Stran 1 od 11

Viktorija

Objavljeno: 19 Avg 2011, 17:32
Napisal/-a Roberto
Pred šestimi leti je LORD GoGo že objavil temo s pravilnim imenom jadrnice, jaz pa ga bom kar malo poSlovenil... Na koncu te teme obljubljam video, do takarat pa prosim veliko POMOČI !!! Za začetek 2 sličici, kako bi to moglo bit ...

Objavljeno: 19 Avg 2011, 17:37
Napisal/-a Roberto
Nadaljevanje v malo drugačnem "stilu", kakršnega ste pričakovali ... Viktorija je še nvedno v trgovini, jaz pa semk že danes poskrbel, da bo jutri delavnica fraj in drujžinski skupni interesi va razmerju 1 : 1 ... :wink:

Objavljeno: 19 Avg 2011, 17:40
Napisal/-a Roberto
Ko ta se obe okenski krili (?) že sušili, sem s police mtelo MC 12, jo najprej s krpo očistil vsega prahu in ker se potem s stikalom za vklop ni zgodilo NIČ, sem jo priključil na polnilec, 1 x do jutri zjutraj ...

Objavljeno: 19 Avg 2011, 17:45
Napisal/-a Roberto
Ko je bilo to opravljeno sem pričel iskati nekaj, kar sploh nisem vedel, če imam in tudi našel ... :jumpjump: :jumpjump: :jumpjump:
To bo moja literatura pred spanjem, če bom v navodilih tudi res našel tisto, kar iščem. Siguren sem,. da obstajajo "avio moduli", "heli moduli", mogoče tudi "navtic moduli" ????????????????????? Verjetno bom to ugotovil še danes zvečer ... [-o< [-o< [-o<

Objavljeno: 19 Avg 2011, 17:52
Napisal/-a Roberto
Ti mi je pa malo prej uspelo "skinti" z Interneta. Zdi se mi, da se je to imenovalo "vinč", zanima me pa, če bom, in kako, bom to sploh rabil ??? V originalnih Angleških navodilih, se mi zdi (zopet ...), da sta omenjena standardna (?) servo mehanizma ???

Objavljeno: 19 Avg 2011, 18:35
Napisal/-a dr.fly
na svoji victoriji imam tist servo z edolgo roko

Objavljeno: 19 Avg 2011, 18:36
Napisal/-a dr.fly
na moji victoriji mam tist servo z dolgo roko in dela vredu

Objavljeno: 19 Avg 2011, 20:05
Napisal/-a Niko
Zdravo
Pri jadrnicah uporabljamo za napenjanje jader vinč - jaz mu pravim navijalo, ali pa močnejši servo z daljšo ročico.
Vinč rabi manj prostora, je pa težje naredit napeljavo vrvic - ne smejo se odvit iz koluta. Servo z ročico pa rabi več prostora, vendar vrvica lahko visi, doklej je jadro ne potegne.
Mislim da za jadranje ni posebnega "programa" na vodenju. Jaz dam na ročko za gas pomik jadra, na smer pa krmilo in dela.
Sam se dosti ukvarjam s F5G jadrnicami - 75 cm dolžine in škoda, da sva tako daleč narazen, sicer bi se kar sam ponudil za pomoč.
Redno spremljam Robertovo okrevanje in le tako naprej.
LP Niko

Objavljeno: 20 Avg 2011, 09:49
Napisal/-a Roberto
Niko, Hrastnik, ali sva se mogoče tudi poznala ???

Če bi mi na natu usoelo najti kakšen video, kako to izgleda v praksi (servo - napenjanje jadra) bi mi bilo to več kakor dobrodošlo ...

Glede komandnih ročic pa sem jaz "pogruntal" popolnoma isto. Na levi ročici, kjer imam tudi na letalih smer, bi bila tudi pri jadrnici smer, na ročici za gas, ki se sama ne vrača v nevtralni položaj, pa napenjanje jadra.

Ker sem nekje (?) zasledil, da je v ponedeljek napoveden JZ, se zna zgodit, da tudi Viktorija že v ponedeljek prijadra v svoj domači pristan, zato sem ji danes zjutraj najpej "naštima" njen privez (?) ...

Pravijo, da je Internet okno v svet, toraj se s tem tudi razdalje zelo zmanjšajo in ker ima že skoraj vsak mujo tudi fotoaparat, mislim da mi bo tvoja pomoč zelooo dobrodošala. Vsakakor tudi od kogarkoli drugega ... v [-o<

Objavljeno: 20 Avg 2011, 12:03
Napisal/-a Niko
Zdravo
Tudi spoznala sva se pred leti na Kalu sem bil zraven, ko si pri nas pustil Swifta čez zimo. Pri avionih sem jaz v drugi vrsti, tako da se me najbrž ne boš spomnil.
Pri zagonu jadrnice pa ti bom sigurno pomagal.
Ko jo boš dobil poglej kaj so naumili konstruktorji. Potem bomo pa naprej ugotavljali kaj bo najbolje.
LP Niko

Objavljeno: 20 Avg 2011, 12:21
Napisal/-a dr.fly
živjo a tista jadrnica k ma vinč zadi pr krmi je tvoja

Objavljeno: 20 Avg 2011, 13:30
Napisal/-a Roberto
Ne spomnim se več v kateri temi je bil "govor" o tem, toda pravilno sem se spominjal bnavtičnega programa ... Na MC 12 res obstaja "program" za čolne ... Seveda bi prav sigurno šlo z vsakim oddajnikom, ki obvlada 2 kanala ???

Objavljeno: 20 Avg 2011, 13:34
Napisal/-a Roberto
KJer sem danes hotel preizkusiti oba servomotorja, ki ju mislim uporabiti na jadrnici, sem moral najprej na enega "prišvasati" konektor, kar mi je tudi kar fletno (?) uspelo ... =D>

Objavljeno: 20 Avg 2011, 13:39
Napisal/-a Roberto
Seveda takoj sledi vprašanje !!! Ali bo Graupnerjev servo DS 8411 z ustrezno ročico (zdi se mi, da je priložena kompletu jadrnice), dober za premikanje jader ???

Objavljeno: 20 Avg 2011, 13:51
Napisal/-a Roberto
Naslednjo težavo pa bo verjetno moral rešiti Bogdan ... Kljub kar precejšnjemu številu quartzev, ki jih imam na zalogi, sem vseeno moral enega sprejemniškega 92 K vzeti iz Swifta, da sem sploh lahko preizkušal, če servo sploh dela. In tu se je pojavil še en problem, ki mi je vzel skoraj celo popoldne, rešil pa ga vseeno nisem ... :oops: Delovanje servota sem lahko testiral samo z oddajnikom MC24, z MC12 pa NE !!! Uporabljalo sem isti oddajniški quartz in isti sprejemnik. Z MC24 je servo delal 111 % OK, z MC12 pa je samo poskakoval "prosto po Robertotu" ... V katerem zajcu tiči gozd ???????????????????????????

Danes sem mislil s seboj "na ranč" odnesti tudi X-400 (?) heli, da bi ga poiskusil "zavrteti" vsaj na tleh, vendar zaradi dopoldanskih slabih izkušenj, tega NE bom storil !!!

Objavljeno: 20 Avg 2011, 14:11
Napisal/-a Niko
Zdravo
Pri komandi poglej način dela PPM ali PCM - lahko da je tukaj zajec.
Sicer ne vem karakteristik tvojega serva. Za jadrnice naj bi bil navor nad 10 kgcm pa je v redu. Za šibek veter je dovolj tudi manj.
Lahko, da bosta servota že zraven.
LP Niko

Objavljeno: 20 Avg 2011, 17:42
Napisal/-a Roberto
MC12 ima verjetno samo PPM. Da obstaja tudi PCM pa si me spomnil prev ti !!! Še ena nova zadeva, zaradi katere se bom lahko butal z glavo ob zid ... #-o Ali se razlikujejo tudi PPM in PCM sprejemniki ??? Med kar precejšnjmim številom qvarcev sem zasledil tudi nekatere z oznako DS (doplsuper ???). [-o<

Objavljeno: 20 Avg 2011, 18:43
Napisal/-a Niko
Zdravo
PCM in PPM se kar razlikujeta, čeprav če jaz dobro vem ne v kvarcih, običajno na sprejemniku piše če je za PCM, sicer je za PPM.
Nekateri sprejemniki imajo dvojno stopnjo pretvarjanja frekvence (vse za manj motenj) in ti rabijo potem druge kvarce. Mora gor pisat.
Vsekakor "na suhem" preveri delovanje in ko se bo ujelo bo v redu (hy).
LP Niko

Objavljeno: 21 Avg 2011, 10:55
Napisal/-a Roberto
Za Viktorijo sem namenel ta dva servota. Eden ima okrog 6 kg (smer), drugi okrog 12 (jadro) ...

Objavljeno: 21 Avg 2011, 11:00
Napisal/-a Roberto
Ko em v sprejemnik in oddajnik MC 12 končno vstavil oba prava quartca, sta tudi oba servota delala 111 % ... In kako sem to dosegel ??? Izvedel sem še edino stvarm ki je do sedaj še nisem !!! Iz oddajniškega modula na MC 24 sem oddajniški quartz preselil v MC 12, ki se na to ni prav nič pritoževala ... Sedaj brez kakršnihkoli problemo delajo prav vsi sprejemniki, mki sem jih preizkusil ... :jumpjump: :jumpjump: :jumpjump:

Objavljeno: 21 Avg 2011, 11:05
Napisal/-a Roberto
Žalostno poa je, da sem med kar precejšnji številom raznoraznih quarcev našel samo en "normalen" par, vendar sem skoraj prepričan, da sem imel nanmanj en (50 K) rezerni par za tekmel, če ne celo dva (58 K). Zanimivo je predvsem to, da ne najdem oddajniških, ki jih niti slučajno ne bi mogel pozabiti v kakšnem sprejemniku ...

Objavljeno: 21 Avg 2011, 20:19
Napisal/-a Mare77
Damn man... tri strani dolga tema, pa še niti jadrnice nisi dobil :o
Bom z veseljem spremljal, da se bom kaj naučil =D>
Upam, da bom tudi jaz uspel kaj nabavit... [-o<

Objavljeno: 22 Avg 2011, 09:19
Napisal/-a Roberto
Mare77 napisal/-a: Damn man... tri strani dolga tema, pa še niti jadrnice nisi dobil :o
Verjetno je ta tama za sedaj (?) vsebinsko bolj povezana s temo "Okrevanje očeta Roberta", toda ker imam v delu kar 3 (?) različne projekte, sem tudi za jadrnico odprl svojo temo. V tej temi še več vprašujem vnaprej, ker se res ne morem sklicevati na pomanjkanje mojega spomina, saj jadrnice res nisem še nikoli sestavljal ...
Danes bi morala Viktorija že prijadrati iz Cerknice, vendar ko gledam skozi okno ni še no benega sledu o JZ ... :wink:

Objavljeno: 22 Avg 2011, 14:46
Napisal/-a Roberto
Zaradi prevelikih temperatur na celini, je Viktorija (Bogdan !) danes dopoldne izkoristila kratkotrajno spremembi vetra iz JZ na SV in odplula na mmmuurrjjjjeee ... :oops: :oops: :oops:
Upam, da se bo do naslednjega ponedeljka res vrnil(a), kakor je obljubil (a) ... :oops: :oops: :oops:

Objavljeno: 22 Avg 2011, 15:19
Napisal/-a Mare77
Torej si že nasedel #-o