Gimbal glavoboli

Letalne naprave z enim ali več rotorji na elektro pogon.

Moderatorji: KristSUKHOI

S56JSC
Tekmovalec
Prispevkov: 218
Pridružen: 28 Dec 2014, 17:12
Kraj: Kobarid

Re: Gimbal glavoboli

Odgovor Napisal/-a S56JSC » 09 Feb 2015, 10:11

O šment.
Lahko bi si delila stroške... Pa drugič. Sicer na forumu elektronikov smo imeli navado, da ko je kdo kaj nabavljal v trgovini z višjo poštnino je napisal datum kdaj bo naročil in ostali smo pripisali naročila. Poštnino smo si potem delili.

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3611
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Re: Gimbal glavoboli

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 09 Feb 2015, 10:18

Hehe, saj sem naročil robo še za 5 kolegov! :D :D :D

EDIT: Ravno imajo sale 10-30% popusta za izdelke iz EU warehouse. Pred 5min sem dobil mail.

LP!
Jure
CNC Razrez lesa, karbona in umetnih materialov
3D Tisk PLA, PETG, ABS, TPU
Konstruiranje, izdelava in lotanje tiskanih vezij

dkulcar
Freak
Prispevkov: 880
Pridružen: 28 Okt 2006, 09:18
Kraj: Lendava
Kontakt:

Re: Gimbal glavoboli

Odgovor Napisal/-a dkulcar » 01 Mar 2015, 22:45

Je pri gimbalu kakšna razlika, če sam gimbal razteguje demperje (visi na njih) ali pa jih stiska (leži na njih)?
LP David

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3611
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Re: Gimbal glavoboli

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 01 Mar 2015, 23:13

Kolikor smo testirali ni bistvenih razlik. če jih razteguje moraš paziti da narediš varovalo, če bi se snele gumice. Če tlači moraš pazit da ima spodnji del dovolj prostora da se giblje brez zaletavanja kam. :) Malo je tudi trdnost drugačna pri razteznih/tlačnih obremenitvah, sicer pa je to itak malo poskušanja. :)

LP!
Jure
CNC Razrez lesa, karbona in umetnih materialov
3D Tisk PLA, PETG, ABS, TPU
Konstruiranje, izdelava in lotanje tiskanih vezij

dkulcar
Freak
Prispevkov: 880
Pridružen: 28 Okt 2006, 09:18
Kraj: Lendava
Kontakt:

Re: Gimbal glavoboli

Odgovor Napisal/-a dkulcar » 01 Mar 2015, 23:24

Torej predelava ne bi nič doprinesla.
Sprašujem zato, ker se ne morem rešiti jello efekta in sem mislil, da pri tem ima tudi kaj veze način postavitve demperjev.
LP David

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3611
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Re: Gimbal glavoboli

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 01 Mar 2015, 23:52

Imaš jello tudi če je gimbal izklopljen? Da nebi mešal jello z visokimi frekvencami vibracij motorjev (če jih imaš?).

LP!
Jure
CNC Razrez lesa, karbona in umetnih materialov
3D Tisk PLA, PETG, ABS, TPU
Konstruiranje, izdelava in lotanje tiskanih vezij

dkulcar
Freak
Prispevkov: 880
Pridružen: 28 Okt 2006, 09:18
Kraj: Lendava
Kontakt:

Re: Gimbal glavoboli

Odgovor Napisal/-a dkulcar » 02 Mar 2015, 09:44

Z izklopljenim gimbalom niti nisem poskul. Bom odklopil gimbal in motorje fiksno zalepil (hvala za idejo).
Propelerji so zbalansirani, motorji tudi ampak ne popolnoma, ker bolj ni šlo.
LP David

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3611
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Re: Gimbal glavoboli

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 02 Mar 2015, 10:36

imaš propelerje dovolj stran od boomov? So boomi okrogli? Kakšna je skupna masa multija in kakšen je fi cevi?

LP!
Jure
CNC Razrez lesa, karbona in umetnih materialov
3D Tisk PLA, PETG, ABS, TPU
Konstruiranje, izdelava in lotanje tiskanih vezij

dkulcar
Freak
Prispevkov: 880
Pridružen: 28 Okt 2006, 09:18
Kraj: Lendava
Kontakt:

Re: Gimbal glavoboli

Odgovor Napisal/-a dkulcar » 02 Mar 2015, 11:11

Boomi so fi 16mm in 25mm stran od propelerjev.
Quad je od tarota (iron man 650) povečan na 680 in boomi so fiksno vpeti v okvir.
Teža je dobrih 2300g. Motorji RCtimer 5010-620kV z 13" propelerji in 4S lipo.
Prvo sem imel gimbal postavljen naprej na dveh fi10 karbonskih cevkah. Sedaj sem ga prestavil pod okvir.
LP David

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3611
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Re: Gimbal glavoboli

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 02 Mar 2015, 21:42

Prop wash skozi noge povzroča dodatne vibracije, mehko vpeti motorji so prej težava kot rešitev. Bolj trdno kot se vpenjo, manjše amplitude vibracij se dosežejo, manj vse skup trese...

LP!
Jure
CNC Razrez lesa, karbona in umetnih materialov
3D Tisk PLA, PETG, ABS, TPU
Konstruiranje, izdelava in lotanje tiskanih vezij

S56JSC
Tekmovalec
Prispevkov: 218
Pridružen: 28 Dec 2014, 17:12
Kraj: Kobarid

Re: Gimbal glavoboli

Odgovor Napisal/-a S56JSC » 03 Maj 2015, 09:36

Včeraj sem cel dan zabil z štelanjem gimbala. PITCH sem nastavil hitro in uspešno. ROLL pa za noben denar.
Ves obupan nad mojo nesposobnostijo sem šel prverit elektroniko. Vse OK. Zamenjam še motorčka in.... Seveda motorček skurjen. Danes sem razdrl motorček in opazim da je le ena žička pretrgana.
Z malo kirurške spretnosti jo le spojim in zadeva le spelje kot je treba.

Uh, koliko truda sem že vložil v ta quad.... Srčno upam, da mi bo vrnil te muke in vedno srečno prišel do cilja (in nazaj)

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3611
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Re: Gimbal glavoboli

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 04 Maj 2015, 09:24

Hja... pr teh stvareh je tko... več stvari ko te zeza, več se naučiš, dobiš občutek o stvareh in znaš potem tudi primerno rokovati s to rečjo. Vidiš da je možno 1000 razlogov, da stvar pade dol, da ne dela... in znaš temu primerno posvečati čas za servise in ostalo.

LP!
Jure
CNC Razrez lesa, karbona in umetnih materialov
3D Tisk PLA, PETG, ABS, TPU
Konstruiranje, izdelava in lotanje tiskanih vezij

dkulcar
Freak
Prispevkov: 880
Pridružen: 28 Okt 2006, 09:18
Kraj: Lendava
Kontakt:

Re: Gimbal glavoboli

Odgovor Napisal/-a dkulcar » 16 Avg 2015, 10:40

Nameravam kupiti Zenmuse H3-3D gimbal.
Na quadu imam dji Naza LITE.

Se gimbal lahko uporabi brez kombinacije naze? Je potrebno dokupiti kakšne vmesnike?

Je gimbal sploh mogoče upravljati preko komande, če nima komunikacije z nazo?

lp, David!
LP David

Uporabniški avatar
Rocher
Freak
Prispevkov: 499
Pridružen: 16 Sep 2013, 20:25
Kraj: Celje

Re: Gimbal glavoboli

Odgovor Napisal/-a Rocher » 16 Avg 2015, 12:42

Zenmuse potrebuje za pravilno komunikacijo CanBus ki ga ima naza V2. Naza lite ne ponuja PMU z Can vodilom. Brez tega ti gimbal ne bo deloval. Pide nastavljaš potem kar v Nazi na zavihku za gimbal, tam lahko nastavljaš tudi komando za Pitch.

Če boš hotel gimbal priklopiti na Naza Lite boš moral narediti update na V2 pa dokupiti PMU in v primeru če želiš priključiti še kakšen iOSD boš potreboval še CanBus modul.

lp
*LOSi 8ight 2.0 EU - Novarossi*
*LOSi Ten SCBE*
*HPi SavageXL 5.9*
*AXiAL SCX10 Jeep Wrangler Unlimited Rubicon - Yeah Racing*
*KingKong Tiny6*
*JK Stinger X210 - RunCam Swift 2*

hornet
Razpravljalec
Prispevkov: 88
Pridružen: 06 Jan 2016, 11:19
Kraj: Dolenjska

Re: Gimbal glavoboli

Odgovor Napisal/-a hornet » 18 Mar 2019, 07:30

Zdravo,

Jaz si bom kar tole temo malo sposodil in poprosil za pomoč vas strokovnjake.

Kupil sem en gimbal, kjer je bil poleg tudi ALEXMOS BRUSHLESS GIMBAL CONTROLLER 3 AXIS V3.5.
Pred priklopom sem že opazil, da je en "čip" malo napihnjen. Zadevo sem previdno in skrbno povezal in nanj spustil najmanjšo možno voltažo, ki je potrebna za delovanje. Takoj po priklopu se je zadeva pokazala kot problem. V ta namen me zanima, če kdo ve kateri čip je to in če je smiselno to zamenjati? Sam sem že raziskoval, samo po teh oznakah na čipu ne najdem nič. :-k :-k

Slika

Hvala za odgovore že v naprej.
Lp

tmrt
Razpravljalec
Prispevkov: 79
Pridružen: 03 Jul 2009, 13:53
Kraj: Ljubljana

Re: Gimbal glavoboli

Odgovor Napisal/-a tmrt » 18 Mar 2019, 18:46

IRF9335 ? Vsaj to je na podobnih kontrolerjih.
https://www.infineon.com/dgdl/irf9335pbf.pdf

Uporabniški avatar
Tomas
Razpravljalec
Prispevkov: 88
Pridružen: 27 Jan 2005, 06:57
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Re: Gimbal glavoboli

Odgovor Napisal/-a Tomas » 24 Mar 2019, 11:11

Kopterworks jih prodaja vprašaj jih, če ti ta del slikajo
https://www.paidverts.com/ref/frogstar

hornet
Razpravljalec
Prispevkov: 88
Pridružen: 06 Jan 2016, 11:19
Kraj: Dolenjska

Re: Gimbal glavoboli

Odgovor Napisal/-a hornet » 05 Jul 2019, 06:33

Zdravo,

Pripenjam link do tega mosfed-a. Mogoče bo komu kdaj koristilo.
https://si.farnell.com/search?st=irf9335&aka_re=1

Odgovori

Vrni se na