Reportaža: Koseška olimpiada 2016

Pomembni dogodki...

Moderatorji: tornadobostjan9aJohn

Odgovori
Uporabniški avatar
brejker
Dr. Modelar
Prispevkov: 4025
Pridružen: 20 Feb 2006, 21:38
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Reportaža: Koseška olimpiada 2016

Odgovor Napisal/-a brejker » 26 Nov 2016, 17:44

Slika

Vsakoletna, že tradicionalna Koseška olimpijada (sedemnajsta po vrsti), je eno izmed najpomembnejših dogotkov delovanja Mestne zveze društev za tehnično kulturo (MZDTK) z njenim Mladinskim tehničnim centrom (MTC) in, seveda, vrhunec dela Društva modelarjev Ljubljane (DML), ki prireditev tudi izpelje. Prvotna zamisel je bila, zato tudi naziv "olimpijada", da se v večdnevnem tekmovanju s svojimi modeli preizkusijo mladi izdelovalci plovil na vodi (čolni, jadrnice, makete ...), ob udeležbi starejših izkušenejših tekmovalcih pa da okrepijo motivacijo za večje dosežke. Letos je bil Olimpijski duh še posebno prisoten saj se je to leto odvijal tudi RIO 2016.
Zadnja leta je nastalo kar nekaj ovir za nemoteno izvajanje Koseške Olimpijade. Poleg gospodarske krize, ki je zmanjšala število mladih modelarjev, so bili pogosta težava tudi razni upravni in okoljevarstveni ukrepi, ki so zahtevali veliko potrpežljivosti pri pridobivanju ustreznih dovoljenj. V letu 2015 je bil končno urejen status modelarskega poligona na Koseškem bajerju v Uradnem listu.
Vsakoletna, tako tudi letošnja, prireditev kaže, da je upravičen trud organizatorjev za vztrajanje in nadaljevanje tekmovanj na Kosezah. Organizator pa bo v prihodnje organiziral olimpijado v mesesu Juniju preden se konča šola in pričnejo dopusti.

FSR-V in FSR-O
Prvi tekmovalen dan so znova pristopili na tekmovalni poligon ljubitelji plovil gnanih na eksplozijske motorje.Tekmovalo se je v kategorijah »V« in »O«. Kratica »V« označuje kategorijo povila, ki oporabljajo podvodni pogon (propeler je pod vodno gladino).

»Slika 1 – Model tipa FSR-V 7.5ccm«
Slika

Modeli v kategoriji FSR-V so zelo okretni in lahko obrnejo okoli boje v zelo majhnem radijusu.

»Slika 2 – Zelo izenačen boj v kategoriji FSR-V«
Slika
Slika

Tekmovalec mora zelo tehnično in natančno krmiliti model okoli boj ki tvorijo obliko trikotnika. Zmagovalec je tisti ki v danem času prevozi največ krogov. V FSR-V kategoriji se je letos tekmovalo v dveh podkategorijah. V prvi kategoriji so tekmovali z modeli prostornine do 7.5ccm in v drugi do 27ccm.

»Slika 3 – Primerjava velikosti modela FSR-V 27ccm«
Slika

Kategorijo FSR-O je bila letos zelo atraktivna. V veliki meri gredo za to zasluge Miranu Jelenu iz Mengša. Model ki ga je zgradil med zimo dosega najvišje standarde kakovosti in tehnike.

»Slika 4 – Izjemen izdelek modelarja iz Mengša« Lupina je v celoti zgrajena iz Karbonskih vlaken in prelakirana s prozornim lakom. Vsi kovinski kosi so bili narejeni po Miranovih željah in na koncu galvansko obdelani (Barvno eloksirani), da dobi model malo kontrasta.
Slika
Slika

V FSR-O kategoriji se je tekmovalo samo v eni kategoriji do 27ccm. Modeli se razlikujejo od »V« modelov po obliki trupa in pozicije propelerja. FSR-O modeli uporabljajo površinske propelerje in dosegajo zelo visoke hitrosti.

»Slika 5 – Postavitev krmila in propelerja pri modelu FSR-O 27ccm«
Slika

Zaradi pozicije krmila in propelerja niso tako okretni na zavojih kot »V« modeli a visoka hitrost na ravnicah to hibo izenači.

F5G MARATON
Koseško olimpijado zaznamujejo jadrnice kategorje F5G. V jadralnih vodah je veliko prostora za razvoj tehnologije in tehnike. Jadralni dnevi na Kosezah so vedno dobro obiskani. Drugi dan je Olimpijsko vas (beri: tekmovalni pomol) zasedla pisana druščina jadralcev.

»Slika 6 – Pozdrav ali preverjanje smeri vetra? «
Slika

Maraton je trajal dve uri in zmagovalec je bil tisti, ki je prevozil največ krogov. Koseze so letos postregle z obilo vetra. Nekaterim tekmovalcem je to porušilo načrte saj so prišli opremljeni z jadri z preveliko površino jader glede na moč vetra, ki je bila prisotna na tekmovalen dan. Pri jadrnicah ni vedno večje=bolje. Če ima jadrnica nameščeno preveliko jadro jo sunki vetra premočno nagibajo, da bi lahko plula željeno smer. Drugi problem je tudi vožnja z vetrom, takrat jadrnica s premcom rije po vodi namesto, da bi glisirala.

»Slika 7 – Na letošnji olimpijadi je bilo vse dni za jadranje obilo vetra«
Slika


»Slika 8 – Med dvo urno plovbo je dovolj časa za pregled modela in morebitni »tuning« če se pogoji spremenijo«
Slika


F3-E
Tretji dan so prišli na vrsto dvokanalni modeli čolnov v mednarodni kategoriji F3-E. Kategorija ima predpisane dimenzije poligona in se tekmuje po celem svetu.

»Slika 9 – F3-E poligon« Modeli primerni za to kategorijo so vsi elektro gnani in RV krmiljeni čolni.
Slika

Večina tekmovalcev je imela predelane modele kategorje MČ,

»Slika 10« ki so jih izdelali pri modelarskih krožkih. Tisti dan nas je obiskala tudi Labodja družina, ki je popestrila program z odlično koordinirano plovbo skozi F3-E poligon.
Slika


»Slika 11 – Labodje jezero na Koseškem bajerju«
Slika

»Slika 12 – Zmagovalci tretjega dne olimpijade«
Slika

F5G MACH RACE
Četrti dan Olimpijskega vrveža so bili deležni znova tekmovalci jadralci.

»Slika 13 – Sonce nas je razvajo vse dni tekmovanj«
Slika

V tekmovanju »mach race« naj bi tekmovala samo dva tekmovalca na izpadanje. Obe jadrnici na znak zaplujeta na regatno polje in kdor prvi prečka cilj se uvrsti v naslednji krog. Letos je bilo tekmovanje v tej disciplini nekoliko drugačno. Vsi tekmovalci so hkrati štartali.

»Slika 14 – Na štartni liniji pred začetkom plova se jadrnice borijo za najboljše mesto«
Slika

Tisti ki je prišel skozi cilj zadnji je izpadel iz točkovanja. Krog za krogom so se nizale borbe in jadrnic na vodi je bilo vedno manj. Za finale so plule tri jadrnice in vrstni red prihoda v cilj je bil tudi vrstni red končne uvrstitve.

»Slika 15 – Zmagovalci Senior«
Slika

»Slika 16 – Zmagovalci Junior«
Slika

F5G REGATA, VOŽNJA IN RAZSTAVA MODELOV

Predzadnji dan je bil nažalost tudi zadnji saj je bilo za FSR-M (ECO, MONO in HYDRO modeli) kategorijo, ki je bila predvidena naslednji dan premalo prijavljenih tekmovalcev.

Jadralna regata je po drugi strani bila izpeljana brez zapletov. Sonce je sijalo in vetra je bilo v izobilju.
»Slika 17 – Jadrnice v boju za prvo bojo«
Slika


Slika
Slika
Slika

Regatno tekmovanje poteka tako, da vsi jadralci naenkrat pričnejo vožnjo po regatnem polju. Ko prvi prečka ciljno ravnino po dveh prevoženih krogih imajo ostali tekmovalci na voljo še ½ časa, ki ga je prvo uvrščen potreboval za vožnjo dveh krogov. Točkuje se tako, da prvi ki prevozi ciljno ravnino dobi eno točko. Ostali po vrsti: drugi = dve točki, tretji = tri točke,… Dva kroga se imenujeta »tek«. Na regati se jadra osem tekov. Kdor ima najmanj točk je zmagovalec. Po končani regati so vodno površino prevzeli ostali čolnarski modelarji, ki so prišli pokazati in preizkusiti svoje modele.

Naslednje leto se bo Koseška olimpijada odvijala v mesecu Juniju. Vabim vse, ki vas zanima čolnarsko modelarstvo, da se nam pridružite. Na Kosezah je vedno prijetno.
www.okarbon.eu

Uporabniški avatar
Mr. S2k
Freak
Prispevkov: 986
Pridružen: 10 Maj 2010, 21:52
Kraj: Mengeš
Kontakt:

Re: Reportaža: Koseška olimpiada 2016

Odgovor Napisal/-a Mr. S2k » 07 Dec 2016, 07:23

Luštna reportaža =D>

P.S.
Jelenov čoln ni prelakiran z prozornim lakom :wink: [-X
Sem ga v živo videl :lol:
Zadnjič spremenil Mr. S2k, dne 07 Dec 2016, 09:32, skupaj popravljeno 1 krat.
Yes we can! ;)

www.jelen.si
Slika

Uporabniški avatar
Klemen SU27
Freak
Prispevkov: 782
Pridružen: 29 Nov 2004, 06:15
Kraj: Bejgne-DG-Ligojna flugplac

Re: Reportaža: Koseška olimpiada 2016

Odgovor Napisal/-a Klemen SU27 » 07 Dec 2016, 09:14

Super reportaža! =D>
Big and Scale is beautiful!
http://www.aerozaprega.si

Uporabniški avatar
brejker
Dr. Modelar
Prispevkov: 4025
Pridružen: 20 Feb 2006, 21:38
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Re: Reportaža: Koseška olimpiada 2016

Odgovor Napisal/-a brejker » 12 Dec 2016, 17:43

:oops:

:D
www.okarbon.eu

Odgovori

Vrni se na