Še en začetnik - prvi quadcopter

Letalne naprave z enim ali več rotorji na elektro pogon.

Moderatorji: KristSUKHOI

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Re: Še en začetnik - prvi quadcopter

Odgovor Napisal/-a Krist » 08 Avg 2013, 17:27

scorpioncek napisal/-a:Ena primerjava med DJI rokami in HK

http://aeroquad.com/showthread.php?5872 ... el-clones)

dopade se mi zasnova povezave na koncu roke, kjer pride motor. Mislim, da niso zastonj naredili tam ojačitev do sredine. Ravno tam najbolj pokajo roke, kjer ima HK ojačitev preveč v roko premaknjeno. Tam je šibek del pri HK- tisto verjetno kar nekaj sile prenese na konstrukcijo pri DJI
Moj okvir je točno tak, kot ga je predstavil. Iz HK so prihajali dvoji okvirji. Iz centralnega so bili ves čas taki, kot ga imaš ti, iz Nizozemske pa verzija z povezave. Ampak so očitno tudi te spremenili in začeli pošiljat enake, kot iz centralnega skladišča. <moj okvir je do sedaj imel kar nekaj padcev, najprej zaradi težav z regulatorji, potem pa akrobacije. S tem da mi je enkrat padel iz petih metrov direktno na eno roko in je odbilo le motor (najlonski vijaki) in polomilo propelerje, šele zadnji padec je bil usoden za dve roki okvirja, ko je model iz lupinga priletel pod kotom 20° v zemljo s skoraj polnim plinom (kot tisti meteorit v rusiji). Zgledalo je, kot da bom potreboval sesalec za pospravljanje razbitin, pa sem polomil propelerje, dve roki sta napokali, ena pri motorju, druga pri vijakih ob pri centralni plošči.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
matej rozman
Freak
Prispevkov: 852
Pridružen: 26 Jul 2005, 15:06
Kraj: Velenje

Re: Še en začetnik - prvi quadcopter

Odgovor Napisal/-a matej rozman » 08 Avg 2013, 22:15

scorpioncek napisal/-a:Spet so tukaj dvomi, ali malo več dati pa vzeti naszo lite ali pa si omisliti NAZE32 z gps,baro itd.
Vidim da pride osnovna verzija 15€, boljša pa 43€ (seveda + stroški).
Ali je boljša verzija enako zmogljiva kakor naza?
Boljša verzija ima gor nalotan baro senzor (alt hold) in magnetometer oz.kompas (nuja za GPS oz. position hold,.....), medtem kot je cenejša enaka brez teh dveh dodatkov.
scorpioncek napisal/-a: Moti me tole opozorilo:
Note: This hardware cannot be used with any DJI frames. This includes: FlameWheel 330, 450, 550, or any future or past frames released by DJI.
[/url]
Poglej si tele videe od ustvarjalca Naze 32, obvezno preberi komentarje :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=a55A4lUIAdE
http://www.youtube.com/watch?v=mq90dWrFEiQ
plp, Matej

scorpioncek
Tekmovalec
Prispevkov: 404
Pridružen: 21 Mar 2004, 23:10

Re: Še en začetnik - prvi quadcopter

Odgovor Napisal/-a scorpioncek » 10 Avg 2013, 21:17

unboxing dobesedno :lol:

pa še en zanimiv link, moram sprobat tole...

http://vimeo.com/24073238

scorpioncek
Tekmovalec
Prispevkov: 404
Pridružen: 21 Mar 2004, 23:10

Re: Še en začetnik - prvi quadcopter

Odgovor Napisal/-a scorpioncek » 22 Avg 2013, 20:31

Da malo posodobim temo...
Ker sem imel toliko težav - predvidoma z KK ploščico, sem si za test umislil NAZE32. Ohišje je prispeval Matej, slikic pa zaenkrat še ni... Moram pa rečt, da je ohišje kot ulito...

Včeraj sem zlotal pine, zmonitral vse skupaj na quada in danes šel to čudo preizkusit.

Nisem kaj veliko nastavljat, zato je bil tudi rezultat skoraj katastrofalen.
Edino kar sem nastavil je ANGLE (autolevel) in BARO funkciji na dvojnos tikalo, potem pa še HORIZON na drugo stikalo.

Razlika med temi modi je:

What's new in MultiWii R 1356 Dev:
March 2nd, 2013

Control mode:
introduction of HORIZON MODE. We have now 3 modes:

ACRO mode:
· This is the default one when none of the ANGLE & HORIZON BOX is activated.
· The copter will continue rotating in the direction in which you tilt sticks. When you let go of sticks it will maintain that angle and not return to level

ANGLE mode:
· The position of the stick indicates the angle at which the copter tries to maintain. Sticks off = level. Full sticks in any direction and it will tilt at around 50 degrees. It's proportional in-between.
· It maintains the angle set by the stick. Let go of sticks and it returns to level

· HORIZON mode

What's new in MultiWii R 1349 Dev:
February 22nd, 2013

· baro Alt from mahowik
· baro calibration and some baro mods from Sebbi
· new task scheduler for a better computation time repartition
· better Ublox code detection
· HORIZON mode (mix between ACRO & ANGLE)
· ANGLE mode is the old LEVEL mode
· every UART for everything on MEGA
· cool GUI enhancement from magnetron
· spektrum bind button for spektrum receiver (Danal)
· telemetry cosmetic
· bug correction for servos on MEGA
· failsafe is more robust
· variometer from Hamburger
· mag gain calibration improvement for HMC5883L from EOSBandi
· GPS MKT binary parser from EOSBandi
· GPS forward predictive filter from EOSBandi
· follow me option works now in GPS HOME&HOLD mode via a ezio app
· RSSI added
· reconnect button in gui (uart speed can be changed in the file .txt)
· IMU optimization


Najprej se je treba zavedat da brez nobenega pripomočka ob pomiku komande naprej, gre quad naprej, ko pa spustimo komando, ostane quad kakor smo ga pustili - v poziciji za naprej(ACRO mode). Moram priznat da kljub temu da je več dela se da letet nekoliko lažje kot z KK ploščico. Nekako je vse bolj umirjeno.

Potem sem poizkusil z ANGLE funkcijo in je bilo letenje še malo lažje ampak še daleč od lepega...
Z funkcijo baro nisem kaj veliko testiral, saj sem imel sam s sabo preveč dela...

Ko sem pa probal funkcijo HORIZON je bilo od začetka vse lepo, potem pa je quad sili v luft in močno v stran, tudi rotirati se je zače počasi in ker je zadeva pridobivala na hitrosti in šla daleč stran od mene, ne glede na to kam sem ga hotel spravit sem samo gledal kam ga bom parkiral. No in sem ga...na drevo... ene 200m stran od mene in ene 3m visoko je obvisel. Posledice --- NIOBENIH =D> razen nekaj trnja po nogah, ko sem probal čez šavje pridet do drevesa.

Tukaj sem imel veliko srečo in mislim da gre tudi zasluga nastavitvam, saj ko ARMamo kontroler, se pričnejo propi vrtet kar pripomore k počasnejšemu padanju.

Zaenkrat sem odmislil BARO in HORIZON funkcijo in bom poizkusil v ACRO modu počasi letet pa tudi z ANGLE se bom poigral.

Čeprav mislim, da bom rabil pomoč pri trimanju modela oziroma pri nastavitvi PIDov... da bom vsaj vedel da model leti tako kot mora in da napake so izključno moje...

Še nastavitve

Slika

scorpioncek
Tekmovalec
Prispevkov: 404
Pridružen: 21 Mar 2004, 23:10

Re: Še en začetnik - prvi quadcopter

Odgovor Napisal/-a scorpioncek » 24 Avg 2013, 19:25

Prejle sem spet šel letet in lahko rečem samo ...ADIJO PAMET.

Včeraj ko sem malo testiral razne funkcije ni bilo vse rako lepo in enostavno, danes sem pa rekel, rpobam lete v acro načinu in potem z uporabo Level opcije.

Tako srečen še nisem bil, daj sem pokuril dve bateriji 3200mAh brez kakšnega incidetna.
Letel sem 2x po cca 12min in potem preventivno zamenjal bateriji. Sedaj čakam da se napolnejo, da vidim koliko je še ostalo noter...
Sej ne rečem da je KK ploščica slaba samo za začetnika je NAZE32 amerika. To leti tako lepo in točno, kot da bi vozil po tirih, premiki so točni brez nekega odnašanja, grobo ustavljanje in pomik nazaj ali naprej je verjetno tak kot mora biti (pri kk ploščici je zmeraj zelo trpela višina), obračanje letenje na neki višini, kontrola TH...vse to je carsko tukaj.

Resno, za začetnika je tole bestbuy.

Kot sem že rekel, mogoče se tudi še kaj boljšega dobi samo ne vem če za tak denar.

Prav veselim se, da grem spet trenirat...

Še to moram povdarit - do sedaj nisem še NIKOLI letel z nobeno zadevo in letenje z quadom mi je v čisti užitek.

Mogoče še beseda o tem kaj sem nastavljal - samo trimanje modela na tleh, toliko da ga ne nosi v kakšno stran.
Trimanje poteka enostavno, samo ročko TH pomaknemo naprej na 100% in potem z desno ročico pomikamo vrednost v nasprotno smer, kamor nam nosi model in pri tem poslušamo piske. Vsak pisk je ena korak (ne vem pa koliko veliki so koraki - jaz sem delal z od 4 do 8 piskov).

Če nosi model ob vzletu v levo, pomikamo ročko ob trimanju v desno in obratno....

še slikca kakšne konfiguracije se lahko delajo preko komande

Slika

Ni mi dalažilica miru in sem na koncu sprobal še enkrat BARO samo se je zadeva čudno obnašala in sem raje pustil za drugič....
Moram potem še MAG funkcijo sprobat pa še kaj :lol: ampak mislim da naslednjič bom samo letel in kuril baterije. Da malo uživam...

buldozer
Razpravljalec
Prispevkov: 113
Pridružen: 06 Mar 2013, 19:38

Re: Še en začetnik - prvi quadcopter

Odgovor Napisal/-a buldozer » 24 Avg 2013, 20:40

Bravo! Še GPS potrebuješ pa si zmagal :)

scorpioncek
Tekmovalec
Prispevkov: 404
Pridružen: 21 Mar 2004, 23:10

Re: Še en začetnik - prvi quadcopter

Odgovor Napisal/-a scorpioncek » 18 Maj 2014, 21:26

Doživel sem neljubi dogodek, pa mislim, da je dobro da ga delim še z vami. mogoče komu pomaga.

V glavnem odpravim se letet, vse štima, teren znan....

Letim nad travniki, moram biti malo bolj previden, ker je trava že visoka. Nato se dvignem više in letim tako da gledam proti severu. Sonce je nizko in slepi, imam očala gor vse štima.
Ko sem se dvignil dan krošnje pa presenečenje - močan veter. Quada odnese od severa proti zahodu dirketno pred sonce. Iz vida ne spustim quada in ga poizkušam pripeljati nazaj.
Prva težava je v tem da je sonce močno in komaj vidim quada, druga pa ta da ne vem kam je obrnjen. Malo probam levo desno naprej nazaj in ugotovim kam levo desno, zanaprej nazaj pa ni več razločit ker je sonce premočno.

razmišljam kaj sedaj in odločim se da zmanjšam moč in pač probam sledet z očmi quadu, da vidim kam se bo spustil. Vidim ga, za trenutek pogledam stran in že ga več ni. Ojoj, pa je šel....
Komanda začne piskat, da je izgubila stik s sprejemnikom. Nič, ni druge, začnem laufat v smeri padca, komadno nesem s seboj.
Po cca 200m (začne linije ) začne piskat počasneje, kot da bi se hotela povezati. Moram povedat da je ravno tak del cca 30% travnikov in 70% pšenica (do kolen) in ječmen (do pasa).

jao, kje bom zdaj to najdu. Tavam in poslušam piskanje in nekako doličim približen položaj, kje bi lahko bil quad. Nato je signal postal tako močan da se je komanda povezala in ni bilo več piskanja. Tavam po pšenici in ječmenu...

Ostanem brez idej in pokličem Krista, za nasvet. da mi dober nasvet in sicer z telesom naj zakrijem komando in bom videl kje je signal najmočnejši. To naredim in še malo bolj določim smer kje bi lahko bil quad, ko je že spet signal premočen pa sem z obemi rokami objel anteno in dobil še malo več info kje bi lahko bil.
Trava je visoka in že to je pobralo dosti signala, pa še roke in sem bil že blizu. Hodim po travniku 5m stran od gozda in gledam . kar naenkrat pogledam malo za sabo in pol metra stran vidim quada med travo.
polomljeno je imel samo eno roko (spet tiste roke iz HKja ver1 ki so tako rahle da počijo takoj), vse ostalo celo.
Ne morem verjet da sem ga našel.

Dobro je bilo to, da je odletel kmalu na začetku in je bila baterija še toliko polna da sem ga našel. Iskal sem ga ene 45min.
Slabo je bilo to, da je bilo vzletišče in končna lokacija cca 50m višinske razlike med njima pa še ena lnija visokega drevja katero je hitro pobralo signal.
V glavnem, če bi imel GPS uspodobljen bi mogoče RTH opravi to delo, tako da sem ga jaz :D
Odletel je od roba gozda do drugega roba gozda zračne lnije 550m.
Priponke
vzletisce_1.jpg
pogled iz vzletišča proti pristanku
vzletisce_1.jpg (80.47 KiB) Pogledano 2369 krat
pristanek.jpg
pogled iz pristanka proti vzletišču
pristanek.jpg (21.3 KiB) Pogledano 2369 krat
quadflyaway_resize.jpg
quadflyaway_resize.jpg (89.11 KiB) Pogledano 2369 krat

vrta
Začetnik
Prispevkov: 41
Pridružen: 25 Apr 2014, 15:13
Kraj: Kamnik

Re: Še en začetnik - prvi quadcopter

Odgovor Napisal/-a vrta » 18 Maj 2014, 22:36

Najboljši predlog, ki sem ga videl, je piskač, ki ga nastaviš, da se vključi par minut po tem, ko nimaš več dovolj baterije za letenje.

Se pravi, če ti baterija omogoča 12minut, ga nastaviš na 15minut. Tako da če quad ni pri tebi po tem, ko ti je zmanjkalo juica, začne piskat.
Ali pa nekaj takega: http://www.ebay.co.uk/itm/RC-Plane-Find ... 4d07945b5b

scrat
Profesor
Prispevkov: 1942
Pridružen: 04 Jun 2011, 11:59

Re: Še en začetnik - prvi quadcopter

Odgovor Napisal/-a scrat » 19 Maj 2014, 12:51

Zdj ima simok esc novi firmware - beacon mode, da, ko ni signala, esc-ji piskajo. Tak FW si lahko uporabnik sam nardi z aplikacijo google chrome: Rapid flash.

Drugače pa, če je bil veter premočan, ti tudi RTH ne pomaga. Glavno je, da si ga našel in da je kokr tok cel.

Uporabniški avatar
spikey
Tekmovalec
Prispevkov: 271
Pridružen: 23 Apr 2014, 13:50

Re: Še en začetnik - prvi quadcopter

Odgovor Napisal/-a spikey » 20 Maj 2014, 19:22

Hvalabogu, sem se bal da bo en napisal da mu je quad sel pa pa.
sem kar vesel zate haha :D

bm
Razpravljalec
Prispevkov: 83
Pridružen: 08 Avg 2011, 10:02
Kraj: KOPER

Re: Še en začetnik - prvi quadcopter

Odgovor Napisal/-a bm » 29 Maj 2014, 21:27

Zdravo ,tudi jaz sestavljam moj prvi multirotor ,pa me zanima ali prav razmišljam glede regulatorjev hitrosti .Zalotat je treba skupaj štiri rdeče žice, katere gredo na baterijo in štiri črne skupaj v eno ,rdeče posebaj črne posebaj in potem preko konektorjev na baterijo..Mogoče je mal čudno vprašanje ,ampak je bolje vprašati kot kaj zakuriti.Zanima me tudi ali na komandi izberem program za avijone ali heli.

mzakelj
Profesor
Prispevkov: 1166
Pridružen: 24 Nov 2009, 12:27
Kraj: Godowich

Re: Še en začetnik - prvi quadcopter

Odgovor Napisal/-a mzakelj » 29 Maj 2014, 22:23

mase daj skupaj ja (črne) pozitivne pa skupaj (rdeče) in potem na konektor. Na komandi izberi za avijone.

Tako nekako naredi pa bo vredu. http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... /25480.jpg
Emax motorji | 2213 | 2216 | BL2822 .... ZS pa se zmenmo :)

bm
Razpravljalec
Prispevkov: 83
Pridružen: 08 Avg 2011, 10:02
Kraj: KOPER

Re: Še en začetnik - prvi quadcopter

Odgovor Napisal/-a bm » 30 Maj 2014, 12:19

hvala.lp

Molulu
Začetnik
Prispevkov: 1
Pridružen: 05 Jun 2014, 15:56

Re: Še en začetnik - prvi quadcopter

Odgovor Napisal/-a Molulu » 05 Jun 2014, 16:00

Hello mene pa zanima, ce kdo daje v najem quadcopterje?

scorpioncek
Tekmovalec
Prispevkov: 404
Pridružen: 21 Mar 2004, 23:10

Re: Še en začetnik - prvi quadcopter

Odgovor Napisal/-a scorpioncek » 14 Jun 2014, 15:44

Da malo obudim temo in dam par vtisov.
Za letenje mi vedno zmankuje časa, probam pa vsaj v mesecu nardit par poletov.

Do sedaj sem letel z NAZE32, emax motorji, HK reglerji in HK 450 okvirjem. Kot sem že pisal na začetku je bila ta verzija 1 tako krhka da do sedaj nisem polomil še nobenega propa, rok pa že 6.
Vedno so pokale pri motorjih, tam kjer se stanjšajo.

VIdel sem na HKju da je prišla verzija 3 ven, in sem jo naročil, vmes pa ko sem čakal sem premetal opremo na navaden okvir iz alu palic in sredino iz pertinaxa.

Najprej slika starega okvirja
Slika

PA slike novega okvirja in razlik:
Slika
Slika

Primerjava roke V1 vs. V3

Slika
Slika
Slika

Nove roke so debelejše pri vpetju motorjev, plastika jemalo bolj rumenkaste barve in na občutek kar nekaj močnejša. Tudi če probam roko držat na obeh koncih in jo zvijat, je nova roka veliko bolj toga v vseh smereh. Nov okvir bi znal bit dober za začetnika ker je močnejši in še poceni je.

scorpioncek
Tekmovalec
Prispevkov: 404
Pridružen: 21 Mar 2004, 23:10

Re: Še en začetnik - prvi quadcopter

Odgovor Napisal/-a scorpioncek » 14 Jun 2014, 15:45

No, sedaj pa letam z to zadevo. Je neuničljiva, za najšibkejši člen skrbijo vezice na pristajalnih tačkah (2,5mm). Sta v vsaki luknjici po dve ker ena je res premalo, in če pride do česa čudnega pri pristanku enostavno vezica poči in vse ostane celo.
Noge niso oprimalne ker delujejo kot jadra in ima model malo težav v zraku če letiš z brzino samo za učenje je to to.

Slika

Sedaj je gor FPV oprema in moram reči da sem spet presenečen nad letenjem. Če sem prej bil resno živčen pred letenjem sploh če sem šel malo dje sem sedaj hladen kot špricer. FPV letenje mi je veliko lažje.
Seveda nekih nizkih preletov ne delam (no malo probam) v zraku pa je poezija, prostora veliko (tako za letanje kot tudi za napake in testiranje flipov, akro letenje itd..)
Sliko gledam na 8" monitorju kateri je pri bajti že enih 7 let (avtokasutika), priključen je na odslužen AKU iz motorja vse skupaj pa imam postavljeno v protljažniku avtomobila.
Vsedem se noter in uživam :)

No, moram zamenajti antence ker je nekaj motenj, ravno tako poštimati napajanje za FPV (sedaj je direkt napajanje iz glavne baterije brez filtrov ali beca) pa narediti nosilec za monitor in sprejemnik.
Se mi pa ne mudi ker nimam očal, da bi to nekam postavil, tako da pozicija v prtljažniku zadostuje ker imam monitor v senci.

Uporabniški avatar
WaterBoy
Tekmovalec
Prispevkov: 279
Pridružen: 09 Nov 2007, 21:45
Kraj: Šoštanj

Re: Še en začetnik - prvi quadcopter

Odgovor Napisal/-a WaterBoy » 14 Jun 2014, 18:50

Problem je k na HK ni v3 na zalogi. Že kar en čas :o
LP

scrat
Profesor
Prispevkov: 1942
Pridružen: 04 Jun 2011, 11:59

Re: Še en začetnik - prvi quadcopter

Odgovor Napisal/-a scrat » 16 Jun 2014, 10:52

scorpioncek napisal/-a:No, sedaj pa letam z to zadevo. Je neuničljiva, za najšibkejši člen skrbijo vezice na pristajalnih tačkah (2,5mm). Sta v vsaki luknjici po dve ker ena je res premalo, in če pride do česa čudnega pri pristanku enostavno vezica poči in vse ostane celo.
Noge niso oprimalne ker delujejo kot jadra in ima model malo težav v zraku če letiš z brzino samo za učenje je to to.

Slika

Sedaj je gor FPV oprema in moram reči da sem spet presenečen nad letenjem. Če sem prej bil resno živčen pred letenjem sploh če sem šel malo dje sem sedaj hladen kot špricer. FPV letenje mi je veliko lažje.
Seveda nekih nizkih preletov ne delam (no malo probam) v zraku pa je poezija, prostora veliko (tako za letanje kot tudi za napake in testiranje flipov, akro letenje itd..)
Sliko gledam na 8" monitorju kateri je pri bajti že enih 7 let (avtokasutika), priključen je na odslužen AKU iz motorja vse skupaj pa imam postavljeno v protljažniku avtomobila.
Vsedem se noter in uživam :)

No, moram zamenajti antence ker je nekaj motenj, ravno tako poštimati napajanje za FPV (sedaj je direkt napajanje iz glavne baterije brez filtrov ali beca) pa narediti nosilec za monitor in sprejemnik.
Se mi pa ne mudi ker nimam očal, da bi to nekam postavil, tako da pozicija v prtljažniku zadostuje ker imam monitor v senci.
Najboljša izbira za okvir. Boom-i iz aluminija. In tudi najmanj tresljajev prenaša na plato, plus ne boš zlomil.

scorpioncek
Tekmovalec
Prispevkov: 404
Pridružen: 21 Mar 2004, 23:10

Re: Še en začetnik - prvi quadcopter

Odgovor Napisal/-a scorpioncek » 10 Apr 2015, 20:03

Obujam še eno temo, da bom kar tukaj iskal kar rabim...

Končno sem flashnil d8rIIplus in DJT na novo verzijo in usposobil PPM.
Ravno tako sem flashnil in polotal Turnigy 9xr na er9x firmware in usposobil telemetrijo.
Na kitajac bom nataknil ene malo večje motorje katere stojijo doma, zraven bi pa še priklopil minimosd.

Matra me:

kaj priklopim na D8rII plus na drugi kanal kjer je RSSI izhod?
Sej to že vidim na komandi, moram še kaj sem dat?

Nadgradja minimosdja


Priklop minimosdja

https://www.youtube.com/watch?v=dahGlc3Tf40

kakšen nasvet?

scrat
Profesor
Prispevkov: 1942
Pridružen: 04 Jun 2011, 11:59

Re: Še en začetnik - prvi quadcopter

Odgovor Napisal/-a scrat » 12 Apr 2015, 16:01

scorpioncek napisal/-a:Obujam še eno temo, da bom kar tukaj iskal kar rabim...

Končno sem flashnil d8rIIplus in DJT na novo verzijo in usposobil PPM.
Ravno tako sem flashnil in polotal Turnigy 9xr na er9x firmware in usposobil telemetrijo.
Na kitajac bom nataknil ene malo večje motorje katere stojijo doma, zraven bi pa še priklopil minimosd.

Matra me:

kaj priklopim na D8rII plus na drugi kanal kjer je RSSI izhod?
Sej to že vidim na komandi, moram še kaj sem dat?

Nadgradja minimosdja


Priklop minimosdja

https://www.youtube.com/watch?v=dahGlc3Tf40

kakšen nasvet?
Za RSSI iz FrSky boš moral dat vmes še en upor, ker daje ta rx ven rssi v pwm signalu in ti ne bo pravilno kazal osd.

https://code.google.com/p/rush-osd-deve ... dware_Mods

scorpioncek
Tekmovalec
Prispevkov: 404
Pridružen: 21 Mar 2004, 23:10

Re: Še en začetnik - prvi quadcopter

Odgovor Napisal/-a scorpioncek » 12 Apr 2015, 20:10

Ma malo sem zgubljen...

Gledam FW za upgrade minimosdja pa mi ga je ratalo prilopit in videt nastavitve v mwosdju, samo go nekaj spreminjam in dam Write komndo mi odšteva "save attemt" od 20 navzdol...
Sploh pa ne morem pogruntat kako naložit na FW na minimosd...

:evil: :oops: :evil:

scrat
Profesor
Prispevkov: 1942
Pridružen: 04 Jun 2011, 11:59

Re: Še en začetnik - prvi quadcopter

Odgovor Napisal/-a scrat » 16 Apr 2015, 08:06

scorpioncek napisal/-a:Ma malo sem zgubljen...

Gledam FW za upgrade minimosdja pa mi ga je ratalo prilopit in videt nastavitve v mwosdju, samo go nekaj spreminjam in dam Write komndo mi odšteva "save attemt" od 20 navzdol...
Sploh pa ne morem pogruntat kako naložit na FW na minimosd...

:evil: :oops: :evil:
Z FTDI-jem naložiš FW na minimosd. Ali pa z USBasp samo boš uničil bootloader.

scorpioncek
Tekmovalec
Prispevkov: 404
Pridružen: 21 Mar 2004, 23:10

Re: Še en začetnik - prvi quadcopter

Odgovor Napisal/-a scorpioncek » 16 Apr 2015, 08:30

Uspelo mi je naložit mwosd preko arduina.
Našel sem zelo konkretno temo, katera opisuje rešitev kot težavo na koncu.

V glavnem potrebno je izbrati pravo ploščico ko delaš preko arduina in FTDI adapterja in sicer za minimosd v1.1 se izbere nano ploščica in seveda pravi port.
Nakar lahko uploadaš fw na minimosd (zaženeš arduino in v njem odpreš MWosd fajl ki se nahaja v MWOSD mapi (v paketu MWosd 1.3

http://fpvlab.com/forums/showthread.php ... MWOSD-v1-3

Se mi pa dogaja ravno tako kot tukaj..

Mwosd 1.3 katerega najdemo tukaj https://github.com/ShikOfTheRa/scarab-osd sem po nalaganju probal konfigurirat preko exe aplikacije v win32bit mapi.

fonti se dajo uploadat, ko pa naredim sprememebe v GUI vmesniku jih z Write gumbom ne morem shranit.

Ko pa sem probal z beza releasom MW1.3 SP01 pa se nastavaitve dajo shranit (ta release po zapisu vrednosti to preveri-potrjuje korake).

Na koncu pri obeh ob prklopljeni kameri na zaslonu ne vidim teksta, če pa kamero ugansnem pa nekaj teksta vidim samo še vedno ni to to kar bi moralo biti. Nekako pomešano je vse skupaj...


Kater FW uporabljate na minimosd v1.1?

scrat
Profesor
Prispevkov: 1942
Pridružen: 04 Jun 2011, 11:59

Re: Še en začetnik - prvi quadcopter

Odgovor Napisal/-a scrat » 16 Apr 2015, 08:33

Jaz uporabljam kv-osd. Meni se vedno top. Vecina jih uporablja mw-osd.

scorpioncek
Tekmovalec
Prispevkov: 404
Pridružen: 21 Mar 2004, 23:10

Re: Še en začetnik - prvi quadcopter

Odgovor Napisal/-a scorpioncek » 16 Apr 2015, 09:28

Bom probal kvosd. A nalaganje je eno kot pri mwosd (FTDI in arduino).

Vidim da je modelarstvo veliko branja pa malo dela... Cajta pa ni...

Odgovori

Vrni se na