Pozdravljeni,
v gornjem članku je vse lepo napisano.
Tudi mene je na začetku zmotilo, da so prišla nova pravila in z njimi zahteve za registracijo in preverjanje znanja.
Pred dvem leti pa sem se registriral in opravil A1/A3 spletno usposabljanje, ki velja pet let. Registracijo je treba obnoviti po dveh letih in pol.
Tudi za padalce, zmajarje, jadralne padalce, jadralne pilote, balonarje in motorne športne pilote so postavljena pravila. Vse je napisano na strani od CAA.
Je tole spodaj opisano početje sprejemljivo ali dopustno?
V večjem turističnem kraju sem videl drona letati nizko čez celo jezero tam pa čolni, plavalci, na obali pa polno ljudi. Pilota na daljavo ni bilo videti nikjer, verjetno je bilo FPV letenje.
Nič kaj prijeten občutek ob misli, da ne ve kaj dela ali pa da bo šlo kaj tehnično narobe.
Tudi slikanje pilota s prijatelji, z dronom 4 m nad nad tlemi, sem večkrat doživel in to na sprehajališčih polnih ljudi.
Srhljivo, tisti štirje vrteči noži.
Pa tujci in domačini so v naselju z dronom letali nad hišami in vrtovi.
Nek namen so že imeli!
Res smo bili modelarji dolgo edini, ki smo leteli že, ko dronov še ni bilo. Razvoj je prinesel nove možnosti letenja brezpilotnih letalnikov zato je bila uvedba reda in pravil nujna za varnost vseh udelženih in neudeleženih.
Vsak, ki želi leteti mora vedeti kje in s kakšnim dronom ali modelom sme leteti, pod kakšnimi pogoji sme leteti in kakšne zahteve mora izpolnjevati glede usposobljenosti za letnje na določenem območju. Tudi modelarji smo enako odgovorni za svoje početje in temu sta namenjena registracija in cretifikat o opravljenem usposabljanju.
Prav je, da je to urejeno.
Tudi za e-skiroje in kolesa s pomožnim motorjem so pravila, ne glede kje se voziš.
LP, J.