flashing ESC (blheli, simonk)

Letalne naprave z enim ali več rotorji na elektro pogon.

Moderatorji: KristSUKHOI

Uporabniški avatar
dinko
Freak
Prispevkov: 772
Pridružen: 04 Okt 2006, 00:40
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Re: flashing ESC (blheli, simonk)

Odgovor Napisal/-a dinko » 07 Nov 2014, 19:35

Jaz imam iz Arduino Mega 2560 narejen 1 wire interface, vendar imam tudi AFRO Usb Programmer, vendar ne morem niakokr se povezati z afrotom... ima kdo to rešeno... Driverji so naloženi pravilno...

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Re: flashing ESC (blheli, simonk)

Odgovor Napisal/-a Krist » 07 Nov 2014, 20:01

dinko napisal/-a:Jaz imam iz Arduino Mega 2560 narejen 1 wire interface, vendar imam tudi AFRO Usb Programmer, vendar ne morem niakokr se povezati z afrotom... ima kdo to rešeno... Driverji so naloženi pravilno...
Sem imel enak problem z mojim turnigy usb linkerjem (enak naj bi bil afro usb), probal sem vse možne kombinacije, na koncu sem vzel arduino nano V3.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
dinko
Freak
Prispevkov: 772
Pridružen: 04 Okt 2006, 00:40
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Re: flashing ESC (blheli, simonk)

Odgovor Napisal/-a dinko » 07 Nov 2014, 20:03

Krist napisal/-a:
dinko napisal/-a:Jaz imam iz Arduino Mega 2560 narejen 1 wire interface, vendar imam tudi AFRO Usb Programmer, vendar ne morem niakokr se povezati z afrotom... ima kdo to rešeno... Driverji so naloženi pravilno...
Sem imel enak problem z mojim turnigy usb linkerjem (enak naj bi bil afro usb), probal sem vse možne kombinacije, na koncu sem vzel arduino nano V3.
Tudi jaz sem imel prej adruino nano... vednar mi je nekaj čudno ga zaštikalo... sedaj mi ga veno prepozan kot neznanoa naprava... delal je ene 10 priklopov v računalnik... sedaj pa kot neznanan naprava... ????

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Re: flashing ESC (blheli, simonk)

Odgovor Napisal/-a Krist » 07 Nov 2014, 20:10

Res čudno, meni deluje. Moj je iz banggood.com, pa še finta je, da sem mu skuril en analogni vhod po nesreči. Čisto za foro sem probal, če bo zadeva delovala in začuda deluje odlično.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

dinamich
Začetnik
Prispevkov: 40
Pridružen: 19 Maj 2010, 07:12
Kraj: Ljubljana

Re: flashing ESC (blheli, simonk)

Odgovor Napisal/-a dinamich » 08 Nov 2014, 08:13

dinko napisal/-a:
Krist napisal/-a:
dinko napisal/-a:Jaz imam iz Arduino Mega 2560 narejen 1 wire interface, vendar imam tudi AFRO Usb Programmer, vendar ne morem niakokr se povezati z afrotom... ima kdo to rešeno... Driverji so naloženi pravilno...
Sem imel enak problem z mojim turnigy usb linkerjem (enak naj bi bil afro usb), probal sem vse možne kombinacije, na koncu sem vzel arduino nano V3.
Tudi jaz sem imel prej adruino nano... vednar mi je nekaj čudno ga zaštikalo... sedaj mi ga veno prepozan kot neznanoa naprava... delal je ene 10 priklopov v računalnik... sedaj pa kot neznanan naprava... ????

Tvoj nano ima ponarejen FTDI cip, obstaja resitev, preberi https://slo-tech.com/forum/t624798/0

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Re: flashing ESC (blheli, simonk)

Odgovor Napisal/-a Krist » 08 Nov 2014, 10:09

Se pravi ne posodabljaj windowsov... Jaz imam izklopljene vse posodobitve, ker mi se zdi nelogično, da ima gonilnik za en ubogi tiskalniček 100MB veliko datoteko.... Pa vsak mesec se mora skoraj da ne posodobit.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

mihec87
Dr. Modelar
Prispevkov: 3846
Pridružen: 24 Jan 2005, 18:57
Kraj: Velenje

Re: flashing ESC (blheli, simonk)

Odgovor Napisal/-a mihec87 » 05 Apr 2015, 15:37

Z arduino nano bi rad flashal blheli fw na turnigy plush 12A..Pa predno priklopim regulator vprašam tiste ko ste že to delali, da ne izvabim magičnega dima...Je takole prav(GND,D2,D3 so priklopi na arduino nano)?

Slika
Modelarji smo kot trobentice,ko skopni sneg ter pride pomlad, pokukamo na plano..

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3576
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Re: flashing ESC (blheli, simonk)

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 06 Apr 2015, 00:13

Tako ja, lahko pa da je tudi kak drug pinout (D10, 11?) - poglej na blheli tam nekje maš support in pinout. :) Sicer v nobenem primeru ne boš dobil magičnega dima, tudi če Dxx zamenjaš.

LP!
Jure
CNC Razrez lesa, karbona in umetnih materialov
3D Tisk PLA, PETG, ABS, TPU
Konstruiranje, izdelava in lotanje tiskanih vezij

mihec87
Dr. Modelar
Prispevkov: 3846
Pridružen: 24 Jan 2005, 18:57
Kraj: Velenje

Re: flashing ESC (blheli, simonk)

Odgovor Napisal/-a mihec87 » 06 Apr 2015, 18:42

Uspelo, na telih turnigy plush je dovolj mala zareza v skrčki da se pride do padov za flashat...Še moj "flash tool" kateri pride na arduino nano...
Slika
Modelarji smo kot trobentice,ko skopni sneg ter pride pomlad, pokukamo na plano..

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3576
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Re: flashing ESC (blheli, simonk)

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 06 Apr 2015, 20:29

Uh, si pa precej dela vložil... da se tudi tako da vzameš kar moško letvico tisto "profi" z okroglimi pini, gor na eno stran nalotaš kable, na drugi strani pa pine malenkost zviješ tolk da točno zadanejo na pade... dela v piko, že 20+ reglerjev flashanim z njim - in samo zareza je potrebna :D

LP!
Jure
CNC Razrez lesa, karbona in umetnih materialov
3D Tisk PLA, PETG, ABS, TPU
Konstruiranje, izdelava in lotanje tiskanih vezij

mihec87
Dr. Modelar
Prispevkov: 3846
Pridružen: 24 Jan 2005, 18:57
Kraj: Velenje

Re: flashing ESC (blheli, simonk)

Odgovor Napisal/-a mihec87 » 07 Apr 2015, 10:24

Mučim se z 1-wire flash..
Kot že zgoraj omenjeno sem na turnigy plush 12a(silabs čip) z arduino nano flashal blheli preko padov na vezju.. Sedaj pa skušam zadevo pripravit da bi lahko flashal/updatal nastavitve preko servo kabla regulatorja(sicer na plush je že preko padov na vezju simpl samo 4mm zareza v skrčki je dovolj). Na arduino nano sem pustil žice kot je napisano zgoraj in priklopil na servo žico regulatorja (gnd-črna, bela-d2, rdeča-d3(tole sem odklopil)). V blheli suite sem arduino nano sprogramiral na "make arduino 1 wire interface" ter "make arduinoUSBlink interface" pa nobena ne deluje... Jasno mi je da zadeva rabi bootloader pri flashanju atmela z usbasp ponudi na izbiro simonk ter blheli bootloader tu pa ne tako da ne vem..

Ima gdo zadevo narejeno da mu dela z silabs regulatorji?

Edit: Se mi zdi da sem našel odgovor zakaj ni ponudilo bootloaderja itd..

"So there is no way with blheli and silab's based ESC's to be able to adjust parameters through the regular servo cable? " http://www.rcgroups.com/forums/showpost ... tcount=128
"Simple answer: No. There is no space for any bootloader left for Silabs MCU. " http://www.rcgroups.com/forums/showpost ... tcount=129
Modelarji smo kot trobentice,ko skopni sneg ter pride pomlad, pokukamo na plano..

scorpioncek
Tekmovalec
Prispevkov: 404
Pridružen: 21 Mar 2004, 23:10

Re: flashing ESC (blheli, simonk)

Odgovor Napisal/-a scorpioncek » 10 Apr 2015, 14:30

scorpioncek napisal/-a:Ne vem v katero temo bi napisal pa bom raje dal kar novo.
matram se z flashanjem ESCjev.

na HK blueseries 12A sem dal gor blheli FW. Z flashtoolom je šlo OK brez kakšnih težav.
Sedaj pa poizkušam dati gor novejšo verzijo blheli 12.1 in sicer z Turnigy USBLinker USB ključkom.

NE rata mi naredit povezave. Gonilnik za ključek je nastavljen in viden v controlpanelu pod LPT portom (silicon labs CP210x usb to uart bridge na com3). Hitrost pod nastavitvami je nastavljena na 9600. Menda usb linker dela samo s to hitrostjo.

Ko grem v BlHeliSUite (v12.1.0.1) tam pod ISP izberem stk500v2, nato com3 in še 9600 hitrost.
Ko probam prebrati esc mi javi timeout. Se pravi da ESCja ne vidim.

Našel sem zanimive podatke ki so izključujoči:

- da bi z usblinkerjem lahko upgradal FW bi moral pri začetnem flashanju z flashtoolom še omogočiti bootloader vendar ta bootloader mora biti obvezno simonk (zakaj ne vem).

Note: The BLHeli Bootloader program is required when using the Arduino Nano. If using a Turnigy USB Lnker or similar device, SimonK Bottloader is required. Furthermore, if you have SimonK Bootloader installed, and you want to retain it and continue to use it, you don't need to use the USBASP/TQFP adapter at all. Just go direct through the servo cable in the first instance.
http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... 95&page=23

-potem pa opozorilo na blHeli strani da pri upgradanju z usblinkerjem ko imamo gor simonk bootloader nimamo dosti prostora za kompelten FW. Verjetno simonk bootloader zasede preveč...

. Several STK500v2 Interfaces like “Afro USB“, “Turnigy USBLinker”, “ArduinoUSBLinker“can be used together with the SimonK Bootloader (has to be flashed with initial ISP flash, or already factory installed). ). Remark: the most MAIN hex of BLheli Atmel Rev.12 for Atemega8 will not fit with SimonK Bootloader into left available space / TAIL and MULTI fit all. So for most MAIN hex the AVRootloader should be chosen.

http://www.helifreak.com/blog.php?b=2162

Je že kdo uspešno flashal preko turnigy USB linkerja blheli FW?
Aja, pa nisem ziher kateri bootolader sem dal gor pri flashanju z flashtoolom...
Tole je še vedno neodgovorjeno, pa bi rad samo povedal da mi je uspelo naložit nov FW preko turnigy usb linkerja na ESCje in sicer tako da sem odstranil + kabel od ESCja se pravi da se na usb linker pripelje samo signal in -.
Če bo kdo iskal, da najde tudi odgovor...

Uporabniški avatar
Paps
Tekmovalec
Prispevkov: 444
Pridružen: 12 Jun 2008, 17:49
Kraj: Tržič

Re: flashing ESC (blheli, simonk)

Odgovor Napisal/-a Paps » 05 Jul 2015, 12:14

Kako ste zadovoljni z BLHeli? Sam imam trenutno Simonk na Multistar ESC-jih. Sem pa naročil BlueSeries 30A iz HK ter USB stick, ker očitno V1 Multistar marsikaj ne podpira glede na PDF listo

scrat
Profesor
Prispevkov: 1942
Pridružen: 04 Jun 2011, 11:59

Re: flashing ESC (blheli, simonk)

Odgovor Napisal/-a scrat » 07 Jul 2015, 06:40

Meni je blheli super za 250 klaso. Na 450 klasi imam še vedno simonk.

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3576
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Re: flashing ESC (blheli, simonk)

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 07 Jul 2015, 11:26

Točno tako kot je napisal scrat :). Na tamalem imam BLheli, na večjih SImonK. Še posebej pa je treba biti pozoren če imaš motorje z 22 poli.

LP!
Jure
CNC Razrez lesa, karbona in umetnih materialov
3D Tisk PLA, PETG, ABS, TPU
Konstruiranje, izdelava in lotanje tiskanih vezij

Uporabniški avatar
Paps
Tekmovalec
Prispevkov: 444
Pridružen: 12 Jun 2008, 17:49
Kraj: Tržič

Re: flashing ESC (blheli, simonk)

Odgovor Napisal/-a Paps » 07 Jul 2015, 12:22

Se pravi na RCExplorer tricopter v3 nebi pasal BLHeli fw?

Edit: No, bom poizkusil pa bom videl kako bo.

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3576
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Re: flashing ESC (blheli, simonk)

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 07 Jul 2015, 19:52

Seveda bi! Zakaj pa ne :) Sej stvari delujejo zelo podobno :) :)

LP!
Jure
CNC Razrez lesa, karbona in umetnih materialov
3D Tisk PLA, PETG, ABS, TPU
Konstruiranje, izdelava in lotanje tiskanih vezij

scrat
Profesor
Prispevkov: 1942
Pridružen: 04 Jun 2011, 11:59

Re: flashing ESC (blheli, simonk)

Odgovor Napisal/-a scrat » 08 Jul 2015, 08:19

Paps napisal/-a:Se pravi na RCExplorer tricopter v3 nebi pasal BLHeli fw?

Edit: No, bom poizkusil pa bom videl kako bo.
Saj nima veze velikost quada ali tri-ja....gre se zato katere ESC-je imaš...simonk deluje na esc-jih, ki imajo atmel procesor. BLHeli pa na esc-jih, ki imajo silabs ali pa atmel procesor.

Uporabniški avatar
Paps
Tekmovalec
Prispevkov: 444
Pridružen: 12 Jun 2008, 17:49
Kraj: Tržič

Re: flashing ESC (blheli, simonk)

Odgovor Napisal/-a Paps » 08 Jul 2015, 10:53

scrat napisal/-a:
Paps napisal/-a:Se pravi na RCExplorer tricopter v3 nebi pasal BLHeli fw?

Edit: No, bom poizkusil pa bom videl kako bo.
Saj nima veze velikost quada ali tri-ja....gre se zato katere ESC-je imaš...simonk deluje na esc-jih, ki imajo atmel procesor. BLHeli pa na esc-jih, ki imajo silabs ali pa atmel procesor.
Imam oboje.

scrat
Profesor
Prispevkov: 1942
Pridružen: 04 Jun 2011, 11:59

Re: flashing ESC (blheli, simonk)

Odgovor Napisal/-a scrat » 09 Jul 2015, 12:25

Pol se odloči kaj ti je bolje :) Problem silabsovih esc-jev je, da moraš vedno lotat gor kable kot je meni znano. Pri atmelih pa enkrat gor daš simonk+bootloader in potem samo z afro esc programatorjem delaš vse preko signalnega kabla.

Uporabniški avatar
Paps
Tekmovalec
Prispevkov: 444
Pridružen: 12 Jun 2008, 17:49
Kraj: Tržič

Re: flashing ESC (blheli, simonk)

Odgovor Napisal/-a Paps » 09 Jul 2015, 13:44

Kable bom tako moral prelotati. Mi je pa to da preko signalnega kabla nadgrajuješ zelo všeč. Prav zato sem se odločil da sprobam. No pa da vidim kak je razlika. Če je seveda sploh opazna.

mihec87
Dr. Modelar
Prispevkov: 3846
Pridružen: 24 Jan 2005, 18:57
Kraj: Velenje

Re: flashing ESC (blheli, simonk)

Odgovor Napisal/-a mihec87 » 25 Jul 2015, 20:28

Ja silabs nima dovolj pomnilnika da bi se lahko naložil botloader(ali nekaj podobnega) kot pri atmelu...

Tako da za silabs nalotaš 3 žice(kratka servo žica z konektorjem) ali pa narediš "vilčko" in narediš zarezo v skrčki pa prisloniš na kontakte..Če ne spreminjaš/nalagaš fw pogosto je opcija z vilčko ok...Na ebay se dobijo pini(pogo pins) ki imajo vzmetene špice..
Modelarji smo kot trobentice,ko skopni sneg ter pride pomlad, pokukamo na plano..

IKE
Tekmovalec
Prispevkov: 346
Pridružen: 07 Jun 2005, 21:37
Kraj: Maribor

Re: flashing ESC (blheli, simonk)

Odgovor Napisal/-a IKE » 09 Avg 2015, 15:50

Je minilo kar nekaj časa od mojega zadnjega flashanja regulatorjev in me zanima ali je kaj novega glede na verzijo BlHeli verzijo 12.1 kar se tiče nastavitev.

So te nastavitve parametrov pravilne ?

Slika

Dokler regulatorji še niso bili nameščeni na multikopter jih prvič vedno flasham s priročnim doma narejenim orodjem in naložim tudi butloader. Zdaj imam za flshanje izbrano :
- zgoraj : ATMEL ISP Interface
- spodaj : usbasp ( USBasp, http://fischl.de/usbasp/ )

Kakšne nastavitve moram izbrati če bi želel naknadno flashati ali karkoli spreminjati samo preko signalnega kabla ?
Turnigy USB LINKER imam a z njim še nisem delal.

Hvala za pomoč.
Ma saj gre ... če ne po luftu pa po tleh.

markosini
Začetnik
Prispevkov: 12
Pridružen: 15 Feb 2015, 11:47

Re: flashing ESC (blheli, simonk)

Odgovor Napisal/-a markosini » 10 Avg 2015, 19:58

Slika za primerjavo med BlHeli 12.1 in BlHeli 13.2. Novejša verzija ima manj nastavitev.
M2.jpg
13.2
M2.jpg (150.67 KiB) Pogledano 1253 krat

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3576
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Re: flashing ESC (blheli, simonk)

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 10 Avg 2015, 22:09

To kolk je nastavitev je odvisno od reglerja in mikrokrmilnika...

LP!
Jure
CNC Razrez lesa, karbona in umetnih materialov
3D Tisk PLA, PETG, ABS, TPU
Konstruiranje, izdelava in lotanje tiskanih vezij

Odgovori

Vrni se na