

Uporabniški avatar
AirKiller
Tekmovalec
Prispevkov: 262
Pridružen: 29 Avg 2005, 19:58
Kraj: Nova Gorica

Re: Direktiva o varnosti glede uporabe brezpilotnih zrakoplo

Odgovor Napisal/-a AirKiller » 16 Jun 2016, 10:03

Ni tukaj bistvo biti "jack" kot omenjas ali kakorkoli.Gre se zato, da se nemores na cloveka spravit, kot je Uroš napisal, da mu je vse v ljubljanco spakiral.Zato sem tudi napisal kje zivi, da ti da mislit ,da na vsakega se pa nemores spravit kot te je volja.Nemores in nimas pravice.Moj namen ni da se sprovociramo,..sem samo hotel povedat, da eni prevec agresivno gedaste na drone v zraku.Ze ,ko govoris o tistih ,ki se profesionalno ukvarjajo,.ja tudi tej letijo po mestu in na prireditvah brez dovoljenj in kaj se.In to v casu prepovedi letenja.Profesionalnost pa taka,..bi lahko rekel.

Noben"papircek" ti ne pomaga za dovoljenje letenja.Direktiva se zmeraj prepoveduje kakrsnokoli snemanje in slikanje iz zraka.
o_O

Uporabniški avatar
tomazslo
Profesor
Prispevkov: 1360
Pridružen: 22 Jun 2010, 19:07
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Re: Direktiva o varnosti glede uporabe brezpilotnih zrakoplo

Odgovor Napisal/-a tomazslo » 16 Jun 2016, 10:33

AirKiller napisal/-a:Ni tukaj bistvo biti "jack" kot omenjas ali kakorkoli.Gre se zato, da se nemores na cloveka spravit, kot je Uroš napisal, da mu je vse v ljubljanco spakiral.Zato sem tudi napisal kje zivi, da ti da mislit ,da na vsakega se pa nemores spravit kot te je volja.Nemores in nimas pravice.Moj namen ni da se sprovociramo,..sem samo hotel povedat, da eni prevec agresivno gedaste na drone v zraku.Ze ,ko govoris o tistih ,ki se profesionalno ukvarjajo,.ja tudi tej letijo po mestu in na prireditvah brez dovoljenj in kaj se.In to v casu prepovedi letenja.Profesionalnost pa taka,..bi lahko rekel.

Direktiva se zmeraj prepoveduje kakrsnokoli slikanje in snemanje iz zraka.
Ja sory če sem narobe razumel, samo napisal pa si tako. Dejstvo je, da so zakuhali vse skupaj tisti, ki neodgovorno frcajo povsod, kjer se jim zljubi iz bilo kakih vzrokov. Pa ne samo pri nas, tudi drugje po svetu. Kitajci so plasirali ceneno robo in to se je razpaslo, kot gobe po dežju. Nikoli nisem obsojal tistih, ki so to počeli odgovrno, celo občudoval sem jih, se učil od njih. Bil sem pa vsaj trikrat prisoten, ko se je dronom "sfuzlalo" ( pa naj je bila napaka v tehniki ali pa med ušesi) in samo sreča je bila, da se nobenemu ni nič naredilo. Prav je, da se to področje ureja v nek pravni okvir in tudi naša naloga je, da se na nepravilnosti opozarja, ker prav tisti "fičfirič dronarji" nam delajo največ škode. Tudi razna društva in ostali, ki naročajo posnetke se morajo počasi zavedati, da to ni tako na izi, da pokličeš nekoga ki ima droona s kamero in potem narediš nek promocijski ali drugačen posnetek. Že v preteklosti se je to delalo v nasprotju z veljavno zakonodajo, samo to so bili posamezni primeri, sedaj je pa to postala stalnica nekaterih, pa ne da bi jim ne privoščil tistega EURa, ki so ga dobili. Narobe je to, da "svinjajo" naš hobi. Ti dronarji nimajo z modelarstvom nobene veze, ker modelarstvo in ljubiteljsko letenje s tistim, kar smo sami ustvarili, je čisto nekaj drugega. Poglej koliko škode so naredili samo našim vrhunskin FPV-jevcem, zaradi njih bodo morali za vsak polet na agencijo po dovoljenje, če nočejo biti v prekršku. Koliko lepih kvalitetnih posnetkov naših lepot so naredili, kako nam je bilo lepo , ko smo spremljali njihove polete, pa pri tem niso nikomur skrivili lasu. Zato sam smatram, da se mora tudi enkrat zajeziti "divje" letalce, to bomo pa storili tako, da jih bomo dokumentirali in prijavili na ustrezni naslov, na netu pa pokazali brez podatkov, ki bi posegali v njihove osebne pravice.


Uporabniški avatar
UROŠ MURKOVIČ
Dr. Modelar
Prispevkov: 2416
Pridružen: 25 Dec 2005, 12:29
Kraj: Lj-Črnuče MKV-Vrhnika

Re: Direktiva o varnosti glede uporabe brezpilotnih zrakoplo

Odgovor Napisal/-a UROŠ MURKOVIČ » 16 Jun 2016, 13:05

AirKiller napisal/-a:Za monitorjem smo vsi veliki 2m in tezki 200kg,...in polni johny walkerja. Ne recem, da ti nekdo dobesedo prileti 2m nad glavo.To da nekdo leti blizu neke prireditve kot zgoraj na sliko,..lahko samo opozoris , da prneha z letenjem in to je tudi vse.Fizicno se pravljat na osebo nimas pravice kaj sele na njegovo lastnino razbijat.Ce pa mislis da ti ego 2m zadosca pa izvoli.
Je tut pred ekranom tako, kot sem zapisal... No ja mogoče se res preveč razjezim zaradi teh dronov pa vendar sem pilota drona predno je šel v Ljubljanico dvakrat prosil, da naj ne leta nad mano{ okoli 3m nad glavo} ker pač moram tam delat pa se je frajr samo zasmejal in pripeljal dron še enkrat nad mano in nad glavo tudi lebdel. Kar se pa tiče slike belovic-a si pa predstavljajte kaj bi bilo , če bi padu dron dol na kakega otroka ali drugega obiskovalca prireditve :-k :-k :-k :-k Na tapeti bi bili VSI modelarji tudi tisti, ki letimo na letališčih in pol bi bila šele štala. Tako, da zaradi enega idiota bi bili čisto vsi trajno prizemljeni.

Uporabniški avatar
belovic
Profesor
Prispevkov: 1321
Pridružen: 16 Nov 2004, 00:06

Re: Direktiva o varnosti glede uporabe brezpilotnih zrakoplo

Odgovor Napisal/-a belovic » 16 Jun 2016, 13:39

UROŠ MURKOVIČ napisal/-a: Kar se pa tiče slike belovic-a si pa predstavljajte kaj bi bilo , če bi padu dron dol na kakega otroka ali drugega obiskovalca prireditve :-k :-k :-k :-k Na tapeti bi bili VSI modelarji tudi tisti, ki letimo na letališčih in pol bi bila šele štala. Tako, da zaradi enega idiota bi bili čisto vsi trajno prizemljeni.
Takole je bilo videti iz perspektive otrok...pa naj še kdo opravičuje takšno dejanje oz. argumentira eventualno"neupravičeno" poškodovanje tuje lastnine v primeru, če bi mi se v tistem trenutku "strgalo do konca" in bi fantoma lastoročno razstavil na prafaktorje :ratata:

vir: pomurec.com
Priponke
31465978865PIC_8616.jpg
31465978865PIC_8616.jpg (48.51 KiB) Pogledano 7101 krat

zinko
Freak
Prispevkov: 596
Pridružen: 24 Okt 2007, 14:46

Re: Direktiva o varnosti glede uporabe brezpilotnih zrakoplo

Odgovor Napisal/-a zinko » 16 Jun 2016, 15:48

Govorite sicer vsi nastrojeno proti dronom zato ker letijo povsod kjer je možno(Se stinjam da tako ne more biti!) Ampak..niso samo droni tisti ki letijo povsod. Veliko vas je ki uživate na pisti,(in se držite pravil)in vidite dronarje kako letijo nad objekti in ljudmi. Veliko pa je tudi drugih ki letijo tudi z letali povsod kjer si izmislijo. Tudi letala marsikdaj pristanejo par KM vstran in jih nikoli ne najdejo...nihče ne pomisli kaj pa če to letalo prileti v skupino ljudi? Če bo kdo trdil drugače-laže!
Pa ne sedaj govoriti da to ni res.
Veliko imamo pravil in zakonov,ki pa se jih žal ne držijo vsi.

Ne metat slabo luč samo na drone! Ki so bili verjetno samo pika na (I).

Je pač vrsta lujdi ki se jim j*** in vrsta ki se drži pravil..vsi pa lahko uporabljajo eno ali drugo-eni po predpisih in eni ne.

Marsikaj se je že zgodilo ampak na srečo brez posledic,nekateri tudi sami veste!

Sem pa tudi sam strinjam da ne bo pomote,da droni nimajo kaj iskat nad našimi glavami(kot nekateri idioti pač počnejo v mestih prireditvah,šolah) ](*,)
lp[/quote]
lp
Zadnjič spremenil zinko, dne 16 Jun 2016, 18:02, skupaj popravljeno 2 krat.

zinko
Freak
Prispevkov: 596
Pridružen: 24 Okt 2007, 14:46

Re: Direktiva o varnosti glede uporabe brezpilotnih zrakoplo

Odgovor Napisal/-a zinko » 16 Jun 2016, 15:52

zinko napisal/-a:Govorite sicer vsi nastrojeno proti dronom zato ker letijo povsod kjer je možno(Se stinjam da tako ne more biti!) Ampak..niso samo droni tisti ki letijo povsod. Veliko vas je ki uživate na pisti,(in se držite pravil)in vidite dronarje kako letijo nad objekti in ljudmi. Veliko pa je tudi drugih ki letijo tudi z letali povsod kjer si izmislijo. Tudi letala marsikdaj pristanejo par KM vstran in ga nikoli ne najdejo...nihče ne pomisli kaj pa če to letalo prileti v skupino ljudi? Če bo kdo trdil drugače-laže!
Pa ne sedaj govoriti da to ni res.
Veliko imamo pravil in zakonov,ki pa se jih žal ne držijo vsi.

Ne metat slabo luč samo na drone! Ki so bili verjetno samo pika na (I).

Je pač vrsta lujdi ki se jim j*** in vrsta ki se drži pravil..vsi pa lahko uporabljajo eno ali drugo-eni po predpisih in eni ne.

Marsikaj se je že zgodilo ampak na srečo brez posledic,nekateri tudi sami veste!

Sem pa tudi sam strinjam da ne bo pomote,da droni nimajo kaj iskat nad našimi glavami(kot nekateri idioti pač počnejo v mestih prireditvah,šolah) ](*,)
lp

Odgovori

Vrni se na