Žalost....

Žalost....

OdgovorNapisal/-a UROŠ MURKOVIČ » 08 Sep 2012, 15:27

Žalostno kaj se vse ne bere v časopisih.....Letalskih modelarjev zakon ne omenja
Še ena siva lisa Modelarji, ki trdijo, da jih v zakonu o letalstvu ni, hočejo jasna pravila
Ljubljana – Da je zakon o letalstvu treba dopolniti in spremeniti, ni dokazala le nedavna nesreča balonarjev pri Igu, ampak na to opozarja tudi Civilna družba Spodnji Kašelj-Podgrad-Zalog iz Ljubljane, ki je Javni agenciji za letalstvo prijavila tudi »nedovoljene prelete« modelarskih letal Modelarskega kluba Pri kurah iz Zaloga.
Iz prijave omenjene družbe je razvidno, da krajani ljubljanskega naselja Zalog že več let opozarjajo na probleme, ki da jih imajo s po njihovem prepričanju nedovoljenimi preleti modelarskih letal omenjenega kluba. Člani in nečlani tega kluba imajo ob Cesti v Prod na kmetijskem zemljišču v lasti Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS namreč urejeno pisto za pristajanje in vzletanje različno velikih in težkih modelov letal, ki da jo posamezniki in skupine kljub prepovedi letalskega inšpektorja, brez dovoljenja za uporabo Agencije za civilno letalstvo ter lastnika zemljišča kljub temu uporabljajo vsako popoldne, ob sobotah in nedeljah pa med 9. in 13. uro. Civilno družbo moti, ker naj bi modelarji izvajali nizke prelete tik nad cesto, sprehajalci in avtomobilisti. Poleg tega je zanje moteče tudi »brenčanje« teh letalskih modelov. Ker se bojijo, da bi se zgodila nesreča, so od letalske agencije in lastnikov zemljišča zahtevali, da ukrepajo.
Stanislav Krivec, letalski nadzornik pri Agenciji za civilno letalstvo, je civilni družbi pisno odgovoril, da je njihovo prijavo že obravnaval in da je Modelarski klub Pri kurah »delno že izpolnil njegove zahteve predvsem glede uporabe zračnega prostora, saj da je že dosegel sporazum s kontrolo zračnega prometa in z njim uskladil koordinate in višino letenja letalskih modelov«. Višine po njegovem mnenju tudi niso tolikšne, da bi ogrožale letalski promet v tamkajšnjem koridorju. Iz inšpektorjevega dopisa izvemo še, da so letalske prireditve tam še naprej prepovedane. Ker ga je iniciativa opozorila na zelo velike modele letal (premer kril več metrov), jim je dal vedeti, da je treba prelete vsakega modela, katerega teža presega pet kilogramov oziroma ima reaktivni pogon, prej prijaviti kontroli letenja z natančnim načrtom leta in podrobnimi podatki (opis in številka modela, njegove značilnosti, kraj in čas spuščanja, višino leta in podatke o odgovorni osebi).
Ko smo Krivca prosili za komentar zadeve, nas je napotil na službo za odnose z javnostjo pri Agenciji za civilno letalstvo. Svojega dopisa, v katerem navaja, da mora biti letalska športna dejavnost organizirana v skladu z letalskimi predpisi in v okviru športne organizacije, torej na športnih letališčih in vzletiščih ter zunaj določenih zračnih poti, ni hotel dodatno komentirati. Prijavljenemu modelarskemu klubu pa je dal jasno vedeti, da njihov teren (vzletišče) za letalske športne aktivnosti ni primeren, saj za tako dejavnost ni registriran, nad njim pa je tudi kontroliran zračni prostor. Na koncu jih je še opozoril, da je nespoštovanje odločbe kaznivo.
Podpredsednik Modelarskega kluba Pri kurah Tomaž Kosmač je povedal, da sta se tako on kot predsednik kluba Uroš Lenič z letalskim nadzornikom Krivcem o prijavi pogovarjala le po telefonu, klub pa da ni prejel nobene pisne odločbe, niti ni bilo ogleda na terenu. Zato bodo modelarji svoje modele spuščali še naprej, vse dokler ne dobijo odločbe o prepovedi. Zanikal je, da bi njihovi člani izvajali nizke prelete in strašili mimoidoče, saj se zavedajo nevarnosti morebitnih nesreč, hkrati pa so njihovi modeli predragi, da bi jih razbijali (stanejo od 300 do več tisoč evrov). Priznal je, da imajo pisto (široko 20 in dolgo 120 metrov) urejeno na travniku, ki ni v njihovi lasti in zanjo nimajo sklenjene zakupne pogodbe. Čeprav so na sklad kmetijskih zemljišč naslovili vlogo za zakup, je najverjetneje, pravi Kosmač, da bodo morali od tam oditi, saj parcelo že parcelirajo na novo za bodočo povezovalno cesto do Zaloga.
Kosmač je opozoril, da so bili letalski modelarji doslej v zakonu o letalstvu izpuščeni in da kot društvo delujejo po pravilih, ki so jih pripravili sami. Pri tem pa upa, da bodo ob pripravi sprememb omenjenega zakona lahko sodelovali in da ta ne bo sprejet na hitro ter povsem mimo njih in njihovih potreb.
Janez Petkovšek
Uporabniški avatar
UROŠ MURKOVIČ
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 2377
Pridružen: 25 Dec 2005, 12:29
Kraj: Lj-Črnuče MKV-Vrhnika

Re: Žalost....

OdgovorNapisal/-a mihec87 » 09 Sep 2012, 09:58

Na koncu bomo modelarji stlačeni na letališča kjer pa nikoli ne bo prostora ter primernega časa za letenje, odrinjeni na rob....

Agh preljuba deželica..
Modelarji smo kot trobentice,ko skopni sneg ter pride pomlad, pokukamo na plano..
mihec87
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 3846
Pridružen: 24 Jan 2005, 18:57
Kraj: Velenje

Re: Žalost....

OdgovorNapisal/-a robin24 » 09 Sep 2012, 11:36

Živjo!
Sicer se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha, vendar,
GLUPOST je neuništljiva!!!
Želim vam vse dobro...
LP Robi
Majhna žaba daleč skoči...
Uporabniški avatar
robin24
Freak
 
Prispevkov: 903
Pridružen: 25 Jan 2007, 17:02
Kraj: Komen


Vrni se na Društvo modelarjev Ljubljane

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost