Oprema za multirotorje

Letalne naprave z enim ali več rotorji na elektro pogon.

Moderatorji: KristSUKHOI

Odgovori
Uporabniški avatar
urbi
Razpravljalec
Prispevkov: 119
Pridružen: 29 Okt 2012, 22:23

Re: Oprema za multirotorje

Odgovor Napisal/-a urbi » 14 Maj 2015, 21:42

Zdravo,
ali mogoče kdo ve, kje bi se dalo dobit kabel za anteno na 2,4 ghz sprejemniku za komando? Antena se mi je namreč strgala in bi jo moral zamenjat.

mzakelj
Profesor
Prispevkov: 1166
Pridružen: 24 Nov 2009, 12:27
Kraj: Godowich

Re: Oprema za multirotorje

Odgovor Napisal/-a mzakelj » 15 Maj 2015, 10:09

kak star laptop poder pa se dobi ven. Potem pa olupi na 30,7mm ovoj in to je to. :D
Emax motorji | 2213 | 2216 | BL2822 .... ZS pa se zmenmo :)

Uporabniški avatar
urbi
Razpravljalec
Prispevkov: 119
Pridružen: 29 Okt 2012, 22:23

Re: Oprema za multirotorje

Odgovor Napisal/-a urbi » 15 Maj 2015, 14:56

Sem malo povprašal na šoli in mi je profesor rekel, da lahko razstavim kakšen star laptop (česar sploh nisem pomislil), kar je super, ker imam doma 2 pokvarjena in sem kabel dobil :) Če bo pa še kdo potreboval kaj takega se pa po profesorjevih besedah splača pogledat v HTE na Roški.

Uporabniški avatar
urbi
Razpravljalec
Prispevkov: 119
Pridružen: 29 Okt 2012, 22:23

Re: Oprema za multirotorje

Odgovor Napisal/-a urbi » 26 Maj 2015, 22:21

Pozdravljeni spet :)
Spet sem sestavil 450 quad, ki mi stoji že skoraj pol leta. Moram rečt da človek dobi kar nekakšen respect do večjega quada ko pol leta vozi 250-ko :) Skratka nameravam ga prodat zato sem se ga spravil usposobit in izračunat čim boljšo kombinacijo propelerjev in baterije. Uporabil sem ecalc..

Zaključek je tak:
Skupna teža z baterijo bi bila okrog 1550g (težko ampak tak je pač okvir, roke lahko zrežem tudi daljše če bo treba)
Propelerji 10x3,3 (http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... bolt_.html) so leseni in še iščem karbonske...
5000mAh 4S baterija (http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _Pack.html)

Ali mogoče kdo misli da bi bilo kaj drugega bolje. Pa še to... uporabljam DJI 2212/920KV motorje in na nekaterih spletnih straneh piše da so 4S kompatibilni na nekaterih pa ne in me zanima če kdo kaj ve o tem...

Slika

EDIT: Ali mogoče kdo ve kaj pomeni PConst/TConst pri propelerjih? Sem ugotovil da to zelo upliva na let ne vem pa kako dobit ta podatek. Pa za enkrat sem našel samo 2 vrsti 10x3,3 propelerjev tako da s tem ne bo nič...

zinko
Freak
Prispevkov: 596
Pridružen: 24 Okt 2007, 14:46

Re: Oprema za multirotorje

Odgovor Napisal/-a zinko » 17 Avg 2015, 21:59

Zdravo!

Naj povem,da je to prvič,da bom na quada dal kamero:)

Lastim si dji phantom 2. Sedaj imam namen kupiti kamero,z katerio bi rad imel sliko v živo na ipadu,ali iphonu.
Domet bi moral biti minimalno 1.km brez motenj...seveda lahko tudi več.

Kaj mi priporočate? To potrebujem za hobi,torej nič profesionalnega.

Hvala

realtek12
Začetnik
Prispevkov: 50
Pridružen: 29 Sep 2013, 21:16

Re: Oprema za multirotorje

Odgovor Napisal/-a realtek12 » 19 Sep 2015, 21:15

zinko napisal/-a:Zdravo!

Naj povem,da je to prvič,da bom na quada dal kamero:)

Lastim si dji phantom 2. Sedaj imam namen kupiti kamero,z katerio bi rad imel sliko v živo na ipadu,ali iphonu.
Domet bi moral biti minimalno 1.km brez motenj...seveda lahko tudi več.

Kaj mi priporočate? To potrebujem za hobi,torej nič profesionalnega.

Hvala
Najbolje da si ozames tole http://electronicarc.com/catalogo/produ ... 145a6133c8
in se manjsi zaslon, jaz brez tezav ga spravim preko 1Km.

hornet
Razpravljalec
Prispevkov: 86
Pridružen: 06 Jan 2016, 11:19
Kraj: Dolenjska

Re: Oprema za multirotorje

Odgovor Napisal/-a hornet » 06 Feb 2017, 11:48

Zdravo,

Zanima me katere FC-je priporočate za mini FPV OSD 130mm quada? :-k
Mogoče kaj od tega:
- FPV-PIKOBLX
- KISS F3 32bit Flight Controller V1.03
- LUX Flight Controller
- EMAX Skyline32 plus OSD

Lp Miran

Uporabniški avatar
Rocher
Freak
Prispevkov: 497
Pridružen: 16 Sep 2013, 20:25
Kraj: Celje

Re: Oprema za multirotorje

Odgovor Napisal/-a Rocher » 06 Feb 2017, 11:54

Kiss definitivno, ker zadeva leti zelo lepo. LUX ima MPU6500 gor, ki ne dela fajn saj je zelo občutljiv na šum. EMAX je pa itak neka kopija Naze32. Sam imam kot morebitno opcijo nagledan tale kontroler, ki je baziran na CC3D F4 z MPU6000 žiroskopom, ki je še najmanj dovzeten za šum http://www.banggood.com/Raceflight-6DOF ... 83932.html.

lp
Zadnjič spremenil Rocher, dne 06 Feb 2017, 13:02, skupaj popravljeno 1 krat.
*LOSi 8ight 2.0 EU - Novarossi*
*LOSi Ten SCBE*
*AXiAL SCX10 Jeep Wrangler Unlimited Rubicon - Yeah Racing*
*ProBoat ShockWave 26 BL V3*
*KingKong ET100 - RunCam Nano*
*KingKong Tiny6*
*JK Stinger X210 - RunCam Swift 2*

hornet
Razpravljalec
Prispevkov: 86
Pridružen: 06 Jan 2016, 11:19
Kraj: Dolenjska

Re: Oprema za multirotorje

Odgovor Napisal/-a hornet » 06 Feb 2017, 12:42

Kaj pa FPV-PIKOBLX?
Kakor vem so ga fantje vgradili v micro buzzer 90.

Lp Miran

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Re: Oprema za multirotorje

Odgovor Napisal/-a Krist » 06 Feb 2017, 13:47

hornet napisal/-a:Kaj pa FPV-PIKOBLX?
Kakor vem so ga fantje vgradili v micro buzzer 90.

Lp Miran
Emax Femto. Sicer ne mara togega upetja, tako da nosilci odpadejo. Je treba uporabit peno.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

hornet
Razpravljalec
Prispevkov: 86
Pridružen: 06 Jan 2016, 11:19
Kraj: Dolenjska

Re: Oprema za multirotorje

Odgovor Napisal/-a hornet » 06 Feb 2017, 14:28

Aha.. Hvala Krist.

Kaj pa od zgoraj naštetih FC-jev je sedaj v ospredju?

Lp Miran

Uporabniški avatar
mihah
Dr. Modelar
Prispevkov: 9128
Pridružen: 27 Apr 2001, 01:00
Kraj: Gmajnica
Kontakt:

Re: Oprema za multirotorje

Odgovor Napisal/-a mihah » 06 Feb 2017, 15:18

Furious FPV ima težave pri QC. Dobiš lahko OK, lahko pa priklopiš in bo dim. PIKO ima 20x20 format, zato, če že delaš na 130tki, vzameš potem tudi 20x20 reglerje (2in1), pa je potem res kompaktno. Ali pa če že imeti 20x20 luknje na sredini kopterja.
Flyduino - so bile tudi orenk cvetke pri QC, ampak recimo da dela 99%. Po mojem bo odgovarjalo. Gyro ne bo šel nad 2k/4k, ker ni na SPI. Ampak bo letelo verjetno OK.
Lumenier - ima gyro na spi (8k) ampak je 6500tka, ki vemo, da je "no go" .. :)
Emax - tale plata je že 2015 :-s

Sicer ne vem od kod ideja imeti OSD na 130tki, kar je čisto neuporabno za moje pojme, "pametni" timer na taraniski je čisto OK.

Po tem, ko je šel Adam (DEMON RC) pri Soul plati out of business (so bile res dobre plate!), smo zahvaljujoč 3.1 BF pristali nazaj na F3 platah. Dobra F3 plata se pa "še išče". Recimo kar BF "original" bo kar OK, če bo QC vredu:
http://www.fpvmodel.com/-pre-order-beta ... g1231.html
www.lipo.si
https://www.youtube.com/user/RCracingSLO
http://www.multigp.com/chapters/view/DMA-Modra-Ptica-Multi-GP-2016

hornet
Razpravljalec
Prispevkov: 86
Pridružen: 06 Jan 2016, 11:19
Kraj: Dolenjska

Re: Oprema za multirotorje

Odgovor Napisal/-a hornet » 07 Feb 2017, 06:56

Jutro,

Miha hvala za tole. Imaš pa prav glede OSDja, sem čisto pozabil na smart alarem. #-o
Za enkrat se mi doma valja skyline32 mini in ga bom uporabil za krmiljenje DYS tiny combo seta 1104. Bomo videli kaj bo prišlo ven. :-k

Lp Miran

Uporabniški avatar
mihah
Dr. Modelar
Prispevkov: 9128
Pridružen: 27 Apr 2001, 01:00
Kraj: Gmajnica
Kontakt:

Re: Oprema za multirotorje

Odgovor Napisal/-a mihah » 07 Feb 2017, 08:20

1105 4000kv rcx in 7A BLHELIs imam na tem kontrolerju na diatone 150 okvirčku. na 3S 450mAh in 2535Q RotorX propih je čisto prijeten traktorček.
www.lipo.si
https://www.youtube.com/user/RCracingSLO
http://www.multigp.com/chapters/view/DMA-Modra-Ptica-Multi-GP-2016

hornet
Razpravljalec
Prispevkov: 86
Pridružen: 06 Jan 2016, 11:19
Kraj: Dolenjska

Re: Oprema za multirotorje

Odgovor Napisal/-a hornet » 04 Apr 2017, 21:50

Zdravo vsem,

Prosim za pomoč pri ideji kaj bi lahko šlo narobe. Za mojega acrobee-ja sem nabavil kiss fc. Na njem imam RCtimer1806 2300kv motorje in pa Plush 12A ESCje.
Zadeva zmontirana in priklopljena brez kakršnih koli težav. Imam pa problem, ker mi po cca. 20 sekundah sam od sebe začne vrteti samo en motor. Kar je pa še najbolj zanimivo, da ko priklopim baterijo ponovno prične delovati po enakem času čisto drug motor. Tako se motorji menjajo... Aja pa še to, motorji delajo v arm in disarm modu in pa ko sem v arm modu je odziv throtla minimalen.
Poskusil sem narediti kalibracijo ESCjev ampak zadeva ne gre skozi.
Kakšna ideja kaj bi lahko bilo narobe?
Mogoče ESCji niso ok / nekompatibilni?

Hvala za pomoč v naprej!

Lp Miran

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3590
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Re: Oprema za multirotorje

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 06 Apr 2017, 05:32

Motorji in ESCji bi morali biti BP kompatibilni, v najslabšem primeru bi moral ESCje posodobiti z BLheli ali SIMONk firmwarom. Ampak to nebi rešilo opisanega problema. Nekako se mi dozdeva da to dela flight controller... Jaz bi poskusil FC priklopiti na računalnik preko USB-ja in nato pod zavihkom za motorje krmilit, preizkusil vsak motor posebej. Izbrati je tudi treba pravi protokol krmiljenja motorja... lahko da imaš izbran OneShot ali DShot ali kaj tretjega, reglerji pa pričakujejo standarden PWM.

LP!
Jure
CNC Razrez lesa, karbona in umetnih materialov
3D Tisk PLA, PETG, ABS, TPU
Konstruiranje, izdelava in lotanje tiskanih vezij

hornet
Razpravljalec
Prispevkov: 86
Pridružen: 06 Jan 2016, 11:19
Kraj: Dolenjska

Re: Oprema za multirotorje

Odgovor Napisal/-a hornet » 10 Apr 2017, 06:00

JKSniper napisal/-a:Motorji in ESCji bi morali biti BP kompatibilni, v najslabšem primeru bi moral ESCje posodobiti z BLheli ali SIMONk firmwarom. Ampak to nebi rešilo opisanega problema. Nekako se mi dozdeva da to dela flight controller... Jaz bi poskusil FC priklopiti na računalnik preko USB-ja in nato pod zavihkom za motorje krmilit, preizkusil vsak motor posebej. Izbrati je tudi treba pravi protokol krmiljenja motorja... lahko da imaš izbran OneShot ali DShot ali kaj tretjega, reglerji pa pričakujejo standarden PWM.

LP!
Jure
Zdravo Jure,
Hvala ti za namig. Sem včeraj pogledal in res si imel prav... Izbran je bil oneshot...
Pa sem prejsnjic se gledal in kot zgleda spregledal ta spustni seznam. #-o
Hvala se enkrat!
Lp Miran

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3590
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Re: Oprema za multirotorje

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 13 Apr 2017, 11:00

Me veseli da je rešilo tvoj problem :)

LP!
Jure
CNC Razrez lesa, karbona in umetnih materialov
3D Tisk PLA, PETG, ABS, TPU
Konstruiranje, izdelava in lotanje tiskanih vezij

IKE
Tekmovalec
Prispevkov: 346
Pridružen: 07 Jun 2005, 21:37
Kraj: Maribor

Re: Oprema za multirotorje

Odgovor Napisal/-a IKE » 03 Jan 2018, 01:11

Sem nekaj opisal že v temi na "Splošna debata o multikopterjih" ( viewtopic.php?f=135&t=73287&start=1500 ) pa ni nobenega odziva, zato sem se odločil pisati še v to temo.

Od opreme, ki mi je ostala od Aliena ( polomil sem okvir ) sestavljam nov quadrokopter namenjen mirnemu FPV letenju in snemanju. Motorji so RC Timer 5010 530KV regulatorji pa HK UBEC F30A.

Ker je od flashanja teh ESC minilo že precej časa želim Simon K zamenjati z BLHeli. Ko sem se povezal preko Turnigy USB Linkerja mi ta javi da je na ESC drug firmware in me vpraša ali želim BLHeli firmware. Brez problemov mi ga naloži in na koncu mi je ponudilo še "optimalne" nastavitve, ki sem jih tudi potrdil.

Ker se sam v to ne spoznam bi prosil za vašo pomoč.
Ali mi lahko kdo prosim pove, ali so te nastavitve pravilne ?

Slika

V kolikor nastavitve niso pravilne prosim za prave podatke.
Ma saj gre ... če ne po luftu pa po tleh.

Uporabniški avatar
Rocher
Freak
Prispevkov: 497
Pridružen: 16 Sep 2013, 20:25
Kraj: Celje

Re: Oprema za multirotorje

Odgovor Napisal/-a Rocher » 03 Jan 2018, 12:35

Če se bodo motorji obnašali lepo:

- se ne zatikajo pri celotnem razponu (ročici) gasa,
- se ne segrevajo,
- ne kažejo težav de-synca.

Potem pusti takšne nastavitve. Mogoče bi jaz samo za vsak slučaj Motor Timing dal na Medium. Lahko da bi zaradi te nastavitve v delovanju motorjev prihajalo do kakšnih de-syncov motorjev z ESC-ji. Kot drugega ne vidim težav. PWM Frequency/Damped lako pustiš tako kot je, saj za mirno letenje ne potrebuješ aktivnega zaviranja. Glede ostalega pa nimam komentarja.

lp
*LOSi 8ight 2.0 EU - Novarossi*
*LOSi Ten SCBE*
*AXiAL SCX10 Jeep Wrangler Unlimited Rubicon - Yeah Racing*
*ProBoat ShockWave 26 BL V3*
*KingKong ET100 - RunCam Nano*
*KingKong Tiny6*
*JK Stinger X210 - RunCam Swift 2*

IKE
Tekmovalec
Prispevkov: 346
Pridružen: 07 Jun 2005, 21:37
Kraj: Maribor

Re: Oprema za multirotorje

Odgovor Napisal/-a IKE » 03 Jan 2018, 18:05

Jernej hvala.

Bom dal Motor Timing na Medium kot predlagaš.
Ko sem letel z Alienom sem imel na njih Simon K bs_nfet.hex in so mi elali zelo lepo. S propi od RC Timerja 14x5,5 sem na 4S 5200 letel 12 minut. Ta model bo še lažji in upam da bo približno enako dober.
Ma saj gre ... če ne po luftu pa po tleh.

Uporabniški avatar
Rocher
Freak
Prispevkov: 497
Pridružen: 16 Sep 2013, 20:25
Kraj: Celje

Re: Oprema za multirotorje

Odgovor Napisal/-a Rocher » 03 Jan 2018, 20:21

SimonK je bil svoj čas revolucionaren. Se je pa koda združila ko so začeli v reglerje dajat silabs procesorje. Boš videl z BLHelijem bo letel še lepše. Motorje imaš pa tako nizko kV in so učinkoviti. Naza pa tudi svoje naredi z lepim letenjem :). Ti kar nastavi do konca pa v zrak :D!

lp
*LOSi 8ight 2.0 EU - Novarossi*
*LOSi Ten SCBE*
*AXiAL SCX10 Jeep Wrangler Unlimited Rubicon - Yeah Racing*
*ProBoat ShockWave 26 BL V3*
*KingKong ET100 - RunCam Nano*
*KingKong Tiny6*
*JK Stinger X210 - RunCam Swift 2*

IKE
Tekmovalec
Prispevkov: 346
Pridružen: 07 Jun 2005, 21:37
Kraj: Maribor

Re: Oprema za multirotorje

Odgovor Napisal/-a IKE » 05 Jan 2018, 01:44

Po najinem pogovoru sem se malo zamislil nad načrtovano sestavo s 3,5mm konektorji, kot sem imel na Alienu.

Slika

Zdaj se ubadam s problemom kako vse to prelotat, ker nimam ravno veliko prostora v samem centru tega okvirja.

Slika

Vse skupaj sem malo porazdelil po 2 "etažah" zaradi možnosti enostavne sestave in razstave v primeru problemov. Zdaj bi bilo seveda bolje če je vse skupaj, kar bo prostorsko težko.

Kabli od motorjev so dovolj dolgi, da jih speljem skozi alu nosilce, potem bo moram najti nadaljno rešitev razporeditve PDB in regulatorjev :-k

Ker imam 16mm boome ( 2 različno dolžini ), nosilce za motorje, kot tudi pritrdilni material in zložljivo podvozje bi načeloma rabil samo centralni plošči od Tarota 650 ...

Sem prebrskal internet in rezervnih delov ne najdem drugje kot na Tarot strani !?
Mogoče kdo ve kje se da to dobit v EU ... predvsem zaradi časa dostave ?

Kot kaže mi čez vikend ne bo dolgčas :)
Ma saj gre ... če ne po luftu pa po tleh.

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3590
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Re: Oprema za multirotorje

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 05 Jan 2018, 17:32

Tole nebi bilo slabo malo predelat, tako da bi bili motorji direktno nad cevjo in ne toliko stran na nekem nosilčku. Tole je zelo zelo mehko in se bo pošteno poznalo pri kvaliteti letenja.

LP!
Jure
CNC Razrez lesa, karbona in umetnih materialov
3D Tisk PLA, PETG, ABS, TPU
Konstruiranje, izdelava in lotanje tiskanih vezij

MGarni
Začetnik
Prispevkov: 4
Pridružen: 16 Avg 2014, 17:17

Re: Oprema za multirotorje

Odgovor Napisal/-a MGarni » 05 Jan 2018, 22:06


Odgovori

Vrni se na