SP Racing F4 EVO: Telemetrija

Letalne naprave z enim ali več rotorji na elektro pogon.

Moderatorji: KristSUKHOI

Odgovori
Uporabniški avatar
zanb
Začetnik
Prispevkov: 7
Pridružen: 18 Apr 2020, 18:21

SP Racing F4 EVO: Telemetrija

Odgovor Napisal/-a zanb » 19 Apr 2021, 13:26

Zdravo,
pred kratkim sem dobil kopijo Cleanflightovega SP Racing F4 EVO, iz katerega nikakor ne uspem dobiti telemetrije, med tem ko Sbus deluje brezhibno. Sprejemnik X4R-SB je bil pred tem na F3 plosci in je delal perfektno, torej problem ni v njem.
Uposteval sem original navodila, pregledal Painless360 in ostale tutoriale s podobnimi krmilniki, poskusil sem zalotat tudi ostale kobinacije mostickov in razlicne UART izhode ter z obrnjenim S.port prikljuckom na zadnji strani sprejemnika, ceprav naj bi plosca imela vgrajene inverterje.
Je imel kdo podobno izkusnjo? Sem spregledal kaksen trik?
IMG_20210419_131925.jpg
IMG_20210419_131925.jpg (78.32 KiB) Pogledano 621 krat
IMG_20210419_132418.jpg
S/R bridge (levo) trenutno na R (default). Sbus na UART2 deluje na S.
IMG_20210419_132418.jpg (113.32 KiB) Pogledano 621 krat
IMG_20210419_132436.jpg
T2/TLM bridge (desno) po navodilih na TLM.
IMG_20210419_132436.jpg (96.31 KiB) Pogledano 621 krat

mimixrv
Razpravljalec
Prispevkov: 163
Pridružen: 29 Nov 2016, 18:31

Re: SP Racing F4 EVO: Telemetrija

Odgovor Napisal/-a mimixrv » 28 Apr 2021, 08:27

Hmm, mislim, da če hočeš uporabiti ta FC, bo najboljša rešitev sprejemnik z neinvertiranim (po FRSky-jevo invertiranim) smart portom. Torej novejši R-XSR recimo. In vsi novejši Frsky sprejemniki, tudi vsi novejši R9 sprejemniki to imajo.
Ali pa malo modernejši FC, saj tukaj nimaš niti OSDja. :wink: :lol:
Priporočam uporabo F-porta v vsakem primeru. Porabiš samo 1 UART in telemetrija in vse, RSSI,... dela v nulo.

Uporabniški avatar
zanb
Začetnik
Prispevkov: 7
Pridružen: 18 Apr 2020, 18:21

Re: SP Racing F4 EVO: Telemetrija

Odgovor Napisal/-a zanb » 16 Maj 2021, 13:27

Sem poskusil zdaj se F-port, rezultat pa je enak. Kontroler se obnasa kot, da v zavihku configuration ne bi obkljukal telemetrije. Verjetno je kaj narobe z njim, zato pa je bil tako poceni :roll: . Hvala za pomoc, res si bom omislil novejsi fc!

mimixrv
Razpravljalec
Prispevkov: 163
Pridružen: 29 Nov 2016, 18:31

Re: SP Racing F4 EVO: Telemetrija

Odgovor Napisal/-a mimixrv » 24 Maj 2021, 09:42

Ali si dal F-port na TX od UART-a?
In pa CLI ukaz ''set serialrx_halfduplex = ON''?
Ne garantiram, da je ukaz 100% pravilen, je pa vsaj zelo podoben. FCju moraš v primeru F-porta ''povedat'', da naj za določen UART upošteval dvosmerno komunikacijo.
In pa seveda v Betaflightu nastavit F-port, ustrezen UART itd.

Uporabniški avatar
zanb
Začetnik
Prispevkov: 7
Pridružen: 18 Apr 2020, 18:21

Re: SP Racing F4 EVO: Telemetrija

Odgovor Napisal/-a zanb » 30 Jun 2021, 16:26

Da, dal sem na TX2 in halfduplex je "ON". Med tem sem dobil Matek f405 wse. Dela brez problema: Sbus s posebej telemetrijo in Fport. :-k
Je pa res, da ima Matek softserial in sem lahko dal Fport preko njega - je lahko to problem, da ga Sp racing nima? Sicer je loceno (Sbus-telemetrija) na Mateku vse delalo tudi na drugih uartih brez softseriala, pri Sp racingu pa telemetrija nikakor.

mimixrv
Razpravljalec
Prispevkov: 163
Pridružen: 29 Nov 2016, 18:31

Re: SP Racing F4 EVO: Telemetrija

Odgovor Napisal/-a mimixrv » 07 Jul 2021, 07:05

Softserial lahko narediš takorekoč na vsakem kontrolerju. To je ''sofwarski'' uart. Nisem 100%, ali F3 kontrolerji to zmorejo.
Softserial obremenjuje procesor in je razmeroma počasen. Osebno nikoli be bi Softserial uporabil za upravljanje, torej FPort. mogoče za telemetrijo, kakšen Smart Audio ali kaj podobnega, kjer tudi če kaj ponagaja, to ne pomeni nič hudega, še vedno lahko letiš. Pa saj pri Matek F405 ne bi smel biti problem s številom UART-ov. Softseriala se poslužujemo, ko zmanjka UART-ov.

Odgovori

Vrni se na