DJI NAZA

Letalne naprave z enim ali več rotorji na elektro pogon.

Moderatorji: KristSUKHOI

Odgovori
Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3576
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Re: DJI NAZA

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 15 Maj 2017, 17:13

Ali se po tej kretnji motorji vseeno začnejo vrteti ko dvigneš gas? - Če ja, potem imaš prenizek prag za "idle speed" - se ga da dvignit v nastavitvah.
Ali komanda doseže končni hod (vidiš v programu), ko jo premikaš? Imaš smer komande pravo? (če daš obe ročki levo dol, morajo biti stolpci čisto levo)
Ali posamezni motorji v motor testu delajo?
Ali se motorji v MANUAL NAČINU po armanju prižgejo, če dvigneš gas (po armanju!).

Probavaj brez propelerjev na motorjih!

LP!
Jure
CNC Razrez lesa, karbona in umetnih materialov
3D Tisk PLA, PETG, ABS, TPU
Konstruiranje, izdelava in lotanje tiskanih vezij

Uporabniški avatar
Rocher
Freak
Prispevkov: 492
Pridružen: 16 Sep 2013, 20:25
Kraj: Celje

Re: DJI NAZA

Odgovor Napisal/-a Rocher » 15 Maj 2017, 20:18

Sem ob uporabi Naze tudi sam enkrat naletel na podobno težavo. Pri meni je bil kriv Throttle kanal, ki ni šel dovolj nizko. Preglej kako se ti spreminjajo vrednosti kanalov, sliderji morajo ti čisto od začetka in do konca skale.

Slika

lp
*LOSi 8ight 2.0 EU - Novarossi*
*AXiAL SCX10 Jeep Wrangler Unlimited Rubicon - Yeah Racing*
*ProBoat ShockWave 26 BL V3*
*KingKong ET100 - RunCam Nano*
*JK Stinger X210 - RunCam Swift 2*

marolt55
Tekmovalec
Prispevkov: 349
Pridružen: 29 Avg 2010, 14:49
Kraj: Preserje pri Radomljah

Re: DJI NAZA

Odgovor Napisal/-a marolt55 » 16 Maj 2017, 18:53

Živjo.
Noben motor se sploh ne zavrti poizkusil sem že spreminjati idle speed.
Če dam ročke levo dol so vsi stolpci na levi.
V nobenem načinu arming ne dela.
Če je v manual ko hočem armat je ledica ugasnjena tudi ko premikam ročke na komandi.
Če pa dam v gps ali atti pa dobim dvojen utrip zelene oziroma oranžne
Slajderji grejo do konca, in vsi so scentrirani na sredini tako kot je treba.
Motor testerja mi pa ni uspelo najt.

Ali je lahko kaj z nastavitvami od escja nastavil sem samo max throttle ostaega nisem spreminjal, ker mi prej na cc3d niso delali težav razen oscilacije ob spuščanju quada ki mi je ni uspelo odpravit.

Hvala v naprej.

Uporabniški avatar
Rocher
Freak
Prispevkov: 492
Pridružen: 16 Sep 2013, 20:25
Kraj: Celje

Re: DJI NAZA

Odgovor Napisal/-a Rocher » 16 Maj 2017, 21:18

Saj armaš glede na vzorec na spodnji povezavi? Obe ročki dol in proti sredini?

http://wiki.dji.com/en/index.php/Naza-M ... Stop_Motor

Škoda da na CC3D nisi dal Betaflight 3.1.7. Z default notch filtri se lahko rešiš še takšnih oscilacij :).

lp
*LOSi 8ight 2.0 EU - Novarossi*
*AXiAL SCX10 Jeep Wrangler Unlimited Rubicon - Yeah Racing*
*ProBoat ShockWave 26 BL V3*
*KingKong ET100 - RunCam Nano*
*JK Stinger X210 - RunCam Swift 2*

marolt55
Tekmovalec
Prispevkov: 349
Pridružen: 29 Avg 2010, 14:49
Kraj: Preserje pri Radomljah

Re: DJI NAZA

Odgovor Napisal/-a marolt55 » 16 Maj 2017, 21:36

Ja probal sem že vse kretnje pa noče armat.
CC3D je zdaj v predalu da vidim kako dela naza seveda če mi jo rata usposobit.

Iskal sem tudi motor test in tega gumba nimam nevem zakaj. Res bi prišel prav da stestiram še v naza assistant če delajo vsi motorčki
Zadnjič spremenil marolt55, dne 17 Maj 2017, 09:32, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3576
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Re: DJI NAZA

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 17 Maj 2017, 09:32

1. Dvojni utrip ledice v barvi mode-a (rumena za atti, zelena za gps) pomeni, da ročke niso v sredini (kar je res, ker imaš odklonjene) - to nima veze z armanjem
2. Enojni utrip ledice v barvi mode-a pomeni da so vse 4 ročke v centru.

3. Vedno bolj sem prepričan da komanda ne dosega dovolj odklona, da bi Naza armala -> Potrebuješ nastavit komando tako, da dosežejo vsi stolpci povsem skrajno lego (levo in desno!).

4. Ali imaš morda rdečo nazo (Naza Lite) in si jo updatal na 4.02 in nato še na 4.04? Če ja, potem se ti je FC zaklenil, ker je DJI to implementiral da prepreči "piratsko" upgradanje Naze Lite... ?

5. Najdi motor test zavihek (pri izbiri konfiguracije motorjev spodaj imaš gumbek).

LP!
Jure
CNC Razrez lesa, karbona in umetnih materialov
3D Tisk PLA, PETG, ABS, TPU
Konstruiranje, izdelava in lotanje tiskanih vezij

marolt55
Tekmovalec
Prispevkov: 349
Pridružen: 29 Avg 2010, 14:49
Kraj: Preserje pri Radomljah

Re: DJI NAZA

Odgovor Napisal/-a marolt55 » 17 Maj 2017, 11:04

Bom danes se enkrat nastavil komando in kalibriral to v assistantu. Nisem nič updejtal naze. Porocam popoldne :D
Hvala

marolt55
Tekmovalec
Prispevkov: 349
Pridružen: 29 Avg 2010, 14:49
Kraj: Preserje pri Radomljah

Re: DJI NAZA

Odgovor Napisal/-a marolt55 » 17 Maj 2017, 19:21

Živjo zdaj se mučim z min in max odkloni pa mi jih nikakor ne rata spravit na -1000 in 1000. Vedno je na eni strani ročke malo manj. A je to normalno ali problem s komando(Turnihgy 9x nova). Motor testerja pa v lite asistantu ni.
Hvala

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3576
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Re: DJI NAZA

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 18 Maj 2017, 06:35

No, zdaj veš zakaj se ti Naza ne arma in da smo ti prav svetovali zgoraj :)

Odklone nastavi v KOMANDI znotraj menuja. Najprej jih daj v nulo s SUBTRIM menijem, nato pa ENDPOINT določi končne lege posamezne osi v posamezno smer.

LP!
Jure
CNC Razrez lesa, karbona in umetnih materialov
3D Tisk PLA, PETG, ABS, TPU
Konstruiranje, izdelava in lotanje tiskanih vezij

marolt55
Tekmovalec
Prispevkov: 349
Pridružen: 29 Avg 2010, 14:49
Kraj: Preserje pri Radomljah

Re: DJI NAZA

Odgovor Napisal/-a marolt55 » 19 Maj 2017, 12:46

No pa smo rešli problem :D vse sem skalibriral nastavil endpointe in še vedno ni armalo. Potem pa sem odstranil črno in rdečo žico od escjev in zdaj deluje. Nevem a je bil kje slab kontakt ali je bil problem v becu od escja...
Motorjev pa nisem mogel stestirat, ker ima to funkcijo samo v2 assistant moja naza pa je lite in v tem assistantu ni moznosti motor test

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3576
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Re: DJI NAZA

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 20 Maj 2017, 08:29

Hja... še dobro da se ti ni kej skurilo! Rdeča žica od ESCja je napajanje. Če ima ESC svoj BEC in to vsi... so pri nazi skupaj povezani in to ni najbolje. No, če zdaj dela je to to :)

LP!
Jure
CNC Razrez lesa, karbona in umetnih materialov
3D Tisk PLA, PETG, ABS, TPU
Konstruiranje, izdelava in lotanje tiskanih vezij

Uporabniški avatar
tintek
Dr. Modelar
Prispevkov: 2218
Pridružen: 18 Jul 2005, 12:22
Kraj: cerkno

Re: DJI NAZA

Odgovor Napisal/-a tintek » 02 Jun 2017, 22:24

Pozdravljeni!

Odločil sem se posodobiti moj discovery na nazo V2, gimbal h33d in pa miniiosd, sj sem vse skupaj dobil rabljeno za dobro ceno.

Vse skupaj lepo sestavim in povežem zdaj pa se mi je zataknilo pri softwerskih zadevah. ja vse 3 komponente imajo težave.

Naza firmware stalno teži da je tu nov firmware, četudi sem ga že nekajkrat nadgradil.

Iosd mini sem nagradil ampak zdaj mi teži da ni kompatibilen.

Pri gimbalu pa sem ga kiksnil, gimbal je zelo poskal, tresel, bil pekoč, se izklapljal... zato sem ga resetiral (brikal dva pina zadaj) in zdaj ne deluje nič.
zenmuse asistent pravi da na njem ni nič ne softwerja ne hardwerja vse na -.-.-.-.-. k onadgradim hardware gre le ta na 0.0...

Zelo na kratko napisano če je slučajno kdo imel podobne težave.

zanima pa me še nekaj ali je treba vsako komponento preko svojega usb-ja nastavljati, ker phantomi sem videl delajo to vse preko enega usb-ja...
LP Tine

Kaj malga tut postružim

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3576
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Re: DJI NAZA

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 03 Jun 2017, 06:17

Ja, zadnjič sem imel podobni "pain" s h33d. Posodobit sem moral zgornja dva zavihka pri h33d.

DJI pač dela to da ti ponudi update, tudi če je že updatano in potem lahko to delaš v neskončnost.

Iosd ne rabi upgrada...

Ja, vsako komponento preko njenega usb-ja. To če gimbal skače, se greje itd - ni nič dober znak. (tako kot pri mojem ni bil dober znak, ko se ni grel, niti premikal :D).

LP!
Jure
CNC Razrez lesa, karbona in umetnih materialov
3D Tisk PLA, PETG, ABS, TPU
Konstruiranje, izdelava in lotanje tiskanih vezij

Uporabniški avatar
tintek
Dr. Modelar
Prispevkov: 2218
Pridružen: 18 Jul 2005, 12:22
Kraj: cerkno

Re: DJI NAZA

Odgovor Napisal/-a tintek » 03 Jun 2017, 20:59

Sem uredil, rešitev pa sem našel tukja (6 post)
http://www.phantompilots.com/threads/h3 ... ing.14362/

Brikat sem moral neke druga dva pina in med tem posodobiti IMU, katerega brez brikanja ni zaznalo.
Gimbal je na trenutke sicer še glasen (izjemno zopern vibracijski zvok) ampak upam da tega odpravim ko se fizično posvetim zadevi.

Upam da še osd deluje pa smo fertik za v zrak
LP Tine

Kaj malga tut postružim

bouton
Začetnik
Prispevkov: 14
Pridružen: 03 Jun 2014, 17:00

Re: DJI NAZA

Odgovor Napisal/-a bouton » 15 Jan 2018, 23:12

Ali morda kdo ve, če je na Naza M V2 EXT port dejansko serijski port ali CAN bus port? Ali drugače obrnjeno vprašanje.
Ali GPS z Nazo komunicira po serijskem ali CAN bus vmesniku?
Imam Naza M Lite, upgradano na Naza M V2 in zraven V-SEN MPU, ki nima can bus porta. Kupil sem iOSD mini in bi ga preko can bus porta želel priklopiti direktno na Nazo M V2 na ext port, če le ta dela kot can bus in ne serijski port.

Uporabniški avatar
Rocher
Freak
Prispevkov: 492
Pridružen: 16 Sep 2013, 20:25
Kraj: Celje

Re: DJI NAZA

Odgovor Napisal/-a Rocher » 16 Jan 2018, 08:58

EXP port na Nazi M je UART vhod. Za razširitev, ergo več prostih priključkov, boš moral dokupiti CAN Hub in Naza V2 PMU, saj ti drugače GPS ne bo deloval. V2 PMU omogoča pretvorbo CAN/UART ki ga Naza kontrolnik razume.

lp
*LOSi 8ight 2.0 EU - Novarossi*
*AXiAL SCX10 Jeep Wrangler Unlimited Rubicon - Yeah Racing*
*ProBoat ShockWave 26 BL V3*
*KingKong ET100 - RunCam Nano*
*JK Stinger X210 - RunCam Swift 2*

bouton
Začetnik
Prispevkov: 14
Pridružen: 03 Jun 2014, 17:00

Re: DJI NAZA

Odgovor Napisal/-a bouton » 16 Jan 2018, 17:01

@Rocher hvala za pojasnilo!
Torej, če prav razumem, pri Nazi dela konverzijo iz Can busa na UART edino PMU V2? In verjetno ni samo pretvorba napetostnih nivojev ampak gre zadeva preko kakšnega mikrokontrolerja? Razmišljam ali bi bilo možno narediti uporaben can bus - uart konverter? Oziroma moram razmišljati o nabavi PMU V2 namesto obstoječega PMU V1.

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3576
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Re: DJI NAZA

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 16 Jan 2018, 17:56

Pri ceni teh stvari in tut glede na tolk tega se prodaja in ima doma po predalih, mislim da nima smisla tuki odkrivat tople vode, ampak se samo dobi kar se rabi in zveže skupaj.

LP!
Jure
CNC Razrez lesa, karbona in umetnih materialov
3D Tisk PLA, PETG, ABS, TPU
Konstruiranje, izdelava in lotanje tiskanih vezij

Uporabniški avatar
Rocher
Freak
Prispevkov: 492
Pridružen: 16 Sep 2013, 20:25
Kraj: Celje

Re: DJI NAZA

Odgovor Napisal/-a Rocher » 16 Jan 2018, 19:11

bouton napisal/-a:
16 Jan 2018, 17:01
@Rocher hvala za pojasnilo!
Torej, če prav razumem, pri Nazi dela konverzijo iz Can busa na UART edino PMU V2? In verjetno ni samo pretvorba napetostnih nivojev ampak gre zadeva preko kakšnega mikrokontrolerja? Razmišljam ali bi bilo možno narediti uporaben can bus - uart konverter? Oziroma moram razmišljati o nabavi PMU V2 namesto obstoječega PMU V1.
Kupi rabljeno PMU V2 na ebayu, pa bo za ziher delala. A ni škoda, da kopter pade iz neba zaradi sfaljenega podatka/buga v tvoji razvojni ploščici? Kopijo Can Huba lahko kupiš tudi pri kitajcu, če je cena problem.

Po UARTu pošilja podatke ki jih dobi iz CANa in iz UARTa GPS+Kompas modula, ne vem pa ali je modulacija ali kaj tretjega. Zagotovo pa svojstven DJI protokol :). Nisem šel globlje kopati, ko sem se še bavil s temi stvarmi. Zdaj ne letamo več na Nazo :D.

lp
*LOSi 8ight 2.0 EU - Novarossi*
*AXiAL SCX10 Jeep Wrangler Unlimited Rubicon - Yeah Racing*
*ProBoat ShockWave 26 BL V3*
*KingKong ET100 - RunCam Nano*
*JK Stinger X210 - RunCam Swift 2*

bouton
Začetnik
Prispevkov: 14
Pridružen: 03 Jun 2014, 17:00

Re: DJI NAZA

Odgovor Napisal/-a bouton » 17 Jan 2018, 16:33

@Rocher se strinjam in bom tako naredil. Vseeno pa mi je v veliko zadovoljstvo, da vem kako stvari tudi (interno) delujejo :)

Jaka_Jakob
Začetnik
Prispevkov: 6
Pridružen: 01 Nov 2016, 22:28

Re: DJI NAZA

Odgovor Napisal/-a Jaka_Jakob » 20 Jan 2018, 19:29

Rocher napisal/-a:
16 Jan 2018, 19:11
Zdaj ne letamo več na Nazo :D.
Na kaj se pa danes leta namesto naze?

Lp, Jaka

Uporabniški avatar
AirKiller
Tekmovalec
Prispevkov: 262
Pridružen: 29 Avg 2005, 19:58
Kraj: Nova Gorica

Re: DJI NAZA

Odgovor Napisal/-a AirKiller » 20 Jan 2018, 20:41

Brez kontrolerja se leti. :D
o_O

Uporabniški avatar
Rocher
Freak
Prispevkov: 492
Pridružen: 16 Sep 2013, 20:25
Kraj: Celje

Re: DJI NAZA

Odgovor Napisal/-a Rocher » 21 Jan 2018, 20:30

Jaka_Jakob napisal/-a: Na kaj se pa danes leta namesto naze?

Lp, Jaka
Vsak STM32F4 betaflight zmožen kontrolnik :). Sicer pa tudi STM32F7 dobiva vedno večjo podporo pri razvijalcih.

Če si imel v mislih naze32, je STM32F1 že malo predpotopni čipek.

lp
*LOSi 8ight 2.0 EU - Novarossi*
*AXiAL SCX10 Jeep Wrangler Unlimited Rubicon - Yeah Racing*
*ProBoat ShockWave 26 BL V3*
*KingKong ET100 - RunCam Nano*
*JK Stinger X210 - RunCam Swift 2*

Jaka_Jakob
Začetnik
Prispevkov: 6
Pridružen: 01 Nov 2016, 22:28

Re: DJI NAZA

Odgovor Napisal/-a Jaka_Jakob » 21 Jan 2018, 21:28

V mislih sem imel multirotorje od 450 naprej za kakšno slikanje/snemanje.
Da ima dobro dodelane GPS funkcije, osd, itd,... za dostopno ceno in nadgradnje.

Tudi sam želim zamenjati Nazo s kakšno alternativo na TBS Discoveryu. Pogledujem po ArduPilot ali Pixhawk?

Lp, Jaka

Uporabniški avatar
AirKiller
Tekmovalec
Prispevkov: 262
Pridružen: 29 Avg 2005, 19:58
Kraj: Nova Gorica

Re: DJI NAZA

Odgovor Napisal/-a AirKiller » 21 Jan 2018, 21:57

Za uporabo drona med 450 in 960 je nekje najbolsa nazav2.ima gps,osd,...vse kar potrebujes.sploh za slikanje in snemanje je rock stable.
o_O

Odgovori

Vrni se na