E-Sky Lama v3, v4...

Debata o modelih: PicoZ, Hummingbird, Sabre, Dragonfly, MicroBell, Ikarus Piccolo, Walkera in podobnih
mimixtz
Začetnik
Prispevkov: 40
Pridružen: 28 Dec 2007, 20:12
Kraj: Krško

Odgovor Napisal/-a mimixtz » 03 Jan 2008, 18:06

No, če se v neki drugi temi piše o Bell-u 47, pa dajmo še nekaj o Lami. Imam RTF 5-4B (tako piše na škatli), napredoval sem toliko, da vem, kaj je katera ročica, nekako lebdim in malo naprej, nazaj, levo in desno. Višek je pristajanje na sedežni.
Me pa zanima nekaj: zakaj heli ni nikoli čisto miren? Vedno ga vsaj malo ali vleče v eno stran, rotira v eno stran, sili malce naprej ali nazaj. Ne da se, da bi čisto miroval. Sicer potem popravljam, tako da je uživancija, lebdeti mi uspe na površini pol do enega metra, se ne trese kljub že enemu menjanemu kraku. Predvsem se hoče vedno vrteti okoli svoje osi ali v eno ali drugo stran. Sicer čisto počasi, a vendar. Pri Bellu sem zasledil, da nikoli ni čisto enako, očitno tu tudi. Ali je sploh možno, da bi miroval? Kako bi zmanjšal vrtenje okoli osi, razen s trimanjem? Največkrat se počasi vrti v nasprotni smeri urinih kazalcev, sicer sem se na to že nekako navadil, a me vseeno zanima.
V sprejemniku ima 2 trimerja: SENSITIVE in EXTEND. Sensitive (občutljivost) česa je to mišljeno? Vseh komand? Kaj pa je extend?

Lastniki, ali imate tudi ostali na oddajniku, če vzamete baterije ven, potem se vidi potenciometer za rotacijo, torej ali imate tudi ostali iz desnega pola potenciometra pred žico prilotan upor 1,1 kOhma oz 2 vporedno vezana po 2,2 kOhma? Meni se je namreč en upor vtrgal, prispajkal sem drugega (prej sta bila 2 vzporedno 2,2k Ohma) 1,1 kOhma in od takrat naprej moram imeti trimer za rotacijo skoraj skrajno v desno, da je v redu. Če sem dal ali večji upor (npr. 1,6kOhma) ali manjši upor (npr 800 Ohmov) se je v vsakem primeru vztrajno vrtel v nasprotni smeri urinih kazalcev.

Ali lahko LiPo-te polnim takoj po spuščanju (še tople)?

Ali se vsem dogaja, da ko med letom spreminjate smer ali ga zasukate, zaniha višina? Pri višini je pri meni tako, da moram ves čas odvzemati ali dodajati.

Ali bi alu set bistveno pripomogel k še večji stabilnosti oz. upravljivosti?

Na repu sem odlomil eno krilce, zato sem odstranil še drugo. Koliko to vpliva?

Ali je moja Lama identična V3 ali je kaj drugače?

Ali bi z nakupom boljšega oddajnika (RV naprave) kaj pridobil? Kaj? ali bi se dalo tole Lamo pripraviti do tega, da bi ubogala drugo RV napravo? Samo s kvarci? Ali bi moral menjati še sprejemnik?

Hvala v naprej za kakršenkoli odgovor.

Phoinix
Dr. Modelar
Prispevkov: 4000
Pridružen: 27 Okt 2005, 21:19

Odgovor Napisal/-a Phoinix » 03 Jan 2008, 18:13

Helikopter je nestabilen letalni stroj. Premakneš eno komando le to vpliva in zahteva opravke vseh drugih komand in osi.

Noben helikopter ni absolutno stabilen. Počakaj da (če) boš letel večje, zaresne helikopterje. Tam pride nestabilnost do izraza veliko bolj.

Alu set nič ne bo pripomogel k stabilnosti ali upravljivosti, le bol trden je v primeru crasha.

Oblekica takih helikopterjev zelo malo vpliva na letalne lastnosti helikopterja, razen če hočemo biti picazli :D

denis15648
Začetnik
Prispevkov: 18
Pridružen: 05 Dec 2007, 11:39

Lama - težava z baterijo

Odgovor Napisal/-a denis15648 » 29 Feb 2008, 11:46

imam dve uprašanji

kupil sem dva helikopterja (lama GT-4-kanalna)
en se mi je že pokvaril . Mislim da je baterijaal pa motorčk kokr sm prebrou po forumu.

Zanima me kje bi se dalo kupiti to baterijo(lipo,900mah in merilo 4cm krat 2,5cm)

in al se te helikopterji tok kvarjo????? :o :o

Phoinix
Dr. Modelar
Prispevkov: 4000
Pridružen: 27 Okt 2005, 21:19

Re: lama

Odgovor Napisal/-a Phoinix » 29 Feb 2008, 13:48

denis15648 napisal/-a:imam dve uprašanji

kupil sem dva helikopterja (lama GT-4-kanalna)
en se mi je že pokvaril . Mislim da je baterijaal pa motorčk kokr sm prebrou po forumu.

Zanima me kje bi se dalo kupiti to baterijo(lipo,900mah in merilo 4cm krat 2,5cm)

in al se te helikopterji tok kvarjo????? :o :o


Hehe, kaka uvodna špica. Če bi bila napisana v bolj "normalni" slovenščini bi te še kdo razumel in mogoče odpisal.

Tako ti bom rekel, Denis. "Kokr si prebrou" na forumu že vse veš. Kaj si pa ti dejansko delal s tem helikopterjem pa veš samo ti.
Kvarijo se, seveda. Včasih od dolgotrajne uporabe, včasih so tovarniške napake, tisti bolj pogosti razlog je pa t.i. zloraba modela. Torej, kaj si počel s helikopterjem, kako si letel? Si upošteval navodila in omejitve? Kaj po tvojem ne deluje kot bi moralo?

Uporabniški avatar
alien2108
Razpravljalec
Prispevkov: 86
Pridružen: 14 Apr 2004, 21:31
Kraj: Maribor

Walkera 5#4 - Lama - CNC Flybar connector?

Odgovor Napisal/-a alien2108 » 01 Mar 2008, 19:00

Zdravo!

Ravno predelujem helic na CNC dele in mi nikakor ni jasno, kaj si naj zacnem z tisto palcko, ki je zraven pri flybar connector delu.

OK, lezaje das v glavo, potisnes noter flybar set, pritrdis z sraufi skozi lezaje, kam pa potem tista palcka? Skozi flybar connector in shaft? A ne pride tam rajsi kaksen srauf da to ne odleti ven?
Zadnjič spremenil alien2108, dne 18 Mar 2008, 10:32, skupaj popravljeno 1 krat.
We are all made of stars

denis15648
Začetnik
Prispevkov: 18
Pridružen: 05 Dec 2007, 11:39

Odgovor Napisal/-a denis15648 » 01 Mar 2008, 19:35

Priložil sem sliko batarij, leva je pokvarjena. Vedno, ko sem jo spraznil, je izgubila malo kapacitete in potem se je naenkrat pokvarila, zdaj pa se mi to dogaja tudi na novi batariji (desna)
Priponke
IMG_5172a.jpg
fotografija helikopterja
IMG_5172a.jpg (43.44 KiB) Pogledano 4869 krat
IMG_5171a.jpg
fotografija baterij
IMG_5171a.jpg (26.62 KiB) Pogledano 4869 krat

cere
Razpravljalec
Prispevkov: 106
Pridružen: 22 Apr 2007, 16:03

Odgovor Napisal/-a cere » 01 Mar 2008, 19:55

Hmm kot jast vem (ne me za besedo držat bo kdo drug potrdil) se Lipote nesme sprazniti do konca kajti stem počasi zgubljajo kapaciteto. Ali jih polniš z balanserjem ?

denis15648
Začetnik
Prispevkov: 18
Pridružen: 05 Dec 2007, 11:39

Odgovor Napisal/-a denis15648 » 01 Mar 2008, 20:04

počakam da postane rdeča lučka in potem dam polniti,vsaj tako piše v navodilih,v polnilcu pa nič ne piše v tem priročniku.

cere
Razpravljalec
Prispevkov: 106
Pridružen: 22 Apr 2007, 16:03

Odgovor Napisal/-a cere » 01 Mar 2008, 23:57

Kater polnilec pa imaš?

denis15648
Začetnik
Prispevkov: 18
Pridružen: 05 Dec 2007, 11:39

Odgovor Napisal/-a denis15648 » 02 Mar 2008, 19:58

Baterijo polnim z originalnim polnilcem - prilagam sliko. Polnjenje končam, ko se prižge zelena LED dioda na sprednji strani polnilca. Helikopter uporabljam v prostoru, letim največ do dveh metrov višine, let traja od 10 do 15 minut. Vmes večkrat pristanem in malo počakam. Letenje končam, ko se prižge rdeča LED na helikopterju, nakar napolnim baterijo.
Priponke
IMG_5174b.jpg
IMG_5174b.jpg (32.54 KiB) Pogledano 4705 krat

Phoinix
Dr. Modelar
Prispevkov: 4000
Pridružen: 27 Okt 2005, 21:19

Odgovor Napisal/-a Phoinix » 04 Mar 2008, 00:54

Rak poceni kompletov... Polnilec nima balanserja, ne? Pa še za Li-Ion je. Super, ne le da nima balanserja, celo nekompatibilna roba je. Kdaj si kupil? Uveljavi garancijo če je relativno svež model.

Si si kaj prebral na forumu o LiPo baterijah? Se mi samo zdi, ali je zelena baterija napihnjena?

cere
Razpravljalec
Prispevkov: 106
Pridružen: 22 Apr 2007, 16:03

Odgovor Napisal/-a cere » 04 Mar 2008, 13:17

Ja se strinjam Phoinix-om tale polnilec sigurno nima balancerja. Tudi kvaliteta ni bog ve kaj kajti lipoti so zelo občutlivi če jih prenafilaš ipd...

denis15648
Začetnik
Prispevkov: 18
Pridružen: 05 Dec 2007, 11:39

Odgovor Napisal/-a denis15648 » 06 Mar 2008, 18:34

Hvala za informacije.
Na top model ( http://www.top-modeltehnik.si/izpis/uvod.php?kat=225 )sem videl balancerje od 37 do 86 EUR. Ali so ti dobri za povezavo z mojim polnilcem oziroma ali je bolje kupiti balancer skupaj s polnilcem?

Uporabniški avatar
andrej007
Profesor
Prispevkov: 1245
Pridružen: 06 Okt 2006, 12:43
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a andrej007 » 06 Mar 2008, 18:41

Pomoje ,da balancerja ne moreš kombinirat s tem polnilcem.Moj nasvet je ,da kupi nov polnilec in balancer :wink: Je sicer malo drago ampak se splača :wink:
Modelarstvo je droga ,ki škoduje predvsem finančnemu stanju odvisnika :lol: :roll: :lol:


lp Andrej

Phoinix
Dr. Modelar
Prispevkov: 4000
Pridružen: 27 Okt 2005, 21:19

Odgovor Napisal/-a Phoinix » 18 Mar 2008, 10:29

Očitno nobeden nima walkere 5#4. Si med tem časom že rešil problem? Če ne, lahko urediš sliko?

Uporabniški avatar
alien2108
Razpravljalec
Prispevkov: 86
Pridružen: 14 Apr 2004, 21:31
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a alien2108 » 18 Mar 2008, 10:31

Hi!

Hvala sem resil zadevo. Interni flybar pa sem si sam naredil iz 2mm stangice iz baumaxa (0.6EUR cela stangica, ne pa 8EUR samo flybar).

Lp, Alen
We are all made of stars

Phoinix
Dr. Modelar
Prispevkov: 4000
Pridružen: 27 Okt 2005, 21:19

Odgovor Napisal/-a Phoinix » 18 Mar 2008, 10:35

Super, zadeva urejena torej. =D>

denis15648
Začetnik
Prispevkov: 18
Pridružen: 05 Dec 2007, 11:39

Odgovor Napisal/-a denis15648 » 18 Mar 2008, 13:12

Našel sem balanser in sicer pri temu, ki mi je prodal helikopter. Povedal mi je tudi, da je v polnilcu tudi balanser. ampak je slab.

http://www.bolha.com/oglas2746390


Ali mi lahko poveste ali je ta balancer vredu. :lol:

Phoinix
Dr. Modelar
Prispevkov: 4000
Pridružen: 27 Okt 2005, 21:19

Odgovor Napisal/-a Phoinix » 18 Mar 2008, 13:22

Malo denarja, malo muzike. Nihče ne dela na izgubo...

Moje mnenje :wink:


PS: @denis, bi se dalo le malenkost bolj čitljivo pisati. Vsakič moram prevajati.

denis15648
Začetnik
Prispevkov: 18
Pridružen: 05 Dec 2007, 11:39

Odgovor Napisal/-a denis15648 » 18 Mar 2008, 13:27

In kaj je narobe pri tem balancerju?

Phoinix
Dr. Modelar
Prispevkov: 4000
Pridružen: 27 Okt 2005, 21:19

Odgovor Napisal/-a Phoinix » 18 Mar 2008, 14:07

Nič :D Samo če te že prodajalec opozarja da ni v redu, za 17€ ne more bit nevem kaj.

denis15648
Začetnik
Prispevkov: 18
Pridružen: 05 Dec 2007, 11:39

Odgovor Napisal/-a denis15648 » 18 Mar 2008, 14:15

Pri prodajalcu sem vprašal če ima polnilec balanser (original polnilec) in je odgavoril da ima, samo slabega. Zato bi kupil ta balancer, da se mi nebi baterija pokvarila.

In zanima me, če je ta polnilec dober. Baterijo pa imam 900mAh

Phoinix
Dr. Modelar
Prispevkov: 4000
Pridružen: 27 Okt 2005, 21:19

Odgovor Napisal/-a Phoinix » 19 Mar 2008, 18:11

Očitno te ta prodajalec kratko malo nategu*e. Preberi to:

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=498825

Na polnilec se sploh ne priklaplja balansirnih priključkov.

Če povzamem besede tvojega prodajalca: "Balansira, ampak slabo"

Seveda, toliko kot se je baterija sama zmožna zbalansirat se bo, slej ko prej pa boš uničil baterijo in upam da ne požgal še kaj zraven. To, zakaj pravim da te nateguje; v navodilih polnilca, kot lahko sam prebereš na zgornjem linku, sploh nikjer ne piše da balansira celice. Vse kar je je omejevalec voltaže. Kar lahko pomeni da bo ena celica 3,7V druga pa 4,7V pa bo polnilec popolnoma zadovoljen. Seveda te ob taki voltaži lipo verjetno že prijetno greje, samo karikiram.

Kot sem rekel, malo denarja, malo muzike.

Maiden109
Začetnik
Prispevkov: 12
Pridružen: 23 Jun 2007, 21:38

Odgovor Napisal/-a Maiden109 » 20 Mar 2008, 14:09

Jaz imam podoben polnilec, pa je čisto v redu. Za mikro helikopterje je čisto dovolj.

Zdaj če bi uporabljal boljše baterije potem bi si tudi boljšega polnilca omislil.

martinzone
Začetnik
Prispevkov: 4
Pridružen: 02 Apr 2008, 18:02
Kontakt:

Pomoč - Lama

Odgovor Napisal/-a martinzone » 02 Apr 2008, 18:08

Imam električni helikopter Lama Alu. Sem začetnik in nimam veliko izkušenj, zato bi vas prosil za nekaj nasvetov.
1. Imel se nesrečo, ker mi je helikopter v trenutku podivjal v prostoru visokem 2m. Kakšen je bil razlog za to? (baterija je bila polna)
2. Ali mora biti antena (žica) napeljana po helikopterju ali je dovolj, če je zvita?
3. Kako velik prostor potrebujem za nemoteno letenje?
4. Ali lahko letim zunaj, če ni vetra?

Že vnaprej se zahvaljujem za odgovore!

Odgovori

Vrni se na